Mozgástér

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyentájt, a kerek évfordulók körül, bizton számíthatunk a bátor baloldali mítoszrombolókra. Akik időnként óriási felfedezésként tálalják, hogy Magyarország nem a máig tisztázatlan 1941. június 27-i kassai légitámadás miatt tekintette a hadiállapotot Budapest és Moszkva között beálltnak. Mint történt ez az idén is, amikor szenzációs hírként tálalták Werth Henriknek, a honvédvezérkar főnökének ama szovjet hadifogságban tett vallomását, miszerint nem a kassai légitámadás megtorlása miatt lépett Magyarország háborúba. Egyrészt nem a szovjet fogságban használt módszerek a legalkalmasabbak az őszinte vallomás biztosítására, hiszen a szovjet félnek elemi érdeke volt, hogy Werth vallomásában ez a kitétel álljon. Másrészt súlyos hiba lett volna, ha egyetlen tisztázatlan eredetű csapásra adandó válaszként lépük hadba egy nagyhatalom ellenében. Természetesen a fenti megállapításban nincs semmi új, hiszen mind a magyar, mind a nemzetközi történelem számos hasonló esetet tart nyilván az adott állam lehetőségeit és érdekeit mérlegelve arról, miként reagál a provokációra vagy az annak tartott lépésre. Nem véletlen például, hogy az 1991-es barcsi bombázásra, amelyet egyértelműen szerb gépek követtek el, nem hadüzenet, netán katonai megtorlás volt a magyar válasz. Vagy sokatmondó, hogy Nagy-Britannia és Franciaország 1939. szeptember 3-án hadat üzent Németországnak a Lengyelország elleni támadás miatt. Ugyanakkor ez a lépés elmaradt Moszkvával szemben, amikor szeptember 17-én a Vörös Hadsereg egységei a Molotov–Ribbentrop-paktum alapján megtámadták Varsót, és megkezdték bevonulásukat a nekik ígért kelet-lengyelországi területekre.
Hogy meg tudjuk ítélni a budapesti kormány döntését, ahhoz érdemes felrajzolni a magyar politikai és katonai vezetés mozgásterét. Előre kell bocsátani, hogy a trianoni békediktátum következtében Magyarország önvédelemre képtelen állapotba került. (Ez is volt a diktátum egyik célja.) Trianon katonai előírásai egészen az 1938. augusztus 29-én aláírt bledi egyezményig érvényben voltak. Ekkor azonban már esély sem volt a honvédség felszerelésére korszerű fegyverekkel. Ebben a helyzetben érzékelte Budapest Berlin példátlan külpolitikai és katonai sikereit. Azt, hogy miként lett néhány hét alatt az antant és a kisantant befolyása alatt álló Kelet-Közép-Európa a Német Birodalom befolyási övezete. Az anschlusst, a Szudéta-vidék, majd a maradék Csehország megszállását, Lengyelország és a lengyel hadsereg megsemmisítését bénultan figyelték az ezeket az államokat és határaikat garantáló országok. A német véderő alig másfél hónap alatt megsemmisítette a kontinens legerősebb szárazföldi haderejének tartott francia hadsereget, s 1940 nyarára a kontinens nyugati és középső felének megkérdőjelezhetetlen urává vált.
A német sikerekkel párhuzamosan Budapest azt is jól érzékelte, hogy a Szovjetunió hatalmas lépéseket tett ötéves terveivel – elsősorban a haderőfejlesztés terén meglévő elmaradottsága ledolgozására. Amit lehetővé tett a Szovjetunió lakosságának példátlan kizsákmányolása: amíg 1940-ben a Német Birodalom nemzeti jövedelmének alig tizenöt százalékát költötte katonai kiadásokra, addig ez a Szovjetunió esetében elérte a negyven százalékot is. Legkésőbb az SZKP XVIII. kongresszusa – 1939 márciusa – óta világos volt, hogy a Szovjetunió most már minden más hatalomnál felkészültebb, ezért érdekeltebb egy európai háború kirobbanásában. Hiszen Moszkva számára világos volt a világforradalmi lendület kifulladása után, hogy csak fegyveres konfliktus esetén van lehetősége érdekszférájának európai kiterjesztésére.
