Újabb hisztéria a libatollak körül

Dr. Paál Sándor
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az állatvédő szervezetek is megkérdőjelezik a Négy Mancs nevű osztrák állatvédő társaságnak a magyar lúdtenyésztők ellen alkalmazott módszereit. Korábban a magyar libamájtermelők, később a nyúltenyésztők, most pedig úgy tűnik, hogy a libatollat termelők teljes ellehetetlenítésére készül az osztrák állatvédő társaság – írta 2011. június 17-én a Magyar Nemzet.
A ludak tartása és rendszeres élve tépése kétezer éves múltra tekint vissza. Az ember mindig is kihasználta a ludak vedlési időszakát, és az állat testéről lehulló tollat kézzel aratta. Ezért sok helyen nem tolltépésnek, hanem tollaratásnak nevezik a tolltermelést. A magyar lúdtenyésztés szerkezete eleve az élve tépésre alapul. A húsliba többször tépett ludat jelent. A húsliba tartása csak a tolltépés árbevételével gazdaságos, mert a lúdtartás során megetetett, nagy mennyiségű takarmánytöbblet árát csak így lehet kigazdálkodni. Hasonló a helyzet a törzstartásban is: az alacsony hozamokat a toll árbevétele tudja ellensúlyozni.
A tépést az állatvédők a stressz és a sérülések miatt kifogásolják. Az állatok sérülése elkerülhető, ha a tépést a vedlési időszakban végzik, amikor az állatok egyébként is hullatják a tollukat. A vedlés a baromfifajoknál közismert jelenség, és nagy jelentősége van a reprodukció szempontjából is, mivel közben és utána a tojó regenerálódik, és képessé válik az újabb tojástermelési ciklusra. A ludak vedlése nem egyszerre, hanem fokozatosan, a vadmadarakéhoz hasonlóan zajlik le. Az első az úgynevezett szűzvedlés 3–5 hetes korban, a második – a tényleges tollváltás – először 8–10 hetes korban, majd több alkalommal hat-hét hetenként figyelhető meg. A ludak a tolltermelés végén is váltják a tollukat. Az állat jól tartásának egyik kulcskérdése a fájdalom és a stressz szabályozása. Hazánkban a lúdtenyésztésnek és -tartásnak évszázados múltja, hagyománya és termelési kultúrája van. Az agrártörténet tényei igazolják, hogy a magyar mezőgazdaságban és annak kiváló termelési kultúrájában soha nem merült föl az állatkínzás gyanúja vagy ténye. Az igazság az, hogy a bölcs paraszti gyakorlaton alapuló állattartás tényei azt bizonyítják, hogy a gazdák tudnak bánni és jól tudnak bánni a jószágokkal. A máj, a hízott liba és a pecsenyeliba mindig is kedvező piacot talált Nyugat-Európa sok országában. A lúdágazat kifejezetten exportorientált ágazat, termékei jól eladhatók a világpiacon.
A hazai baromfitenyésztők már súlyos károkat szenvedtek el a korábbi baromfi-hisztériák miatt is. Bizonyára ismerősen cseng még a madárinfluenza kifejezés, amikor a baromfiállomány jelentős hányadát el kellett pusztítani és meg kellett semmisíteni. Még szinte ma sem tudja megmondani senki sem, hogy valóban indokolt volt-e az állomány ilyen mértékű kiirtása és megsemmisítése. Ami viszont teljesen bizonyos: akkor a lakosság ellátását importbaromfiból kellett biztosítani. Jött is az élő baromfi Dél-Amerikából tengeri hajóval, és mivel a tengeri hajó nem a legideálisabb természetes élőhelye a baromfinak, ez volt az igazi állatkínzás! Nem beszélve arról, hogy az úgynevezett madárinfluenza után az Európai Unió pénzügyi forrásai nem igazán siettek a magyar gazdák megsegítésére. Az is tény, hogy 1998-ban a magyar parlament törvényt alkotott az állatvédelemről. Az állatélettani kutatások során a kutatók mérték a természetes vedlés stádiumában lévő libacsoportokon, a tépés alatti és utáni, valamint a látszólagos tépésnek alávetett libacsoportokon az állatélettani hatásokat. (A libákat ugyanúgy megfogták, forgatták, mint tépéskor, de a tollat nem bántották.) Ma már tudományosan bizonyított, hogy a szakszerű tollaratás semmilyen káros élettani hatást nem okoz. Már a libamáj körült keltett hisztéria is három-négy milliárd forintnyi kárt okozott az állattartóknak. Többen is vagyunk, akikben erősen fölmerül a gyanú, hogy a Négy Mancs nevű osztrák állatvédő társulat célja esetleg nem is az állatok védelme, hanem több milliárd forintnyi kár okozása a magyar gazdálkodóknak.
A KPE–KPSZ (Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt) erről a helyről is határozottan felhívja a magyar állatvédők és szervezeteik figyelmét, hogy következetesen határolódjanak el minden olyan szélhámosgyanús és hisztériakeltő tevékenységet folytató társaságtól, amely nem a valós szakmai érvek alapján akarja az állatok védelmét megvalósítani, hanem kifejezetten a hisztériakeltés és a kiszemelt agrárágazat totális tönkretétele a célja.

A szerző a KPE–KPSZ irodavezető munkatársa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.