Lesz-e új magyar gasztronómia?

Molnár B. Tamás
2000. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtónk előszeretetteltálalja világhírűkénta magyar konyhaművészetet. Már az is megjelentnyomtatásban,hogy a hazai konyhávallegfeljebb a francia és az olasz egyenrangú, az „értők”számára e hárman együttesen a „triumvirátus”.Szakácsaink közül sokan „Oscar-díjasok, olimpiaibajnokok, aranyérmesek”, ami azt sugallja, hogya világ legjobbjai közétartozunk. És sokan így ishiszik. Vajonmiért? Az igazság az, hogya közép-európai vendéglőket értékelő Czipin-katalóguskét legmagasabbkategóriájában magyarvendéglőt nem találni.A szerzők szerint Magyarországon a Chez Daniel nevű francia étterem a legjobb. A Feinschmecker folyóirat néhány éve ötből egy pontot adott az általa legjobbnak ítélt magyarországi vendéglőnek. A Budapesten megjelenő német Pester Lloyd lehengerlő gúnnyal emlegette az évről évre legjobbnak talált hazai „top-ten” intézményét és a Magyar gasztronómia aranykönyvét. A kritikus mindenekelőtt a fantáziátlanságot hangzatos elnevezésekkel takaró ételeket (általában valamilyen töltött vagy rántott hús) és a követhetetlenül ingadozó minőséget vette célba, no meg azt a – főleg a belvárosban előforduló – mérhetetlen túlszámlázást, amely miatt külföldi nagykövetségek „óvatossági listákat” kénytelenek összeállítani Magyarországra ránduló állampolgáraik részére.Mitől jó egy ország gasztronómiája? Ahhoz, hogy a kérdésre választ találjunk, érdemes rövid utazást tenni térben és időben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.