Sopron valóban magáévá tette a VOLT-ot

Meglátjuk, jót tesz-e a VOLT-nak Magyarország uniós szerepvállalása – a soros elnökség hivatalos záróeseménye lett Sopron nagy fesztiválja, amelyet ma délután Schmitt Pál nyit meg a Lövér kempingben. Így most már nemcsak a városvezetés, de a köztársasági elnök is a VOLT mellé állt, ami leginkább Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán alapító, fő szervező rátermettségének köszönhető. Az idén megújult arculattal, megduplázott világsztárkínálattal, uniós és nemzetközi roma szekcióval bővülő fesztivál miatt egy hete elfogytak Sopron szálláshelyei.<br />

Muray Gábor
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál a nevét a főmunkatársunk, Hegyi Zoltán által is jegyzett, legendás VOLT magazinról kapta, és gimnazista házibuliként indult a kilencvenes évek elején. Mára Sopron védjegye lett, amely mellett eddig kiállt a mindenkori polgármester. Köszönhető ez annak, hogy mindkét alapító soproni, és annak is, hogy terveikbe mindig bevonták a várost.
– Sőt, a városvezetés aktívan közreműködik a hivatali ügyek intézésében – mondja Lobenwein Norbert. – Nemcsak szlogen, látjuk, hogy Sopron valóban magáévá tette a VOLT-ot. Ahhoz, hogy egy ilyen nagyságrendű fesztivál megvalósuljon, annyi engedély, intézkedés kellene, ami a városvezetés aktív közreműködése nélkül megvalósíthatatlan lenne. Megtapasztalhattuk: személyesen a polgármester, alpolgármester és jegyző járt közben olyan ügyekben, amelyeket mi magunk nehezen tudtunk volna megoldani – folytatja.
A Lobenwein név úgy olvadt össze az européer eszménnyel és a Páneurópai Piknikkel, akár Sopron a VOLT-tal. Norbert édesapja, Lobenwein Tamás a fotósdinasztia utolsó fotográfusaként testközelből örökítette meg a szögesdrót elbontását. A képekből a fia kiállítást, könyvet szerkesztett, és a 2009-es fesztivál a Páneurópai Piknikre emlékezett. Eltelt két év, s a mostani az uniós elnökség hivatalos záróakkordja. Kerek történet.
– Ez is igaz, és az is, hogy egyszerűen szeretek ünnepelni – mondja a fesztiváligazgató. – Gyerekkorom óta figyelemmel kísérem a nagyobb ünnepeket, szeretem, ha a hétköznapokról másfelé terelődik a figyelem. Amikor megtudtam, hogy a soros elnökség vége a VOLT-fesztivállal egy időben van, számtalan ötlet jutott eszembe. Aki először hallja, hogy ez az elnökség hivatalos záróeseménye, talán megrettenhet, hogy egy ilyen fiatalos rendezvénynek hogyan lehet politikai vetülete – én pont abban láttam fantáziát, hogy mindezt át lehet hangszerelni fiatalosra. Az ötletek megvalósulni látszanak, remélem, hogy a helyszínen is jól működnek majd.
– A politika találta meg magának a fesztivált vagy a fesztivál a politikát?
– Az alapötlet Járóka Lívia európai parlamenti képviselőtől származik, soproni gyerekkorunk óta jó barátok vagyunk. Ő keresett meg minket még tavaly, hogy a VOLT-fesztiválon egy olyan európai roma találkozót szeretne tető alá hozni, ahol a cigány kultúra sokszínűségét mutathatjuk be. Rögtön neki is álltunk, és European Gipsy Rocks címmel olyan színes programot sikerült összehoznunk, amelyben Kusturica bandájától az olasz Figli Di Madre Ignotán át a brit Riva Starrig csupa roma vonatkozású csúcsprodukciók szerepelnek. Járóka Lívia ötlete kapcsán jutott eszembe az is, hogy a VOLT az elnökség végével egybeesik. Rögtön elkezdtem tárgyalásokat kezdeményezni az illetékes minisztériumokkal: mit szólnának, ha a VOLT hivatalos záróesemény lenne.
– A 27 tagállamból több száz amatőr zenész fesztiválozót hívtak meg Sopronba a VOLT-on felállított Európa-kempingbe. Milyen a fesztivál nemzetközi látogatottsága?
– Nem igazán erős. Annak ellenére, hogy határ menti város ad otthont a fesztiválnak, a külföldi látogatottsága 10 százalék körüli, talán ez most változni fog, de komoly áttörést továbbra sem tapasztalunk. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy egyrészt Ausztriában nagyon nagy programkínálat van, másrészt az ott élő szakemberek szerint az osztrákok egy kicsit úgy tekintenek Magyarországra, ahová nem divatos bulizni járni.
– Az idén erősebb lesz a sztárgárda, hogy áll össze a VOLT költségvetése?
– Tavaly körülbelül 650 millió forintos költségvetéssel zártunk, az idén pedig mintegy 150 millióval többet költöttünk, mint korábban. Ennek megfelelően a külföldi sztárkínálat az idén jóval erősebb, mint általában a magyar fesztiválokon, s szinte a duplája a tavalyi VOLT-nak. A nagyszínpadon most már minden nap van két nagy durranásnak számító produkció. Például a My Chemical Romance, akik még nem jártak nálunk, a Sum 41, a Thirty Seconds to Mars, Moby, a Pendulum és Paul Kalkbrenner. És persze a többi színpadon is erős program lesz, eljön a House of Pain, a Dub FX és a Nouvelle Vague. Mindezt meg is hálálja a közönség, az új generáció ráharapott a fesztiválra, és ez talán a hoszszú távú sikerét is biztosíthatja. A fesztivál történetében eddig még nem fordult elő, hogy a városban található szálláshelyek már egy hete elkeltek, tegnap több osztrák szállodát is le kellett foglalnunk. A bérleteladás 30 százalékkal nőtt csak tavalyhoz képest.
– Schmitt Pál köztársasági elnök nyitja meg a fesztivált – ez elég komoly PR az amúgy csendes városnak. A helyiek hogyan élik meg a fesztivált?
– Mivel azt tapasztaljuk, hogy sok fesztivál esetében a lakosok nem fogadták el a rendezvénnyel járó kellemetlenséget, számunkra ez szinte természetes, másrészt jó érzés, hogy Sopronban ez a hozzáállás elég jól átfordult. Egyre inkább úgy érezzük, az átlagember örül neki, hogy ennyien jönnek, és pár napig zajosabb élet van a városban. Akik pedig vendéglátásból élnek, keresik a lehetőséget, hogy akciókkal, kedvezményekkel várják a város vendégeit. Mintha az valósulna meg, amit Nyugat-Európa kisvárosaiban megszokhattunk, s amit mindig is szerettem volna itthon is látni: hogy egy-egy ünnep az egész várost megmozgassa. Azt hiszem, hogy ez Sopronban is kezd beérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.