Menetrend készült az életpályamodellekre

Már Orbán Viktor miniszterelnök asztalán van az a tizenhat pontból álló javaslat, amely a közszolgálati életpályák összehangolásához szükséges lépések pontos menetrendjét tartalmazza – tudta meg a Magyar Nemzet.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét változat. Elkészült a felmérés a járások 2013-tól esedékes kialakításáról. A szakértők hét variációt tettek le a szaktárca asztalára, ezekben 100–350 járással számolnak. Az a legvalószínűbb azonban, hogy a járások száma 200 és 250 között alakul majd – közölte Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára Nyíregyházán, a közigazgatási reform állásáról tartott tájékoztatóján. A járások nem látnak el önkormányzati feladatokat, kizárólag államigazgatási egységek lesznek, amelyek a jegyzők feladatainak egy részét átveszik, és hozzájuk kerül a jelenleg az önkormányzatoknál lévő közigazgatási létszám tekintélyes része is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a települési önkormányzatok megszűnnének, sőt, a járásoknak kötelességük lesz minden településen minimálisan egy ügyintézőt foglalkoztatni – hangsúlyozta Szabó Erika. A járási székhelyekről egyelőre nincs döntés, csak annyi bizonyos, hogy valamennyiben lesz kormányablak. (D. M.)


Olyan közös kapcsolódási pontokat tartalmaznak majd a köztisztviselők, a rendvédelmi és a fegyveres dolgozók, illetve a hivatásos és szerződéses állományú katonák új életpályamodelljei, amelyekkel a kormányzat az egyes ágazatok közötti átjárhatóságot akarja megteremteni a csaknem 140 ezer érintett részére. Információink szerint a fenti elvnek megfelelően – azaz közös elvek és értékek mentén – módosítják majd az érintett jogszabályokat a következő hónapokban annak érdekében, hogy január elsejétől elindulhasson a közszolgálati életpályák öszszehangolt rendszere.
Ennek első lépéseként az érintett tárcák – vagyis a közigazgatási, a nemzetgazdasági, a külügyi, a belügyi és a honvédelmi – július 31-ig elkészítik az egyes életutakhoz kapcsolódó ágazati személyzeti stratégiákat.

*

Augusztus 15-ig megvizsgálják a rugalmas munkaidő-szervezés és munkavégzés lehetőségeinek szélesebb körű alkalmazhatóságát, illetve a túlmunka, az ügyelet és a készenlét szabályozását a közszférában.
A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy a kormány számára augusztus 31-ig készülhet el az a tanulmány, amelyben részletesen bemutatják a hivatásos állomány tagjainak az egyes ágazatokban (például a közoktatás, szociális és gyermekvédelmi igazgatás, egészségügy, művészeti, közművelődési vagy közgyűjteményi területen) történő elhelyezkedését segítő intézkedéseket, és ezek várható költségvonzatát. A jelenlegi elképzelések alapján szeptember 30-ig pedig ki kell dolgozni a tartalékállomány fejlesztését szolgáló szabályokat is.
A kormány tervei szerint december 31-ig megvizsgálnák a kamarai típusú érdekképviselet kialakításának feltételrendszerét a rendészeti és honvédelmi szerveknél. Szintén az idei év végéig egy úgynevezett munkakör-elemzési modellkísérlet végrehajtását is elrendelnék, amelynek – 2012 március 31-ig összegzett – tapasztalatai alapján fokozatosan alakítanák ki a munkakör alapú rendszerre való áttérés feltételrendszerét.
Lapunk információja szerint december 31-ig többek között létrehoznák a közigazgatási alapvizsga új, összehangolt rendszerét, egységesítik a közigazgatási és a rendészeti szakvizsgák kötelező tárgyait, valamint megalkotják az integrált továbbképzési programjegyzéket is. Szintén az év végéig dolgozzák ki a közszolgálati teljesítménymenedzsment-rendszer elvi és módszertani alapjait, míg az ehhez szükséges informatikai alkalmazást 2012. július 1-jéig fejlesztik ki. Nem utolsósorban 2011 végéig megvizsgálják a kormány-tisztviselői kártya hivatásos állományra történő kiterjesztésének lehetőségét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.