Trianon kalodája

Mi volt a Horthy-korszak külpolitikájának fő hajtóereje? Meddig tartott a Rothermere-kultusz? Ezekre <br />a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis túlzással kijelenthető, hogy a Trianon utáni magyar külpolitika számára hétévente került sor sorsfordító eseményekre. A nemzetközi helyzet végleges rendezését célul kitűző, valójában egy újabb háború magjait elvető Párizs körüli békék legigazságtalanabbikát, a trianoni diktátumot 1920. június 4-én írták alá. Hét év múlva Bethlen és Mussolini olasz–magyar barátsági szerződést kötött, amelynek hála Magyarország kitört a nemzetközi elszigeteltségből. 1934-ben Gömbösnek az osztrák felet is sikerült bevonnia a szövetségbe, így Budapest már magabiztosabban léphetett fel soha fel nem adott revíziós célkitűzése érdekében. 1941-re végül befejeződött a terület-visszaszerzések sorozata, amelyekkel az egykor elcsatolt részek pontosan egyharmada tért vissza az anyaországhoz.
Apponyi Albert 1920. január 16-án elmondott párizsi beszéde minden tekintetben megalapozta a későbbi revizionista propaganda állandó elemeit. Noha a magyar küldöttség és vezetője pontosan tudta, hogy a szónoklattal és a mellékelt térképekkel aligha csikarhatja ki az eleve eldöntött diktátum megváltoztatását, becsületből és a magyarságról kialakult sötét kép árnyalása érdekében mégis fontosnak érezte a szónoklat összeállítását – mondja Hornyák Árpád történész (PTE BTK). Az etnikai, történelmi, földrajzi és gazdasági érvek súlya alatt ugyan nem roppant össze a versailles-i testület, viszont huszonöt évre elegendő érv és toposz keletkezett, mint például, hogy a sokat hangoztatott wilsoni elvek Magyarország esetében nem érvényesülnek, vagy hogy „a történelmi Magyarország biztosította Európa békéjét a keletről fenyegető közvetlen veszedelmekkel szemben”. A magyar külpolitika a trianoni békediktátum aláírása után egyszerre képviselte a revíziót és a beilleszkedés politikáját. Míg Bethlen István 1921. árpilisi programbeszédében a trianoni béke nyomán létrejött kényszerű helyzetbe való beilleszkedést hangsúlyozta, addig a belföldi üzenetek az irredentizmus jegyében fogalmazódtak. Zeidler Miklós történész (ELTE BTK) felidézi két évvel ezelőtti könyve (A revíziós gondolat) fő mondanivalóját, vagyis hogy a nemzetközi színtéren a szerződés etnikai revízióját hangoztató kormány a hazai közvélemény előtt nem engedett a „nem, nem, soha!” jelszavából.
Kezdetben az 1918 decemberében alapított Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligája látta el a „mindent vissza” jegyében álló propagandatevékenységet – mondja Hornyák. Az 1921 végéig működő szervezet fél évvel a békeszerződés aláírása után állította fel a fővárosi Szabadság téren a négy elcsatolt országrészt szimbolizáló allegorikus irredenta szoborcsoportot. Az általuk alkotott félkör közepén avatták fel 1928. augusztus 20-án az ereklyés országzászlót, majd négy év múlva ugyanitt kapott helyett a magyar fájdalom szobra, amely gyermekeit sirató anyaként ábrázolta a trianoni Magyarországot. A köztéri alkotások és a trianoni béke ellen tiltakozó számos plakát megteremtette az irredenta kultusz megannyi mítoszát és szimbólumvilágát. Ezek közül a legalapvetőbb a krisztusi szenvedésnek a trianoni Magyarországra vetítése és az Európa szabadságát oltalmazó magyarság képe volt. Az iskolai napok kezdéseként és zárásaként elmondott Magyar hiszekegy sorai – „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában” –, valamint a területvédő liga 1920-as pályázatának nyertes szlogenje – „Csonka-Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország” – a korszak legismertebb jelszavai lettek.
