Milliárdok a fagykárok enyhítésére

Dénes Zoltán
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint elfogadta szerdai ülésén a kormány a tavaszi fagykárok enyhítését szolgáló intézkedéscsomagot, amely összességében 13 milliárd forintot juttat a pórul járt termelőknek. Azonnali gyorssegélyként előreláthatóan 1,3 milliárd forintot különítenek el. A gyümölcstermelők számíthatnak még a nemzeti agrár-kárenyhítési rendszerből származó pénzekre, illetve előreláthatóan egy nyolcmilliárd forintos kerettel létrehozandó hitelcsomagot is kidolgoz majd számukra a Magyar Fejlesztési Bank. Kárenyhítésre azok a termelők számíthatnak, akiknek ültetvényeiben a májusi fagyok következtében 70 százalékos vagy azt meghaladó kár következett be.
Május elején a fagyok elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyümölcstermesztő gazdaságokban okoztak komoly károkat. Információink szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz beérkezett kárbejelentések összesítése alapján valamivel több mint 32 ezer hektáron károsodtak az ültetvények. Az előzetes becslések alapján értékben körülbelül 28 milliárd forint lehet a terméskiesés. Fagykárt összesen 8780 termelő jelentett be, közülük 7035-en Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A gyorssegélyként kifizetett összegek – az úgynevezett de minimis szabály miatt – főként a kisebb termelőknek jelenthetnek hathatós segítséget. Lapunk információi szerint a kormány által elfogadott intézkedéscsomag várhatóan a keletkezett károk 44-46 százalékát fedezi majd. A 2009-es fagykárenyhítés 20 százalékos, a tavalyi pedig 11 százalékos volt.

Őshonos fajták elismerése. A Vidékfejlesztési Minisztérium egyszerűsíti a zöldségtájfajták, valamint házikerti fajták elismerési és vetőmag-minősítési eljárását. A tegnap megjelent rendelet szerint az őshonos zöldségfajok és -fajták egyszerűsített eljárással kerülhetnek be a nemzeti fajtajegyzékbe, ezáltal termeszthetővé és forgalmazhatóvá válnak. Az olyan őshonos tájfajtáink, mint például az ökörszívparadicsom vagy az isztiméri fejes saláta, nemcsak az ízvilág és a gazdagabb beltartalom miatt értékesek, hanem mivel tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóbbak, és nem igényelnek annyi vegyszeres kezelést. Az üzletekben alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatunk, pedig több mint kilencezret őriznek belőlük a hazai génbankok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.