(vágyunk-e jó hírekre )

Kristóf Attila
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy a sátán nevének különböző bibliai változatai magyarra fordítva kifejezik-e a gonosz milyenségét. A sátán eredeti, mondhatni, ősjelentése: a vádló. Persze tévedés lenne Isten ügyészével azonosítanunk, bár tevékenysége kétségkívül arra irányul, hogy az ember a lehető legsúlyosabb büntetésben, az örök kárhozatban részesüljön. A fogalom a mi politikailag korrekt jogrendszerünkbe bele sem fér. A Teremtőt sokszor éri az a vád, hogy teremtményeit, nem válogatva ártatlan és bűnös között, sokszor időnap előtt tömegesen megsemmisíti; tudomásul veszi a népirtásokat, szemet huny a járványok és a földrengések, cunamik fölött, s mi kénytelenek vagyunk mindeme „igazságtalanságba” beletörődni vagy tehetetlenül lázongani ellene.
A minap a balatoni nádasban iszonyú mennyiségű árvaszúnyog lepte el az arcomat. Erős szél fújt, a rovartestek úgy csapódtak a bőrömhöz, mint a sörétszemek, tele lett velük a fülem, a szemem, a szám, hiába csapkodtam, hiába öltem meg talán ezrével őket, csak özönlött rám a ragadós, undok kis testek tömege. Nem tudom, hányat pusztítottam el a legcsekélyebb lelkifurdalás nélkül, elvettem az életüket, pedig nem is én teremtettem őket. Egyébként semmi bajom az árvaszúnyogokkal, hiszen nem csípnek, és kirajzásukról mit sem tehetnek. Miközben gyilkolásztam őket, hirtelen az a gondolat futott át a fejemen, hogy ezek a lények sokkal közelebb vannak az én emberi nagyságomhoz, szellemem méreteihez, mint én Istenéhez. Furcsa, kissé önemésztő gondolat volt. De térjünk vissza kiindulópontunkhoz: milyen ragadványnevekkel ruházta fel az emberi képzelet az égből letaszított angyalt, a sátánt. Kísértő, megtévesztő, félrevezető, a hazugság atyja, a sötétség fejedelme, rágalmazó, a rossz hír hozója. Az utolsóként említett elnevezésen tűnődjünk el egy kicsit, gondoljunk arra, kapunk-e mostanában jó híreket. Az újságokat, a tévéközvetítéseket könnyen a sátánnal azonosíthatnánk, hiszen általában nap nap után a rossz hír hozói.
Nyár közepén járunk, ilyenkor, uborkaszezonban szokott felbukkanni a Loch Ness-i szörny és a telitalpas jeti. Most meg az uborkaszezon főszereplője egy ideig maga az uborka, majd a növényi csíra lett mint egy súlyos járvány előidézője. Ez a szezonális rémség sokkal veszedelmesebbnek látszik a Loch Ness-i szörnynél, bár újabban minden esztendő hoz valami apokalipszisbe illő eseményt. Néhány éve a madárinfluenza, tavalyelőtt a H1N1 tartotta rettegésben jószerével az egész emberiséget, aztán jött minden idők legnagyobb földrengése a szökőárral, majd az atomkatasztrófa fenyegetése. Lehetetlen nem észrevenni, hogy itt jár közöttünk a rossz hír hozója. Lehet, hogy valóban vádlottak vagyunk?
Szeretnék végre olyan újságot a kezembe venni, amely jó híreket közöl velem. Legyenek végre pozitív, reményt keltő szenzációk. Milyen jó volna, ha legalább egy időre távozna tőlünk a sátán! Igaz, a tragédiák híre felajzza az embert, kellemes izgalommal tölti el, különösen akkor, ha a tragédia távol zajlik tőle. Eljön-e az az idő, amikor a jó hírek kerülnek túlsúlyba a világon, s az újságokban az áll, hogy minden rendben van, unalmasan nyugodt, s a rossz hír hozója elment az őt megillető helyre, a pokolba? Nem kell hónapokig várakozni a műtétekre, hanem ehelyett az életveszélyes operációból ocsúdó beteg fölé ragyogó mosollyal hajol a főorvos, és ekként biztatja: „A nagy sikerre való tekintettel a műtétet rövidesen megismételjük.”
De komolyan, mondják meg nekem, a média mostani híreit, helyzetelemzéseit hallva minek lehet örülni? Mert én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.