Vérben született ország

Ma, július 9-én hivatalosan is létrejön a Dél-szudáni Köztársaság, amely öt évtizednyi polgárháború után szakad el Szudántól. Afrika ötvennegyedik államára nehéz idők várnak, a közös ellenség megszűnésével kiújuló belső ellentétek miatt valószínű, hogy a függetlenedés csak a harcok újabb fejezetének kezdete, ám nagy lépést jelent a vonalzóval meghúzott határok fél évszázados problémáinak megoldása felé.

Karczag Eszter
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsubában, a világ legújabb fővárosában az utcák megteltek az új himnuszt éneklő tömegekkel, ám a kezdeti eufóriát nehéz időszak követi majd. A déli kormány, amit a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom politikai szárnya alkot, már rendelkezik tapasztalatokkal; a 2005-ös autonómiaegyezmény óta gyakorolja az önigazgatást. Szalva Kiir Majardit elnöknek most mégis a semmiből kell egy új államot felépítenie, és ezt a folyamatot várhatóan belső, etnikai összecsapások nehezítik majd, főként a kormányban domináló dinkák és a nuerek között. Az etnikai ellentétek mellett a vallási konfliktusok is meghatározók, a brit és egyiptomi gyarmatokból 1956-ban született ország északi részét arab mozlimok, míg déli részét animisták és keresztények lakták, a nagyjából nyolcmilliós dél-szudáni népesség törzseinek száma rejtély. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a kormány évente többet költ a belbiztonság fenntartására, mint oktatásra, egészségügyre, infrastruktúrára és iparra összesen. A hétszázmillió dolláros büdzsé ellenére a biztonsági erők mégsem tudják megállítani a gazdákat terrorizáló banditákat és a gyermekrablókat, s ebben a függetlenedés sem hozott változást; a napokban is sokan kényszerültek elhagyni vidéki otthonukat.
Kiaknázandó lehetőségek sora vár azonban a dél-szudáni nemzetre. A régió mindig is a szudáni sivatag hatalmas oázisát jelentette, s most hatalmas erdői és termékeny földjei fölött saját maga rendelkezhet. Folytatódik azonban a vita több, a déli részhez húzó határ menti tartományról, ahol a napokban is véres leszámolásokról számoltak be. Abyei demilitarizálásáról már megszületett az egyezmény, Dél-Kordofán és Kék-Nílus ügyéről még tartanak a tárgyalások, ahogy a békefenntartók további szerepéről is. Az észak és dél közötti feszültség egyik legfőbb okozója a Dél-Szudán északi, határ menti területein kitermelt napi 375 ezer hordónyi olaj, amelynek exportjához az északi szomszédon keresztül vezet az út; a bevételek elosztásáról szóló megállapodás folyamatban van.
A mai ünnepségeken részt vesz a szudáni elnök, a népirtással vádolt Omár al-Basír is, aki már előzőleg is jókívánságait fejezte ki a függetlenedés alkalmából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.