Filettino csellel maradna önálló

A pénzügyi problémákkal küszködő olasz kormány legújabb megszorítócsomagja – amely továbbra is komoly alkudozások tárgya a parlamentben – akár az ország területi csökkenéséhez is vezethet. Az állítólag kisebb vagyonokat elnyelő, csöppnyi önkormányzatok egyike függetlenedéssel játszaná ki a megszorító terveket.

Karczag Eszter
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább a halál! – válaszolta egy 91 éves filettinói férfi a riporternek, aki az ősi rivális szomszéd faluval való összeolvadásról érdeklődött. A nagyfokú urbanizáció miatt egész falvak haltak ki – egy londoni lakás áráért meg is vásárolhatók –, az olasz vidék összlakossága töredékére csökkent. Ez azonban nem érintette az önkormányzati hálózatot. Silvio Berlusconi a nyáron két megszorítócsomagot is elfogadtatott a parlamentben. Az augusztus közepén jóváhagyott második, 45,5 milliárd eurós terv kiegészítéseként jelent meg az önkormányzatok számának durva csökkentése is; a magasabb jövedelműek pluszadóztatása vagy nyugdíjkorhatár-emelés helyett. Eszerint az ezer lakosnál kevesebbel rendelkező falvakat a szomszédos településekkel vonnák össze, amely összesen 1963 hivatal megszűnését vonná magával.
A polgármesterek szinte kivétel nélkül felháborodtak a kormány ötletén, és különböző ötletekkel – például líbiai menekültek letelepítésével – próbálták megkerülni a szenátus módosítására váró jogszabályt. Ennél egy fokkal „fenyegetőbb” lépésre szánta magát a Rómától száz kilométerre fekvő Filettino polgármestere. Luca Sellari kijelentette, önálló hercegséggé kiáltják ki magukat, mielőtt az ellenséges szomszéd, Trevi kormányzása alá kerülnének. A félezres hegyi falucska vezetője nem saját magát, hanem a második világháború után száműzött Savoyai-család egyik leszármazottját, Emmanuel Filiberto herceget látná szívesen a poszton. A függetlenedésnek, és annak, hogy Olaszország reneszánsz kori „faluállamokra” esik szét, kicsi az esélye, a birodalmi tervek inkább csak figyelemfelkeltésre alkalmasak. Ezt alátámasztva megjelentek a nemes cél támogatóinak szánt emléktárgyak is; lassan minden szuvenírre felkerül az új címer, készül a himnusz, de Filettino már saját „fiorito” nevű valutával is rendelkezik.
Hétfőn több száz polgármester tüntetett Milánóban, mialatt a kormányfő Umberto Bossival, a koalíciós partner Északi Liga vezetőjével tárgyalt a megszorítócsomag további kiegészítéseiről. Az önkormányzatok személyes támadásként értelmezték az „adminisztratív kivégzést”, s inkább a központi kormány költségeinek csökkentését szorgalmazták. Franca Biglia, a Kisvárosok Országos Egyesületének elnöke számolt is: a kisvárosok polgármesterei és tanácsosai összesen 5,8 millió euróba kerülnek az államnak. Éppen annyiba, mint a parlament alsóházának étkeztetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.