Öt új alkotmánybíró

Az Országgyűlés tegnap kétharmados többséggel megválasztotta az Alkotmánybíróság öt új, a kormánypártok által jelölt tagját.

Munkatársainktól
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titkos voksolás során a képviselők Balsai István fideszes országgyűlési képviselőre, Pokol Béla egyetemi tanárra, Szalay Péter ügyvédre, Szívós Máriára, a Fővárosi Bíróság tanácselnökére és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetre, nemzetközi magánjogászra szavazhattak. Az MSZP és az LMP az összes aspiránst elutasította, a Jobbik Pokol Bélát támogatta. A Fidesz-frakció egyhangúlag úgy döntött, hogy továbbra is Paczolay Pétert támogatja a bírói testület elnöki posztján.
A büntetőeljárási törvényhez benyújtott módosító indítványok közül a parlament többsége azt a fideszes indítványt támogatta, amely szerint 48 helyett 24 óráig lehet megtiltani a kiemelt ügyek gyanúsítottjainak, hogy védőjükkel találkozzanak.
– A magyar kormány nem elméleti recepteket kínált Európának, hanem az ország megújításával gyakorlati példát mutatott a kontinensnek – mondta Orbán Viktor a parlamentben. Hazánk lassan lezáruló uniós elnökségi fél évét értékelve a miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország teljesítményét kivétel nélkül minden tagállam vezetője kiválónak minősítette. – Kína sikerének egyik legfontosabb oka, hogy gazdasági teljesítménye mögött „munkafedezet” van, nem pedig spekuláció – erről is beszélt a kormányfő napirend előtt. Kifejtette, az ázsiai ország miniszterelnökével aláírt megállapodások nem növelik az államadósságot, de nyomukban munkahelyeket hozhatnak létre. Főpályaudvart építenének Budapest-Ferencvárosban a kínaiak, cserében megkapnák a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvart – e régi terv felmelegítéséről terjedtek el híresztelések szakmai körökben a távol-keleti óriás miniszterelnökének hét végi látogatása után. Az LMP mellett a fideszes politikusokat tömörítő Szabadság Kör is tiltakozott a Ven Csia-pao kínai kormányfő látogatása idején történt hatósági intézkedések miatt.
Részletek a 3., a 9. és a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.