Öt új alkotmánybírót választott a Ház

Szeptember 1-jén megkezdheti munkáját az öt új alkotmánybíró. A képviselők ezenkívül döntöttek a környezetvédelmi termékdíjról, valamint a rendszerváltás óta eladott állami és önkormányzati cégek magánosítási szerződéseinek környezetvédelmi szempontok által vezérelt felülvizsgálatáról is.

Bodacz Balázs
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament tegnap döntött az Alkotmánybíróság öt új tagjának megválasztásáról. A Ház elé a kormánypártok által jelöltek nevei kerültek. A szavazólapokon Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd, Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövet, nemzetközi magánjogász neve szerepelt.
A szocialista párt a titkos szavazás előtt közölte, hogy senkit nem támogat az öt aspiráns közül. A párt kifogásolta azt is, hogy a jelöltállító bizottságban egyetlen ellenzéki személy sem kapta meg a szükséges támogatást. A Jobbik is szóvá tette a jelölés módját. A radikális párt mindazonáltal Pokol Béla személyét támogathatónak nevezte; a többi négy jelöltet elutasította. Az LMP képviselői viszont fel sem vették a szavazólapokat. A Fidesz és a KDNP mind az öt jelöltet támogatta, így meglett az alkotmánybíróvá választásukhoz szükséges kétharmados támogatás. Az ünnepélyes eskütétel alatt a szocialisták nem tartózkodtak az ülésteremben. A tagok megválasztására azért volt szükség, mert a Ház korábban úgy döntött: a jelenlegi 11 helyett szeptember 1-jétől 15 fős lesz a testület. Egy pozíció most is betöltetlen, így a létszám az öt új bírával válik teljessé.
A Fidesz-frakció tegnap délelőtt egyhangúlag támogatásáról biztosította Paczolay Pétert, aki így újrázhat, és továbbra is az Alkotmánybíróság elnöke maradhat.
A képviselők tegnap döntöttek a cukoripar privatizációját vizsgáló bizottság felállításáról is. A Ház egy másik felülvizsgálati ügyben is döntött: eszerint a törvényhozás felkéri a kormányt, hogy az állam által eladott vállalatok esetében 1989-től a 2010-es parlamenti, az önkormányzati cégeket tekintve pedig 1990. szeptember 3-tól a 2010-es helyhatósági választásokig bezárólag minden egyes privatizációs szerződést vegyen górcső alá a környezetvédelmi vállalások teljesítése szempontjából.
Döntés született a környezetvédelmi termékdíj bevezetéséről. Az Országgyűlés szavazott az atomenergiáról, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény módosításáról, a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosításáról és egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Az eredetileg tervezett 48 helyett 24 óráig nem találkozhatnak ügyvédjükkel a kiemelt ügyek gyanúsítottjai – döntött az Országgyűlés, amikor a büntetőeljárási törvény módosításához érkezett javaslatok közül csak a fideszes Cser-Palkovics András indítványait fogadta el. A változtatás értelmében a terhelt és a védő érintkezése az őrizet első 24 órájában az ügyész rendeletére tiltható meg, az ügy egyedi körülményei alapján. Ez idő alatt a védő a terhelt kihallgatásán sem lehet jelen.

Függetlenek. A Nézőpont Intézet szerint az Alkotmánybíróság függetlenségének erős biztosítéka, hogy a bírók mandátuma kilenc helyett tizenkét évre szól. Azt is írták, egy-egy alkotmánybíró munkáját előre nem lehet megítélni: tavaly a kormányváltás után a kormánypárt javaslatára megválasztott Stumpf István és Bihari Mihály eddigi döntései több esetben a kormányzati szándékkal ellentétesek voltak. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.