Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Associated Press
Feljelentette az Európai Bizottságnál (EB) a Visa és MasterCard európai leányvállalatait a WikiLeaksnek adományokat gyűjtő izlandi DataCell vállalat – közölte az amerikai hírügynökség. A két tényfeltáró portál és az adománygyűjtő cég ügyvédje, Andri Sveinsson azzal indokolta a lépést, hogy a két bankkártya-kibocsátó vállalat – amelyek együttesen az európai bankkártyapiac 95 százalékát uralják – 2010 végétől befagyasztotta a pénzutalásokat a WikiLeaks számára, emiatt gyakorlatilag megszűntek az utalások. Az EB öt vádpontot, köztük a domináns piaci pozícióval való visszaélés, illetve a kliensek diszkriminálásának tényét is megvizsgálja, és rövid időn belül döntést hoz – idézték Sveinssont, aki szerint azért érthetetlen az utalások befagyasztása, mert a WikiLeaks nem egy illegális honlap, hanem egy médiaintézmény. A közvetlenül a negyedmillió titkos amerikai diplomáciai dokumentum kiszivárogtatása után leállított utalásokkal a két cég 130 ezer eurós kárt okozott a WikiLeaksnek – állítja a tényfeltáró hírportál jogi képviselője.


3AKAPNATTR
A kettős állampolgársággal rendelkező ukránokat – így a kárpátaljai magyar, a bukovinai román és a krími orosz állampolgárokat – nyilvántartó állami regiszter létrehozását javasolja a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) kárpátaljai szervezete – adta hírül az ungvári hírportál. Idézik a szélsőségesen nacionalista UNP kárpátaljai szervezetének elnökét, aki szerint a rendvédelmi szervek országos lista összeállításával tudnák eredményesen folytatni a harcot a kettős állampolgárság ellen. Ivan Gabor úgy véli, gyökeresen meg kell reformálni az ukrán törvényeket.


The Guardian
Rupert Murdoch nem az első médiamágnás, aki hatalomra szomjazik, ám neki sikerült elérnie a brit képviselőház egyöntetű haragját – írta véleménycikkében a brit baloldali napilap. A szerző, David McKie elemzi az elmúlt bő évszázad brit politikára hatni akaró sajtócézárait az 1991-ben rejtélyes körülmények között meghalt Robert Maxwelltől az első világháború utáni magyar revíziót felkaroló Lord Rothermere-ig. Utóbbiról, illetve a kanadai kalandorról, Lord Beaverbrookról megjegyzi, mindkettejüket megbízták a kormányzati kommunikáció irányításával, amelyre sem Maxwell, sem Murdoch nem vágyakozott.


The Australian
Ausztráliának is követnie kellene Nagy-Britanniát a News of The World lap lehallgatási botrányát követő média-felülvizsgálat ügyében – írta véleménycikkében Peter Faris.
A 45 éve az ausztrál sajtóban tevékenykedő ügyvéd szerint ehhez meg kellene szüntetni az ország sajtótanácsát, és teljes körű etikai vizsgálatot kellene indítani, főleg, mivel Ausztráliában is történt hasonló lehallgatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.