Churchill, miután a háború feltétlen folytatása mellett döntött, június 25-én szövetségi ajánlattal fordult Sztálinhoz. Ebben Kelet- és Közép-Európát, valamint a tengerszorosok kérdésének kedvező rendezését ígérte Moszkvának. Sztálin jelezte, a Szovjetunió sem érdekelt Németország európai hegemóniájában, 1941-ben elkerülhetetlennek tart egy szovjet–német összecsapást. A baloldali szocialista Sir Stafford Cripps küldetéséről és a brit ajánlatról a magyar hírszerzés is értesült, ami egyet jelentett az addig jelentős támogatókkal bíró britbarát külpolitikai irányvonal végzetes meggyengülésével. A londoni fordulatot jól jelezte, hogy az addigi magyar revíziós lépéseket megértéssel fogadó brit kormány a második bécsi döntés ellen már tiltakozott. Azzal az abszurd érveléssel, hogy az erdélyi határmódosításkor hatalmi döntés született, és nem nyilvánult meg benne a népek önrendelkezési joga.
A szovjet kelet-közép-európai hódítási terveket félreérthetetlenné tette, hogy Molotov 1940. november 12–13-i berlini útján bejelentette: a Szovjetunió érdekszférájának tekinti Skandináviát, Magyarországot, Szlovákiát, valamint az egész Balkánt. Arra a borzalmas dilemmára, hogy mekkora a csonka ország külpolitikai mozgástere, ha a XX. század két legördögibb diktatúrája, a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió készül összecsapni, Teleki Pál „fegyveres semlegességnek nevezett” koncepciója próbált válaszolni, amely lényegében azt célozta, hogy amíg csak lehetséges, a világégéstől távol kell tartani Magyarországot. Ezzel azonban együtt járt az egyik térségünket befolyásoló nagyhatalommal, a Harmadik Birodalommal szembeni gesztusok megtétele is. Ne feledjük, a magyar politikai vezetésnek abban a politikai erőtérben kellet tennie a dolgát, amelyet a Wilhelm Keitel tábornagynak tulajdonított anekdota szerint az jellemzett, hogy Magyarország katonai megszállása tizenkét, legfeljebb huszonnégy óra, attól függően, hogy ellenáll-e a honvédség, vagy néha meg kell állni meghallgatni a köszöntőket.
A Barbarossa-hadművelet 1941. június 22-i kezdetét követően kialakult helyzetben, amikor biztosnak tűnt a gyors német győzelem, Budapest két dolgot tehetett. Ha kimarad a hadműveletekből, amit mind belföldön, mind külföldön lehetetlen lett volna megmagyarázni a szövetségeseknek, minimális befolyása sem lett volna a Harmadik Birodalom dominálta új világrendben legalább a belső függetlensége megőrzésére. A német igényeket kétszáz százalékban teljesítő Pozsony és Bukarest bármikor partner lett volna egy Berlin által engedélyezett büntetőexpedícióban. A fenti érvrendszer alapján döntött a magyar vezetés a kisebb rossznak tűnő hadba lépés mellett. Mert sejtették, hogy egy elhúzódó háborúban valószínűleg az angolszász hatalmak győznek, de addig így minimalizálhatták a veszteségeket, és őrizhették meg legalább a belpolitikai önállóság egy részét. Ismerték ugyanis azokat a kíméletlen külpolitikai kényszereket, amelyekkel Mohács óta szinte minden magyar politikus kénytelen volt számolni, s amelyeket Erdélyben a fejedelemség idején úgy fogalmaztak meg: tudták, mi a helyes, és tették, amit lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.