Valaki mindenképpen fizetni fog

A bankkölcsönt akkor is vissza kell fizetni, ha a hitelfelvevő meghal, örököse pedig visszautasítja a hagyatékot. A bank ilyenkor a kezeseket és a jelzálogot vállaló rokonokat, ismerősöket veheti elő. A kezesek és a jelzálog-kötelezettek számát a megkérdezett bankok nem közölték. A pénzügyi felügyeletnek sincs információja arról: pontosan milyen személyi kört érintenek a hitelszerződések.

Jakubász Tamás
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankszövetség munkatársa az elmúlt napokban azt nyilatkozta, hogy a devizakölcsönt akkor is vissza kell fizetni, ha a hitelfelvevő ügyfél esetleg meghal. Érvelése szerint ugyanis ilyenkor az örökös lép az adós helyébe. A lapunk által megkérdezett szakemberek szavaiból az derül ki, hogy ez a kijelentés félreérthető. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke kérdésünkre azt mondta: az örökös a polgári törvénykönyv szerint az örökhagyó tartozásait is megörökli, de az adósságért nem korlátlanul, hanem csak a hagyaték, az örökölt vagyon erejéig, értékéig felel. Saját vagyonával, keresetével nem kell helytállnia. Ha például a teljes örökség a hagyaték átadásakor tízmillió forintot ér, az örököstől csak ilyen összegű tartozást követelhet a hitelintézet, akkor is, ha az örökhagyó sokkal több pénzzel tartozott. Tóth Ádám hozzátette, hogy ez a megoldás is csak akkor érvényesül, ha a közjegyző a hagyatéki eljárásban átadja az örökösnek a hagyatékot. Az örökös ugyanis megteheti, hogy visszautasítja az örökséget, ez esetben még a hagyaték értékéig sem felelhet. Az örökös nem jut hozzá az értékekhez, de az örökhagyó banki és más tartozásait sem köteles kiegyenlíteni.
A bankoknak ugyanakkor nem kell tartaniuk attól, hogy elvész a kölcsönadott pénzük, hiszen legtöbbször nemcsak a hitelfelvevő ingatlanát kötik le jelzálogként, hanem egyéb biztosítékokat is előírnak. A hitelügylet ilyenkor rendszerint bonyolult, többszereplős kapcsolatrendszerré válik. G. Szabó Tibor ügyvéd, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda ingatlanügyekkel és bankjoggal foglalkozó szakértője azt tapasztalta: a szerződésekben rendszerint a házastársak, az élettársak, az együtt élő párok szerepelnek hitelfelvevőként, egyúttal adóstársként. Ők külön-külön felelnek a teljes kölcsön visszafizetéséért. Az ügyvéd közlése szerint az adóstársak jogi-pénzügyi kapcsolatát tovább bonyolítja, hogy a bank a szerződéskötéskor biztosítékokat is megkövetel. Az elmúlt esztendők egyes időszakaiban kezesség vállalását írták elő. Tipikus esetben a fiatal pár szülei, rokonai, ismerősei vállalták a kezességet. A készfizető kezesség alapján – mondta a jogi képviselő – a banknak nem kell megkísérelnie a pénz behajtását a fizetésképtelenné váló kölcsönfelvevőktől, hanem rögtön a kezes ellen fordulhat. Más kérdés, hogy a kezes utólag kérheti az adósoktól, fizessék meg a pénzét, de ez ritkán vezet sikerre.
A szakjogász elmondása szerint a kezesség mellett a jelzálog a leggyakoribb biztosíték. A devizaalapú kölcsönöket is olyan emberek vették fel az esetek nagy részében, akiknek a szülei vállalták, hogy saját ingatlanjukra is bejegyeztetheti a bank a jelzálogot. Az ügyvéd hangsúlyozta: a kezességtől eltérően a jelzálogjog nem a személyt, hanem a megjelölt ingatlant terheli. Ebből akár az is következhet, hogy ha az adósok nem tudnak fizetni, ingatlanjuk pedig csekély értéket képvisel, a bank meg sem próbálja a hitelfelvevők ingatlanjának elárvereztetését, hanem rögtön a jelzálog-kötelezettek értékes ingatlanját vonja végrehajtás alá. Ennek indokoltsága könnyen megérthető, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy kistelepülésen jelenleg nincs is ingatlanforgalom, az adóstársak háza nem adható el, a jelzáloggal terhelt budapesti ingatlan viszont még most is jelentős értéket képvisel.
A devizaügyletekkel kapcsolatos jogi-pénzügyi viszonyok öszszetettségét az is jól szemlélteti: mi történik, ha a több évtizedes futamidő alatt az adós esetleg meghal, örököse pedig visszautasítja a hagyatékot. Előfordulhat, hogy ilyenkor döntően a kezes, vagy a jelzálogot vállaló rokon, ismerős jövedelmét, vagyonát szerzi meg a bank. G. Szabó Tibor szerint a pénzintézet mindenképpen érvényre juttatja követelését, és ez a rendes ügymenet részének tekinthető. Megkerestük a legnagyobb hazai bankokat: kölcsönszerződéseikben hány hitelfelvevő és mennyi mellékkötelezett – kezes, jelzálogadós – szerepel, vagyis az elmúlt esztendőkben megkötött devizaalapú hitelek milyen kört érintenek. A bankok üzleti titokra hivatkoztak vagy más kitérő feleletet adtak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete úgy reagált: a hitelintézeteknek nem kell jelentést tenniük a kezesek és a jelzálog-kötelezettek számáról.
A kormány otthonvédő programjában részt vevő adósok most módosíthatják korábbi hitelszerződéseiket: a következő három évben rögzített árfolyamon törleszthetik kölcsöneiket. A gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget később hoszszabb futamidő alatt fizethetik viszsza. – A szerződés módosításában a kezeseknek részt kell venniük, a jelzálog-kötelezetteknek viszont nem, elég az írásbeli hozzájárulásuk – tájékoztatott Tóth Ádám. A közjegyzők vezetője közölte: ennek oka, hogy a kezesség személyes kötelezettség, a jelzálog viszont az ingatlant terhelő kötelem. Ebből az is következik, hogy ha a kezes meghal, örököse – a hagyaték erejéig – átveszi a fizetési kötelezettséget, az ingatlanról pedig mindaddig nem kerül le a jelzálog, amíg valaki vissza nem fizeti a kölcsönösszeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.