Míg Budapest 1920 és 1927 között kényszerszövetségekkel igyekezett kitörni a nemzetközi elszigeteltségből, addig 1927-ben az egyik nagyhatalom barátságát sikerült elnyernie. Az 1927. áprilisi olasz–magyar barátsági szerződés aláírásakor ráadásul Mussolini kijelentette, hogy „a Duna-medence jelenlegi berendezkedését nem lehet véglegesnek tekinteni”. Pár hónap múlva jelent meg a legnagyobb példányszámú brit napilap, a Daily Mail hasábjain a laptulajdonos, Lord Rothermere cikke Magyarország helye a nap alatt címmel. Ebben az etnikai határok visszaállítása mellett tett hitet, és a nyomaték kedvéért kijelentette: „gyökerestül kell kitépnünk a trianoni béke elszáradt füvét s holt rönkjét, mielőtt egy eltévedt szikra lángra lobbantja”. Noha a londoni politikacsinálók nem hallgattak a politikai szempontból súlytalan sajtómágnásra, ráadásul lapja a világháború alatt még Csehszlovákia összetákolásáért lobbizott, itthon hatalmas hullámokat vert a magyarbarát cikk, amelynek egyetlen eredménye az éveken át tartó ünneplés és illúziókergetés lett – von mérleget Zeidler. Szintén 1927-ben alakult meg a Magyar Revíziós Liga, amelynek elnöke a korszak „írófejedelme”, Herczeg Ferenc lett. A szervezet feladata a külföldi véleményformálók és a nyugati közhangulat Trianon-ellenes tájékoztatása volt, amely felemás módon sikerült. A taglétszám körüli trükközés eredményeként ugyan a korszak közepére kétmillió fős lett a liga, a kiadványok pontatlansága és a dilettantizmus azonban rendre megakadályozta, hogy tartósan a magyar ügy mellé lehessen állítani a külföldi közvéleményt.
Miután Magyarország a harmincas évek elejére kitört a nemzetközi elszigeteltségből, a hivatalos revíziós célkitűzések is megváltoztak. Ettől kezdve ugyanis a korábbi „mindent vissza!” elvhez tért vissza a magyar revíziós propaganda a Felvidék és Kárpátalja tekintetében. Az első reális terület-visszaszerzési lehetőség 1938 nyarán merült fel, amikor Hitler tájékoztatta a magyar vezetést, hogy küszöbön áll a Csehszlovákia elleni német támadás, magyar segítség estén pedig Berlin nem lenne hálátlan. Az agresszor szerepét ekkor nem szívesen választotta az Imrédy-kormány. S jól tette, mert kis idő múlva tárgyalásos úton is lehetőség nyílt a határmódosításra. Az 1938. november 2-i első bécsi döntés értelmében a Felvidék déli része, mintegy 12 ezer négyzetkilométer tért vissza. Az itt élő egymilliós lakosság 86,5 százaléka volt magyar nemzetiségű. Amikor Németország 1939 márciusában megszállta Csehországot, a magyar csapatok néhány nap alatt birtokba vették egész Kárpátalját. A 11 ezer négyzet-kilométeres régió 600 ezer fős lakosságából 40 ezer volt magyar. Az 1940. augusztus 30-i második bécsi döntés értelmében visszacsatolták Észak-Erdélyt és a Székelyföldet Magyarországhoz, ekkor 43 ezer négyzet-kilométernyi terület tért vissza, az itt élő két és fél milliós lakosság fele volt magyar. Végül, Jugoszlávia 1941. áprilisi német megszállásakor a honvédség egy hét alatt visszafoglalta a történelmi Délvidék kétharmadát, azaz 12 ezer négyzetkilométert. Az ott élő 1,1 milliós lakosságnak harmada volt magyar nemzetiségű. Hornyák Árpád úgy látja, hogy a négy revíziós lépés két modellt követett, hiszen a két bécsi döntés – a tengelyhatalmakon kívül ugyan jóvá nem hagyott – tárgyalás eredménye volt, a kárpátaljai és a délvidéki bevonulás viszont katonai aktus.
A két világháború közötti revíziós külpolitikáról és irredenta propagandáról szól csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.