Mintaadónak választották Gyöngyöspatát

Bár az új közfoglalkoztatási rendszer csak jövőre lép életbe, hétfőn már startol az első, a Belügyminisztérium által felügyelt közmunka-mintaprogram. Az operatív munkában csak jövőre vesznek részt reaktivált rendőrök és a honvédelem, a mostani programok célja „mindössze” annyi, hogy a közmunkát eddig nem ismerő térségeket is érdekeltté tegyék. Gyöngyöspata húszmillió forintból negyven, zömében cigány embernek ad napi nyolcórás munkát, négy hónapon át.

Bodacz Péter
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csekély késéssel, az eredetileg tervezett júliusi indulás helyett augusztus elsején veszi kezdetét az első, a Belügyminisztérium (BM) helyettes államtitkársága által szervezett közmunkaprogram Gyöngyöspatán. Mint ismert, a BM egy hónapja vette át a szakterületet a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), az átszervezés pedig korántsem tekinthető pusztán adminisztratív jellegűnek: a kabinet céljai szerint több százezer ember kaphat munkalehetőséget az új közfoglalkoztatási rendszerben az elkövetkező években, a logisztikai szervezésben és lebonyolításban – a munkásbrigádok mozgatásától a konkrét munkálatok megszervezéséig és felügyeletéig – pedig a reaktivált rendőrök, valamint a honvédség is szerepet kap.
A most induló mintaprogram azonban nem a – jogszabály szerint január elsejével induló – rendszert hivatott tesztelni. Csak anynyiban lesz új, hogy a közmunkában rejlő lehetőségeket az eddig ezeket nélkülöző, halmozottan hátrányos helyzetű települések is megismerhetik. Ennek jegyében egy júliusban megjelent kormányrendelet kiemeltté nyilvánította a Gyöngyösi kistérség néhány települését, Gyöngyöspatát, Gyöngyösoroszit, Gyöngyöstarjánt, Nagyrédét és Szűcsit. Ez a státus azt jelenti, hogy nem pályázati úton, hanem egyedi kormánydöntéssel juthatnak támogatáshoz a kiválasztott települések.
A program részleteiről Mátyás István, Gyöngyöspata megbízott jegyzője tájékoztatta lapunkat. Eszerint negyven, túlnyomórészt helyben toborzott, hátrányos helyzetű ember vesz részt a hétfőn induló erdőtelepítési munkában, a munkások 16 hektáron irtják a bozótot. Így – néhány főt leszámítva – romák kapnak négy hónapra napi nyolcórás munkát. A jegyző elmondta: a rendelkezésre álló csaknem húszmillió forintból finanszírozzák a közmunkások bérét, valamint a szerszámokat és munkaruházatot.

Gyors siker. A tavasszal kezdődött értékteremtő mintaprogram segítségével megszűnt a munkanélküliség Komlóskán – jelentette ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település fideszes polgármestere, Köteles László. A munkákra eddig körülbelül 16 milliót fordítottak, ebből 14 milliót kaptak pályázati támogatásként állami forrásból. A projekt révén foglalkoztatott húsz ember krumplit és más zöldségeket termeszt, tüzelőt gyűjt, gyepet készít elő az állattenyésztéshez. Hasonló program indult a környékbeli Vajdácskán, Tolcsván és Erdőhorvátiban. Ennek részeként a falvakban a helyi közétkeztetés ellátására zöldséget termelnek a támogatásból foglalkoztatottak. Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára úgy fogalmazott: hasonló értékteremtő programokra idén márciusban 300 településnek 2,5 milliárd forint pluszforrást juttattak Jó gyakorlatok címmel a közfoglalkoztatásban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.