Válságos újrakezdés

Kökény Roland az előző évtized egyik legjobb, egyben legszerencsétlenebb férfi kajakosa. Kajak egyes ezer méteren kétszeres olimpiai induló – Athénban hatodik lett –, ezenkívül kétszeres világbajnok (K–2 1000 m, 2005; K–4 1000 m, 2006), mégsem tudott az eredményeinek s még inkább a tudásának megfelelő elismerést kivívni magának. A hazai mezőny rangidőseként az idén végre talán jó irányba sodorja a szél, Dombi Rudolffal K–2 1000 méteren megnyerték a hazai válogatót, bronzérmesek lettek az Európa-bajnokságon, amely eredménnyel a szegedi vb-n már nem érnék be.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő hét végén indul az országos bajnokságon? – kérdeztük Kökény Rolandot.
– Természetesen. Három számban is, egyesben ötszázon és ezren, kettesben ötszázon.
– Ezt a választ vártam, pedig mint olimpiai számban világbajnoki résztvevő nem is lenne kötelező rajthoz állnia, pláne nem három számban. Miért gyötri magát mégis?
– Mindenekelőtt azért, mert még harminchat évesen is szeretek kajakozni. Nekem igazából mindig az volt az erősségem, hogy bírom a gyűrődést, a sok futamot, az iramevezést. Egyesületemnek, az Esztergomnak is tudok így segíteni, úgy gyűlnek a pontok, ha minél több futamot vállalok.
– A legfontosabbat, az ezer kettest mégis kihagyják. Taktikáznak?
– Mondjuk inkább úgy, hogy ötszázon is fel akarjuk mérni, hol tartunk.
– Dombi Rudolffal hogyan akadtak egymásra?
– Ha őszinte akarok lenni, kényszerből. Úgy vágtam neki az idénynek, hogy Szalai Tamással alkotunk párost. Ám az első válogató előtt meghúzódott a bordaközi izmom, ki kellett hagynom két hetet, s Szalai inkább Kucsera Gáborral próbálkozott. Végül a válogatón nem indultak el, mert Kucsera megbetegedett. Egyesben nem akartam versenyezni, viszont úgy kalkuláltam, hogy ha kettesben második tudok lenni Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos mögött, akkor bekerülhetek a négyesbe. Megkerestem Dombi Rudolfot, jól siklott alattunk a hajó, ezért belevágtunk.
– Olyan jól, hogy meg is előzték Kammereréket. Utána azonban Dombi cserbenhagyta, hiszen átült a négyesbe. Ezt hogyan fogadta?
– Maradjunk annyiban, a racicei Világkupa után ismét egymásra találtunk.
– Persze azt is említhetném, hogy 2005-ben Kucserával, 2006-ban pedig Gyökös Lajossal, Vereckei Ákossal és Horváth Gáborral lett világbajnok, a társak és egységek szűnni nem akaró körforgásában azonban rendre ön került a partra. Összeférhetetlen, ahogy többen mondják, nem jó csapatember?
– Nem hinném. 2006-ban az akkori edzőm, Sári Nándor valóban lemondott rólam, amire vb-aranynyal feleltem. Én úgy tapasztalom, hogy akikkel összeülök, azok szeretnek velem egy hajóban evezni.
– A két fő hazai klasszist, Kammerer Zoltánt és Vereckei Ákost leszámítva. Ennek mi az oka?
– Én azért arra is emlékszem, hogy 2003-ban az ő kérésükre kerültem vissza a négyesbe, s lettünk a vb-n ezüstérmesek, igaz, a következő évben kimaradtam a hajóból. A pontos okát nem tudom, bár hazudnék, ha azt állítanám, nem hallottam arról, hogy nem bíznak bennem. Talán engem okolnak azért, hogy 2008-ban négyesben nem jutottunk ki az olimpiára.
– Ami után majdnem letette a lapátot.
– Ez egy évvel később volt. 2009-ben még meg akartam mutatni, hogy nem lehet leírni. Gönczy Gáborral az Eb-n 2.-ként, a vb-n 4.-ként végeztünk. Abban az évben meghalt az édesapám, ami nagyon megviselt, ráadásul a helyét át kellett vennem a vállalkozásában. Tulajdonképpen a válságnak köszönhetem, hogy még kajakozom. Viszszaestek a megrendelések, s megbeszéltük a cégtársammal, egyedül is el tudja látni a feladatokat. 2010-ben ezért újra belevágtam.
– Az Eb-n tavaly is kijött a lépés, másodikok lettek a négyessel, ám a vb-n a döntőbe sem jutottak be. Az idén aláírná az Eb-n szerzett bronzot a vb-re?
– Nem, mert feljövőben vagyunk, egyre gyorsabban megyünk, ahogy összecsiszolódunk.
– Jövőre folytatódik a körforgás?
– Én nem szeretném. Van esélyünk arra, hogy dobogóra álljunk Londonban. Olimpiai érmem még nincs, ezt szeretném elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.