Mi a magyar?

Munkatársunktól
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 26-án néhány perccel egy óra után három repülőgép, amelyek egy ideig a város felett keringtek, 27 bombát dobott Kassára; mind a postahivatal – egy szép modern, csehszlovákok által létesített épület – közelébe esett. Húsz ember meghalt, és azóta még két ember belehalt a sérüléseibe. Kilenc további épületet, főként lakóházakat, találat ért. A károk zöméről készült fényképek mellékelve vannak.
Július 1-jén a Honvédelmi Miniszter meghívására Kassára utaztam, hogy megtekintsem ennek a bombázásnak az eredményét. A fényképek világosan mutatják a rombolásokat, kivéve a postahivatalt, egy nagy épületet, amelynek különböző részeit öt találat érte. Kötelékben repülve három gép dobta az összes bombát. Egy ideig háborítatlanul köröztek a város felett, mivel tévesen magyar gépeknek vélték azokat. Kassa a székhelye a magyar alsófokú repülő iskolának, és repülőtérrel is rendelkezik, úgyhogy a repülőgépek jelenléte a város felett normálisnak tekinthető. Jelentették, hogy a három gép sárga sávot (a semlegesség jelét) viselt a törzsén, és megtévesztésül magyar felségjelzéssel voltak ellátva. Egyet sem lőttek le a teljes meglepetés és a még azóta is kétséges nemzetiség miatt. Kértem, hogy mutassanak repeszeket, lehetőleg olyanokat, amelyeken orosz jelzések vannak, azonban ilyeneket nem tudtak felmutatni, amíg ott voltam.
A magyar kormány kijelentette, hogy ezek a gépek oroszok voltak, és alátámasztotta ezt a nyilatkozatot azzal a beszámolóval, hogy körülbelül ebben az időben orosz gépek géppuskáztak egy vonatot Rahó közelében. (41° 50’ – 48° 05’) Ugyanezen a délutánon két további Kassa elleni támadást jelentettek; az egyik 9 géppel, a másik 4 géppel, azonban ezeknél a támadásoknál a gépeket elűzték, mielőtt bombákat dobhattak volna. Oroszország tagadja ezeket a támadásokat.
Ezek a Kassa és Rahó elleni támadások szolgáltak annak a június 27-i magyar nyilatkozatnak az indokaként, amelyik megállapította, hogy Magyarország és Oroszország között hadiállapot áll fenn. Azóta háromszor jelentettek orosz gépeket Magyarország felett, és jelentették, hogy hármat lelőttek Csap (39° 50’ – 43° 30’) felett június 29-én.
Nincs határozott bizonyíték arra, hogy a június 26-i támadást orosz gépek hajtották volna végre, bár ez lenne a természetes és logikus feltevés. Kifejezést nyert az a feltevés, amelyet néhányan hisznek, hogy ezt a támadást mások követték el azért, hogy Magyarországot Oroszország elleni háborúba kényszerítsék. Nem tudok ezzel a feltevéssel kapcsolatban egyéni véleményt nyilvánítani, csak azt, hogy lehetséges, de részemről nem tartom valószínűnek.
R. C. Partridge
őrnagy, Szárazföldi Hadsereg,
katonai attasé
(A Partridge-jelentés Kassa bombázásáról, 1941. július 5.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.