Vérmes remények

Vajon a kassai bombázás nélkül is beléptünk volna a második világháborúba? Kaptak a szovjetek magyar hadüzenetet? Ezekre a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetven évvel ezelőtt, 1941 nyarán lépett be Magyarország a második világháborúba, amelynek diplomáciai és katonai eseményeibe azonban már az év áprilisi Jugoszlávia elleni támadás révén bekapcsolódott. Budapest helyét meghatározta jó pár évvel korábbi elköteleződése Berlin mellett, de a Horthy-rendszer ellenforradalmi genezise is magában hordozta a kommunizmus hazájával való fegyveres összeütközés lehetőségét. Noha a kormányzótól sem állt távol a honvédség keletre küldése, a gyors német sikereken felbuzdult politikai elit és a németbarát vezérkari vezetés vérmes reményeket táplált a rövid diadalútnak képzelt Barbarossa-hadművelet iránt. Eközben a hitleri taktikázás éppen arra irányult, hogy a konfliktusból egyetlen közép-európai ország se maradhasson ki.
A 3. magyar hadsereg 1941. április 11-e után pár nap alatt, jelentősebb harci cselekmények nélkül foglalta el Délvidék kétharmadát, majd a gyorshadtest 1941. április végéig részt vett a Jugoszlávia elleni német hadjáratban. Az 1938 óta tartó revíziós folyamat utolsó szakaszában Magyarország megkapta a Bácskát, a baranyai háromszöget és a Muraközt. Mivel Belgrád London szövetségese volt, amely pedig több mint fél éve hadban állt Berlinnel, a magyar részvétel a balkáni ország felosztásában egyenlő volt a második világháborúba való bekapcsolódással – összegezi az előzményeket Horváth J. Csaba történész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Kossuth Lajos Hadtudományi Karának oktatója. A második világégés során – teszi hozzá – a hadviselő felek nem küldtek egymásnak látványos ultimátumokkal és fenyegetésekkel teli hadüzeneteket, hanem a diplomáciai csaták és a háttérben folytatott államközi küzdelmek lezárulta után azonnal megkezdték a hadműveleteket.
A Szovjetunió elleni Barbarossa-terv előkészületei megtörténtek 1941 első felében. Ebben Magyarország csupán utánpótlási és felvonulási területként szerepelt, ennek megfelelően hivatalos tájékoztatás nem érkezett Berlinből Budapestre, még kevésbé kérte Németország a magyarok segítségét az offenzívában – mondja Babucs Zoltán hadtörténész (Hadtörténeti Intézet). Annál furcsább, hogy az 1941. június 22-én kezdődött, Szovjetunió elleni német támadás lényegében Moszkvát is felkészületlenül érte.
Bár a tengelyhatalmak közötti viszonyt szorosabbra fűző, korábban megkötött háromhatalmi egyezmény nem írt elő kötelező és feltétlen katonai segítségnyújtást, Németország minden felajánlást szívesen elfogadott. 1941. június 22–23-án Románia, Szlovákia és Olaszország fegyveres úton is bekapcsolódott az oroszországi offenzívába, 25-én pedig követte őket Finnország és Horvátország. Versenyfutás alakult ki, hiszen magyar részről félő volt, hogy ha Németország győz – márpedig a politikai és katonai vezetés nem tudott feltételezni mást –, akkor a fegyveres segítséget nyújtókat területekkel jutalmazza meg, a szövetségi rendszeréhez tartozó, de maximum jóindulatú semlegességet mutatókat viszont megrövidíti mások javára. Ez azt jelentette – magyarázza Babucs –, hogy kimaradásunk esetén Románia vagy Szlovákia visszakaphatott volna olyan felvidéki és erdélyi területeket, amelyeket 1938-ban és 1940-ben nekünk ítélt a német–olasz döntőbíróság.
Werth Henrik vezérkari főnök 1941 tavaszán és nyarán is egy-egy, a német–szovjet háborúba való bekapcsolódást taglaló beadványt készített. Második memorandumát megvitatta a minisztertanács is, de végül elvetette a Berlinnek nyújtandó korlátlan magyar katonai segítség gondolatát. A katonai elit azonban – figyelmeztet rá Horváth – készült rá, hogy előbb-utóbb magyar katonákat kell küldeni Oroszországba, sőt egyesek kifejezetten ambicionálták ezt. A kérdés hamarosan „magától” megoldódott: öt nappal a német támadás kezdete után, 1941. június 26-án azóta is tisztázatlan eredetű légitámadás érte Kassát, valamint a Munkács– Rahó vasutat. A német–szovjet háború kitörése óta nem ez volt az első és egyetlen atrocitás, de a korábbi, minden bizonnyal szovjet eredetű incidensek – amelyek vagy véletlen térképtévesztés, vagy szándékos provokáció miatt következtek be – után ez alkalommal lehetetlen volt eldönteni, hogy ki és miért támadta meg a felvidéki várost és a kárpátaljai vonatot. A repülőgép-támadás után gyorsan kiadott hivatalos nyilatkozat a Szovjetuniót tette felelőssé a provokációért, amely variáció leginkább illeszkedett a kor magyar katonai és politikai gondolkodásába. A még aznap délután összehívott minisztertanács elfogadta Werth Henrik vezérkari főnök, Bartha Károly honvédelmi miniszter és Bárdossy László kormányfő nyomására, hogy Magyarország is tekintse magát hadviselő félnek a Szovjetunió elleni háborúban. Mivel az 1920. évi 1. és 27. törvénycikk alapján a kormányzó rendkívüli helyzetben az Országgyűlés véleményének kikérése nélkül is dönthetett hadüzenetről, Horthy akaratát Bárdossy tolmácsolta másnap a képviselőház ülésén. A miniszterelnök tiltakozó hang kísérete nélkül jelentette be: „a magyar kormány megállapítja, hogy a támadások következtében Magyarország és a Szovjetunió között a hadiállapot beállott”.
A keleti frontra induló hadsereg 1941. június végén alakult meg Kárpát-csoport néven Szombathelyi Ferenc vezetésével. Kötelékébe egy hegyi- és határvadászdandár, valamint a negyvenezer fős gyorshadtest két gépkocsizó és egy lovasdandárja tartozott. A két szakértő egyetért abban, hogy utóbbi alkotta a magyar hadsereg legjobban gépesített részét, amelynek tagjai technikailag vagy egyszerű találékonyság révén akkor is áthidalták a nehézségeket, ha a szokatlan terepviszonyok és az elképzeltnél keményebb szovjet ellenállás meg-megakasztotta őket. A támadását július első napjaiban kezdő Kárpát-csoport lényegében a 17. német hadsereget tehermentesítette, majd miután egy hét alatt elérte a Dnyeszter folyót, július 10-re elfoglalta Kamenyec-Podolszkijt. Ettől kezdve azonban csak a gyorshadtest folytatta a Wehrmacht mellett az előrenyomulást a Dnyeszteren túli területek felé.
Magyarország második világháborúba való belépésével foglalkozik csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Televízióban: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.