Sajtónk előszeretetteltálalja világhírűkénta magyar konyhaművészetet. Már az is megjelentnyomtatásban,hogy a hazai konyhávallegfeljebb a francia és az olasz egyenrangú, az „értők”számára e hárman együttesen a „triumvirátus”.Szakácsaink közül sokan „Oscar-díjasok, olimpiaibajnokok, aranyérmesek”, ami azt sugallja, hogya világ legjobbjai közétartozunk. És sokan így ishiszik. Vajonmiért? Az igazság az, hogya közép-európai vendéglőket értékelő Czipin-katalóguskét legmagasabbkategóriájában magyarvendéglőt nem találni.A szerzők szerint Magyarországon a Chez Daniel nevű francia étterem a legjobb. A Feinschmecker folyóirat néhány éve ötből egy pontot adott az általa legjobbnak ítélt magyarországi vendéglőnek. A Budapesten megjelenő német Pester Lloyd lehengerlő gúnnyal emlegette az évről évre legjobbnak talált hazai „top-ten” intézményét és a Magyar gasztronómia aranykönyvét. A kritikus mindenekelőtt a fantáziátlanságot hangzatos elnevezésekkel takaró ételeket (általában valamilyen töltött vagy rántott hús) és a követhetetlenül ingadozó minőséget vette célba, no meg azt a – főleg a belvárosban előforduló – mérhetetlen túlszámlázást, amely miatt külföldi nagykövetségek „óvatossági listákat” kénytelenek összeállítani Magyarországra ránduló állampolgáraik részére.Mitől jó egy ország gasztronómiája? Ahhoz, hogy a kérdésre választ találjunk, érdemes rövid utazást tenni térben és időben.

Orbán Viktor: Nincsenek OTP-részvényeim, így sem szabályosan, sem bennfentesként nem tudok kereskedni velük – videó