Szlovák vasbeton a romatelep ellen

Szlovákia mindegyik kormánya azt ígérte, hozzálát a „társadalmi együttéléshez alkalmazkodni képtelen” lakosság gondjainak a rendezéséhez. Ám konkrét lépésekre végül egyik sem szánta el magát – panaszolta Juraj Bado. Az észak-közép-szlovákiai Ruttka városka alpolgármestere ezzel magyarázza, hogy az önkormányzat a napokban úgy döntött, a romatelep és a városszéli lakótelep, illetve óvoda és szociális otthon közé egy két és fél méter magas vasbetonfalat húz, így teremt biztonságot gyerekeknek és időseknek, illetve a környéken élő polgárainak. <div id="_mcePaste" class="mcePaste" style="position: absolute; left: -10000px; top: 0px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden;">Szlovák vasbeton<br /> a romatelep ellen</div>

Neszméri Sándor
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a magyar könyvekre. A szlovák oktatási minisztérium a szlovák történelemkönyveket fordíttatja magyar nyelvre, s nem engedélyezi a szlovákiai magyar történészek által készített tankönyvek használatát, amelyeket a korábbi nemzeti párti miniszter, Ján Mikolaj tiltott ki a magyar iskolákból. A tárca azzal érvel, hogy a Kovács László, Simon Attila és Simon Beáta történészek nevével fémjelzett tankönyvek „nem kompatibilisek az érvényes központi tantervvel”. Simon Attila történész szerint ez azért lehetséges, mert „a tantervek nem kompatibilisek a szlovákiai magyar diákok, szülők és iskolák igényeivel”.


Milan Mazúr polgármester a határozatot a „lehető legrövidebb időn belül” végre is akarja hajtani, nem kíván azon vitatkozni, hogy az önkormányzat döntése diszkriminatív jellegű vagy sem, a város vezetői egyszerűen nem látnak más kiutat „az összeférhetetlen közösség elkülönítésére”.
A turóci régió egyik központjának számító Ruttka város lakói és vezetői a kelet-szlovákiai Eperjes, Nagymihály és Homonna példáját követve döntöttek a fal építése mellett. A keleti régiókban az előző szocialista-nacionalista Fico-kormány idején jelentek meg a falak, amely ellen akkor több emberi jogi szervezet is tiltakozott, s az ellenzéki pártok is szegregációról beszéltek, amely nem jelent megoldást a roma közösségek gondjainak kezelésére. Az oktatást, a munkahelyteremtést és a lakásviszonyok javítását nevezték az integráció útjának. A ruttkai falépítést viszont most nem nevezi sem diszkriminációnak, sem szegregációnak Miroslav Pollák, a kormány romaügyi biztosa, mondván, „falakat mindenütt építenek, Pozsonyban is sok van belőlük”. A hivatal egy másik munkatársa, Iveta Duchonová szerint „semmi jele annak, hogy a város részéről bármilyen intézkedés a romák diszkriminációjának a szándékával történt volna”, azt, hogy a helyi roma közösség fal helyett „lakható lakások építését” kéri a városi önkormányzattól, nem kommentálta. Ehelyett arról egyeztetett a várossal, hogy a fal megépülése után, annak romatelep felőli részén játszóteret építhetne az önkormányzat a roma gyerekeknek, amelynek költségeihez a kormányhivatal is hozzájárulna.
Az Emberek a Rasszizmus Ellen Polgári Társulás felháborítónak tartja az esetet, ahogy a kormánykörök magatartását is. Az emberi jogi aktivisták újra arra figyelmeztetnek – ahogy tették ezt sokszor Robert Fico kormányzása idején is –, hogy Szlovákia a 2007–2013-as EU-s költségvetési időszakra 200 millió eurót kapott a roma közösségek felzárkóztatására, de ebből az összegből a mai napig szinte egy centet sem hívott le az ország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.