Retropolisz: mentés másként

Online riportfilmsorozatot készített egy fiatal forgatócsoport Erdély kulturális, elsősorban épített örökségéről. Tízrészes sorozatuk elérhető a világhálón (www.retropolisz.ro), de máris a folytatásra készülnek.

Rajcsányi Gellért
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyt már sokféleképpen feldolgozták különböző dokumentumfilmekben, de a Retropolisz új hangot szeretne megütni: „Az erdélyi vizuális és gondolati közhelyeket mellőzzük, fiatalosan közelítjük meg a témákat, és nem szorítkozunk kimondottan csak az épületek bemutatására” – magyarázta lapunknak Bodó Előd Barna szerkesztő. Az első tíz, egyenként húszperces riportfilmben várromokat, udvarházakat és más különleges emlékeket dolgoztak fel, de terítékre kerültek gasztronómiai, tudománytörténeti, kultúrtörténeti csemegék is.
A forgatási helyszínek kiválasztásánál cél volt, hogy Erdély teljes területéről mutassanak be magyar vonatkozású épített örökséget, minél több típust érintsenek, valamint nézzék végig az épületek állapotát. A stáb szakmai koordinátora a 2007-ben Európa kulturális fővárosaként helytállt Nagyszeben főépítésze volt, de a filmek készítése során helyi ismerősök és ismeretlenek is segítették a forgatást.
Tapasztalt Erdély-járók tudják, hogy a helyi történelmi örökséggel sokszor mostohán bánnak. – Kimagasló változásról nem beszélhetünk, de időről időre akadnak pozitív példák. Míg korábban a román kulturális minisztérium költségvetésének egy százalékát sem fordította magyar műemlékvédelemre, ez idén elérte a húsz százalékot – fejtegeti Bodó Előd Barna, aki szerint ugyanakkor nem csak a pénzen múlik minden. Vannak pozitív példák: a Retropolisz szerkesztője a bonchidai Bánffy-kastélyt (képünkön) említi, ahol nem csupán felújítás történt; pezseg a kulturális élet a Transylvania Trust Alapítvány patronálásával. Hasonló példa lehet a gelencei, Szent Imrének ajánlott templom is, amely korábban az UNESCO világörökség 100 legveszélyeztetettebb épülete között volt – mára pedig a turisták által látogatható műemlék lett belőle.
A Retropolisz 2010-ben elkészült 10 részét a stáb ingyen adta oda több hazai és külföldi televíziónak, és ingyen elérhetővé tették az interneten is. Az idén a misztika témájára fűzik fel a műsorokat: olyan műemlékeket mutatnak be, amelyekben titkok rejtőznek a szamosújvári Rubens-képtől a templomokban fellelhető pogány motívumokig. A folytatáshoz támogatókat keresnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.