Megújult a Thury-vár

Akadálymentesített barokk vár, állandó, egyedi helytörténeti, történelmi kiállítások, minden kényes igényt kielégítő konferenciaterem, interaktív lehetőségek a látogatóknak – többek között ilyen lehetőséget kínál az érdeklődőknek a pénteken átadott, felújított várpalotai Thury-vár. A város egykor a nehézipar fellegvára volt, a mostani projekt tanulsága, hogy egy település máshogy is élhet a meglévő lehetőségeivel.

Csibra Tibor
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsúfolásig megtelt pénteken a Veszprém megyében, Várpalotán található Thury-vár és annak környéke, amikor az egy éve tartó munkálatok végeztével átadták a nagyközönségnek a felújított barokk épületet. Az erődítmény a város jelképének számít évszázadok óta, a „várpalotai Thury-vár építészeti felújítása és látogatóbarát fejlesztése” elnevezésű, az Új Széchenyi-terv részeként, európai uniós forrásból megvalósult projekt első üteme véget ért.
Az ebből az alkalomból tartott rendezvényen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott elsőként ünnepi köszöntőt. A házelnök kijelentette: a település hősének, a török idők végvári kapitányának, Thury Györgynek a példája mutatja, hogy néhány elkötelezett hazafi megváltoztathatja a dolgok menetét. Sok ember elkötelezett munkája kellett ahhoz is, hogy Várpalota vára megújuljon. Talabér Márta polgármester szerint új időszámítás kezdődött pénteken nemcsak a vár, hanem a város életében is, mivel a település most már olyan rendezvény-, illetve közösségi terekkel rendelkezik, amilyenek a korábbi időkben nem álltak rendelkezésre. Az elöljáró lapunknak elmondta, a rekonstrukció után a barokk épület nemcsak az új, egyedi helytörténeti, történelmi tárlatoknak ad otthont, hanem immár alkalmas nagyobb rendezvények, konferenciák megtartására is.
A felújításkor a Thury-vár belső helyiségei közül kétezer négyzetméternyit padlófűtéssel láttak el, így a korábbiaktól eltérően már egész évben lehet ott különböző programokat szervezni. A városvezetés nem titkolt célja a konferenciaturizmus fejlesztése, ebben előrelépést jelenthet majd az említett projekt folytatása, amikor a vár nyugati szárnyában szálláshelyeket és színvonalas éttermet lehet kialakítani.
A pénteken ünnepélyesen átadott fejlesztések eredményeképpen a látogatók olyan helyekre is eljuthattak a várban, ahova korábban a tősgyökeres várpalotaiak közül is csak kevesen tehették be a lábukat. Az évtizedekig elhanyagolt, romos, poros keleti szárny, a „denevéres” teljesen megújult, s ott az érdeklődők a Kárpát-medence népviseletei mellett a középkorig visszamenőleg megtekinthetik a magyar fegyveres erők egykori korhű, rendszeresített egyenruháit is. A számos kiállítás mindegyike interaktív, a látogatók a felállított digitális tájékoztató pontokon tervezhetik meg útvonalukat a hatalmas épületben, és kérhetnek további információkat a látottakról.
Teljesen megújult az épület bejárata, a felette lévő lovagvárban kapott helyet a legmodernebb technikával felszerelt, szekcionálható konferenciaterem. Az említett keleti szárnyban immár állandó kiállítások lesznek, ennek rekonstrukciójakor a szakemberek egy középkori kolostor romjait is feltárták. A Thury-várat akadálymentesítették a látogatók előtt, az érdeklődők lifttel is közlekedhetnek, az erődítmény belső udvarán pedig állandó szabadtéri színpadot alakítottak ki. A projekttel a Thury-vár bő egyharmada újult meg, a ráfordított összeg meghaladja a 730 millió forintot, ebből 15 százalékot tett ki a város önereje. – Várpalota és környéke valaha a nehéziparáról volt híres, ám azok az idők már elmúltak. A megvalósult fejlesztés felhívja a figyelmet arra, hogy egy város miként élhet a meglévő lehetőségeivel, s ez példaértékű lehet más települések előtt is – mondta lapunknak Kövér László házelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.