Romlik a biztonsági helyzet Tripoliban

Nem kis feladat az EU képviselete, ugyanakkor igen megtisztelő és az egész magyar diplomáciát elismerő felkérésről van szó – mondta lapunknak Marton Béla líbiai magyar nagykövet, miután az EU arra kérte fel Magyarországot, hogy újabb fél évre képviselje érdekeit Tripoliban.

Balogh Roland
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutolsó beszélgetésünk óta, az elmúlt másfél hónapban miként változott a biztonsági helyzet Tripoliban?
– A biztonsági helyzet sajnos tovább romlott, elsősorban az utcai rablások és betörések száma növekedett. A NATO bombázásai gyakoriak, emellett folyamatosak a járőröző repülések. Azt azonban elmondhatom, a célpontok kizárólag katonai, illetve hadvezetési objektumok, nem polgári épületek.
– Meddig elegendők a készletek a fővárosban? Van-e ivóvíz-, élelmiszerhiány? Milyen a lakosság hangulata?
– Alapvető élelmiszerekből, ivóvízből nincs hiány, elsősorban a Tunéziából érkező utánpótlásnak köszönhetően, ugyanakkor üzemanyagot szinte lehetetlen szerezni, a helyiek gyakorlatilag áttértek a kerékpározásra. A lakosság hangulatát egyébként látszólag egyfajta közöny jellemzi.
– Az EU, Kanada és Horvátország után az Egyesült Államok diplomáciai képviseletét is önöknek kell megoldani. Mekkora pluszterhet jelent ez?
– Ez természetszerűen többletfeladatot jelent, de ezeket maradéktalanul el tudjuk látni és ehhez minden segítséget megkapunk a Külügyminisztériumtól.
– Legutóbb külföldi újságírókat mentettek ki és juttattak el Tunéziába. Hogyan működik egy ilyen helyzetben a diplomácia?
– A bebörtönzött európai és amerikai állampolgárok kimenekítése önmagában is egy többszereplős, igen összetett és hosszas tárgyalási folyamat eredménye.
– Milyen gyakran és milyen jellegű témákban kell tárgyalniuk a Kadhafi-rezsimmel?
– Nagykövetségünk feladata a humanitárius segítségnyújtás és a konzuli érdekvédelem, vagyis ilyen esetekben tárgyalunk a szükség adta gyakorisággal. Feladatunk emellett a korrekt tájékoztatás a kialakult helyzetről, amelyre az EU különösen igényt tart, mivel nem működik képviselete Tripoliban.
– Az Európai Külügyi Szolgálat újabb fél évre kérte fel önöket, képviseljék az EU érdekeit Líbiában. Egy diplomata hogyan és meddig képes ilyen kemény helyzetben teljes erőbedobással helytállni?
– Valóban nem kis feladat az EU képviselete, ugyanakkor igen megtisztelő és az egész magyar diplomáciát elismerő felkérésről van szó. A Külügyminisztérium tisztában van a diplomatákra háruló felelősséggel. Természetesen részt veszek majd Budapesten az éves nagyköveti értekezleten. Távollétem alatt a térségben igen nagy tapasztalatokkal rendelkező diplomatánk, Galli László konzul ügyvivőként vezeti majd a külképviseletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.