Segítő kezek a spekulánsoknak?

Minden eddiginél nagyobb felháborodást váltott ki Portugália drasztikus leminősítése, amely egyszerre négy fokozattal rontotta a mediterrán ország államadósságának besorolását. Az uniós vezetők megütközése nem véletlen, a Moody’s hitelminősítő döntése ugyanis több szempontból támadható.

Szabó Anna
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália kirívó – egyszerre négyfokozatú – leminősítése felindultságot keltett az Európai Unió vezetőinek körében, hiszen nehéz kellő magyarázatot találni arra, hogy – ha egy hitelminősítő naprakészen követi az euróövezet válságának folyamatát – mi oka lehet ilyen nagymértékű leminősítésre. Maga az időzítés sem indokolható. Az új portugál kormány stabil háttérrel rendelkezik a parlamentben, s néhány nappal a leminősítés előtt elfogadták azt a hároméves megszorítócsomagot, amelyet az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap ajánlott. A Moody’s okfejtése azért is bizonytalan lábakon áll, mert olyan kockázatokra hivatkozik, amelyek legfeljebb 2013-tól lehetnek érvényesek. Mindez csekély mértékben alapozhatja meg a váratlan, négyfokozatú lerontást. A negyedik kétséges pont – amit az uniós vezetők is leginkább sérelmeznek – a leminősítés várható hatása. A hitelminősítőt bírálók szerint ugyanis a bóvli kategóriába sorolás cseppet sem nevezhető problémamegelőzésnek, sokkal inkább olaj lehet a tűzre a görög válság leválasztásán igyekvő euróövezet számára. A döntés nyomán ugyanis olyan láncreakció indulhat el, amely az ellenkező hatást válthatja ki a piaci szereplőkből, akik a kockázatok reális felmérése helyett épp egy ilyen pánikszerű leminősítés miatt minél hamarabb túladnának a portugál kötvényeiken. Minél nagyobb az eladási láz, annál magasabbra kúszik fel az államkötvények hozama, amely így kitermelhetetlenné válik a portugál állam számára.
További kétségeket támaszt, hogy az ibériai állam makrogazdasági mutatói jelentősen eltérnek Görögországétól, vagyis tévesen sugallja a leminősítés, hogy a portugálok egy kategóriában lennének a hellénekkel. Portugália államadóssága a bruttó hazai össztermék száz százaléka lehet az idén, miközben a görögök már 150 százalék felett járnak. A portugál államháztartás hiánya jövőre csak három százalék körül alakul, az infláció pedig az uniós átlagtól alig tér el. A munkanélküliségi adatok is sokkal kedvezőbbek, mint a görögöknél. Mindezek után felmerül a kérdés, mennyire megbízható egy-egy hitelminősítő értékelése, annál is inkább, mert a globális piac három szereplője – a Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch – lényegében konkurencia nélkül működik, tehát a hitelesség kérdésében nincsenek versenyhelyzetben.
A Moody’s ráadásul bajba sodorhatja Spanyolországot és a spanyol bankokat is, amelyek több mint 70 milliárd euró körüli értékben vásároltak be a most bóvlinak kikiáltott portugál értékpapírból. A döntés továbbá felerősíti azokat a piaci félelmeket, hogy a hitelminősítők valójában a spekulánsoknak kedveznek, akik rájátszhatnak a kamatszintek emelkedésére. Elemzők szerint ha pedig egy hitelminősítő lépése ennyire nehezen indokolható, akkor más megfontolásokat lehet keresni a háttérben. A mostani beavatkozás ráadásul a tengerentúlról érkezett, ismét ráirányítva a figyelmet az unió kiszolgáltatottságára s egy európai hitelminősítő létrehozásának szükségességére. A hitelminősítőkbe vetett bizalom alig javult a válság óta, mert a piaci szereplők még élénken emlékeznek a korábbi hibás besorolások katasztrofális következményeire. Elég az izlandi példát visszaidézni: 2007-ben a kis szigetország bankjai az izlandi GDP tízszeresét meghaladó külföldi kölcsönöket vettek fel, és helyezték ki Észak-Európában. Ekkor mindhárom hitelminősítő AAA fokozatúra értékelte az izlandi bankokat, amelyek néhány hónap múlva kártyavárszerűen omlottak öszsze, magukkal rántva számos holland, brit és ír pénzintézetet, az ország pedig csak a nemzetközi valutaalap azonnali beavatkozásával úszta meg az államcsődöt. A Lehman Brothers csődjét megelőzően pedig azok a mérgező értékpapírok kaptak kiváló minősítést, amelyekről később kiderült, hogy egy garast sem érnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.