Mindenki győztes a speciális olimpián

Zana Anita
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csatlakozz a győztesek csodálatos világához! E jelmondattal hívogat a speciális olimpia 13. nyári világjátéka Athénba június 25. és július 4. között. Az értelmi fogyatékossággal élő emberek legjelentősebb sportviadalán összesen 185 ország 7500 sportolója kezdi meg a küzdelmeket 22 sportágban, hazánkat 31 egyesület 76 sportolója képviseli 13 sportágban. Méghozzá nagy reményekkel, hiszen legutóbb Sanghajban 52 arany-, 31 ezüst- és 19 bronzérmet szereztek a magyarok.
A Speciális Olimpia Mozgalom az 1960-as években indult az Egyesült Államokban. Megalapítója a Kennedy család tagja, Eunice Kennedy Shriver volt. A mozgalom célja, hogy az értelmükben sérült gyerekeket és felnőtteket tömeges sportolási lehetőséghez, ezáltal sikerélményhez juttassa, fejlessze őket testileg és lelkileg, illetve megkönnyítse társadalmi beilleszkedésüket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést.
A mozgalom filozófiája a sérült ember saját erőfeszítésére, aktivitására épít. Különleges szabályrendszerével, a divízióelmélettel megteremti számukra – az állapotuknak megfelelő körülmények között – a siker és a győzelem esélyét. A versenyzőket teljesítményük és koruk szerint csoportokba osztják, így nem lesz lekörözött futó, nincs 21:5-ös asztalitenisz-győzelem. Egy csoportban minimum három, maximum nyolc versenyző indulhat. Az első három helyezett arany-, ezüst- és bronzérmet kap, de a többieknek is sikerélményben van részük, hiszen ők is a dobogón állnak, és helyezési szalagot akasztanak a nyakukba. Így teljesülhet a mozgalom egyik jelmondata: „Mindenki győztes!” Akarat, küzdelem, hit és bizonyítási vágy hajtja a magyar speciális olimpikonokat is, ezek az erények jellemezték őket a hosszú felkészülés során, a válogatóversenyeken és a budapesti edzőtáborban.
Ma már egyre kevesebben tévesztik össze a speciális olimpia fogalmát és tevékenységét a paralimpia versenyeivel, hiszen a két mozgalom versenyeztetési filozófiája merőben más.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.