Simor: Radikális a javulás

Tartósan hiányos országból olyanná váltunk, amely lassan csökkenti külső eladósodottságát – mondta a gyáriparosoknak tartott előadásában Simor András jegybankelnök tegnap. Szerinte a gazdaság bővülése egyelőre még csak az exportnak köszönhető.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország gazdasága stabilabb alapokra épül, mint a 2008-as hitelválság idején, sokat javult azóta az ország külső finanszírozása, költségvetési helyzete és versenyképessége. A görög krízis így egyelőre nem érintette negatívan hazánk kockázati megítélését, amely az utóbbi időben jelentősen jobb lett, de még mindig elmarad a régiós átlaghoz képest – mutatott rá Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén tartott előadásában a jegybankelnök arra is kitért, hogy a külső finanszírozási helyzetben radikális javulás történt: „olyan országból, amely tartósan hiányos volt, olyanná váltunk, amely lassan elkezdi csökkenteni a külső adósságát”, csak ez egyelőre még nem látszik, ugyanis a mutatót a GDP-hez mérik, amely sokat esett viszsza. Simor szerint a Széll Kálmán-tervvel a költségvetés szerkezete is egészségesebb lesz, a program elemei jövő évtől ugyanis tartósan biztosítják a fedezetet a végrehajtott adócsökkentésre, amelyet idén még egyszeri bevételekből finanszírozott a kormány.
– Az utóbbi években csak az export növelte a GDP-t, s a beruházások és a fogyasztás 2011-ben sem járulnak hozzá a gazdaság bővüléséhez. A behozatalt meghaladó kivitel lesz a növekedés motorja idén is, bár némi fogyasztásélénkülésre azért lehet számítani. Jövő évtől a beruházások beindulnak, azonban néhány egyedi nagy projekten kívül ezen a területen sem látunk élénkülést – hangsúlyozta az MNB vezére. A jegybank egyébként legutóbbi jelentésében az idei évre várt 3 százalékos GDP-bővülési előrejelzését 2,6-2,7 százalékra csökkentette – mint ahogy Simor tegnapi beszédében indokolta – az eurózónás adósságválság miatt, továbbá azért is, mert „a fiskális intézkedések visszafogják a belső keresletet”.
A gyáriparosok kérdésére a jegybank első embere azt mondta, hogy gazdaságpolitikai szabadság kérdése volt, hogy a magyar kormány megszakította a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. – A kormány szuverén döntése, hogy semmilyen „figyelő szemet” nem kíván elfogadni, ezért hajlandó magasabb árat fizetni – tette hozzá. Szintén a jelenlévőknek válaszolva kifejtette, hogy a monetáris politikát rövid távon nem befolyásolja az, hogy Kína felszabadította tartalékai egy részét, s európai, többek között magyar papírokba fekteti.
– Kína konzervatív befektető, lassú mozgásokra és változásokra kell számítani – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.