Szlávy-gyilkosság: új eljárás

A perrendtartás követelményein kívül szinte mindenben hibázott az elsőfokú bíróság, amikor felmentette Szlávy Bulcsú feltételezett gyilkosait. A nagy port felvert ügynek immár harmadszor fut neki a hazai igazságszolgáltatás.

Csibra Tibor
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezte tegnap a Fővárosi Ítélőtábla a Heves Megyei Bíróság korábbi döntését, és új eljárást írt elő Szlávy Bulcsú, a Balaton egykori alvilági vezetője halálának ügyében. A büntetőeljárás így rendhagyó módon harmadszorra kerül vissza első fokra, a táblabíróság indokolása ízekre szedte az Egerben hozott, a vádlottakat felmentő ítéletet.
Szlávy Bulcsú 1997 júliusában tűnt el, miután egy megbeszélésre indult a főváros környékére. Mobiltelefonja Budaörs környékén némult el, az ügyben először közigazgatási eljárást indítottak a hatóságok, mert a holtteste nem került elő. A nyomozás elakadni látszott, ám a szakemberek a háttérben továbbra is vizsgálták a gyilkosság indítékait, körülményeit, így a lehetséges elkövetői kört. A rendőrök egy idő után már jól be tudták határolni azt a csoportot, amelynek érdekében állt Szlávy halála, s a média segítségével dezinformációkat közöltek a nyomozásról. A csel bejött, és 2004 januárjában a nyomozók tetten érték Wappler Lászlót, amint barátnője garázsában épp az oda bebetonozott Szlávy Bulcsú holttestét igyekezett kiásni. A nyomozás, majd a vád adatai szerint az emberölés indítéka nem üzleti vita volt, hanem az, hogy Szlávy megerőszakolta Wappler barátnőjét, ezért az elsőrendű terhelt bosszút esküdött. A vizsgálat adatai szerint Wapplerék egy megbeszélés ürügyével Budapest környékére csalták Szlávyt, és Wappler irodájában fejbe lőtte az azóta sem azonosított elkövető. Wapplert a gyilkosság felbujtójának tartja a vád, s elképzelhető, hogy az áldozattal saját testőre végzett, az emberölést egyik érintett sem vállalta magára.
Wappler Lászlót 2007 januárjában 15 év fegyházbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság, a másodrendű N. Gábor hat, B. László 12 esztendőt kapott. A Fővárosi Ítélőtábla három éve hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárást írt elő. A vádlottak és a védelem elfogultsági indítványai nyomán az ügy a Heves Megyei Bíróságra került, utóbbi testület bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat, akik szabadon távozhattak.
Lassó Gábor tanácsa tegnap megállapította, hogy az elsőfokú egri határozat többek között hiányos, iratellenes, megszegte az indokolási kötelezettségét, nem tisztázza, hogy egyes bizonyítékokat miért vett figyelembe, másokat miért nem, téves következtetéseket vont le, ezért felülbírálatra alkalmatlan. A Heves Megyei Bíróság nem vett figyelembe olyan perdöntő bizonyítékokat, mint az áldozat és a terheltek telefonjainak cellainformációi, illetve annak a tanúnak a beszámolója, aki hallotta, amikor Wappler többek előtt kijelentette, megöli Szlávyt. A táblabíróság szerint a rendelkezésre álló adatok alapján az ügy megoldható. A nyomozók sikerének, egyúttal szerencséjének tartja Wapplerék sziszifuszi munkával történt becserkészését Kovács Lajos, az említett nyomozócsoport egykori vezetője. Az ezredes szerint a táblabíróság tegnapi döntésével új lehetőség nyílt arra, hogy a Szlávy-ügyben megnyugtató ítéletet hozzon a hazai igazságszolgáltatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.