Putyin, a szuperhős

Már az első héten több mint ötmillióan látogattak el a Superputin.ru honlapra, ahol Hétköznapi Ember álnéven két segítőjével, a medvebőrből kibújó Medvegyevvel és a láthatatlan Szecsinnel egy képregény hőseként menti meg Oroszországot és a világot Vlagyimir Putyin. Sokak szerint mindez jól felépített PR-akció, amely jelzi, hogy elkezdődött a választási kampány.

Stier Gábor
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a világ vége előtt, 2011 tavaszán vagyunk. Lótuszülésben, dzsudogiban meditál Oroszország jelenlegi kormányfője. A Szuperhősök Ligájának személyi dossziéja szerint északi típus, akinek különleges ereje abban rejlik, hogy mindenki önmagához hasonlónak érzi. Egyszer csak hirtelen felpattan, s a veszélyben levő 339-es busz utasainak megmentésére indul. Nincs sok ideje, öt perc múlva ugyanis felrobban a járaton elhelyezett bomba. Magához ragadja a jármű kormányzását, miközben egy medve képében siet a segítségére az elnök, Dmitrij Medvegyev, az iPadjával vitézkedő nanoember, akinek legfőbb jellemzője a humora, míg erejét gnómként a medvévé változás képessége adja. Már ebből is látszik, hogy a 25 éves Szergej Kaljenyik által jegyzett képregény nem kevés iróniával közelít a hősökhöz. De pellengérre kerülnek a moszkvai dugók, az elit által elterjedten használt megkülönböztető villogó jelzések, mint ahogy a szerzők kifigurázzák magát az alapsztorit is, a 90-es évek elejének amerikai buszeltérítős akciófilmjét, a Speedet (Féktelenül) és a szintén virágzó zombifilmes műfajt is. Az idővel versenyt futó hősöket ugyanis közvetlen kormányzóválasztást s Hodorkovszkijnak szabadságot követelő, vödörfejű tüntető ellenzéki zombik támadják meg. Besegít azonban a titkos szervezet harmadik tagja, a környezetbe beolvadó, így láthatatlan Igor Szecsin, aki valójában miniszterelnök-helyettes, s a három hős végül megmenti a busz utasait a zombiktól.
A szerzők a végén azt ígérik, hogy a sorozat folytatódik, s a 35 kockát átitató iróniával megszavaztatják a nagyérdeműt arról, vajon ki rendelte meg a Szuper Putyin-képregényt. A sajtó természetesen enélkül is ezt találgatja, s a legtöbben arra jutnak, hogy bizony a Kreml áll a legújabb internetes szenzáció mögött. Bár az alkotók megesküdnek arra, hogy ingyen rajzolták meg két hét alatt a képregényt, ez a verzió erősen valószínűsíthető. Kétségtelen ugyanakkor, hogy egyáltalán nem silány propagandáról, hanem profi munkáról van szó, amit mutat a kattintások száma és a médiavisszhang is. A siker az alkotás színvonala, szellemessége mellett árulkodik arról is, hogy Oroszországban továbbra is erős a társadalmi igény a Szuper Putyin visszatérésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.