Lázár János 2006-ról, a kormányzat életösztönéről és Paks II-ről

Sűrű napja volt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

MNO
2015. 03. 26. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai mezőbe kerültek a 2006 őszi események, csak az Ignácz-bizottság jelentése nyomán kezdődött higgadtabb vita – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanúként a 2006 őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében, a Fővárosi Törvényszéken. Lázár János a vádbeli cselekmények idején ellenzéki politikusként az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke volt. Csütörtökön a kormánypárti politikus a bíróságon tanúként arról beszélt: a 2006 őszi események során előbb az érdekelte, hogy megvédhető lett volna-e a tévészékház, majd pedig a rendőri intézkedések szakszerűsége, arányossága, illetve hogy miért nem voltak azonosítók a rendőrökön, és miért volt esetenként olyan brutális a fellépésük.

Arra a kérdésre, hogy jelezték-e előre a titkosszolgálatok, mi várható, Lázár János úgy reagált: ilyenről nem tud, de kizártnak tartja, hogy minden információt megkapott volna. A fideszes politikus elmondta, hogy pártja 2006 szeptember második felére nagygyűlést tervezett a fővárosban, de akkor kormánytagok figyelmeztették, hogy ennek komoly biztonsági kockázatai vannak, így a rendezvény elmaradt. Lázár János megjegyezte: ennek kapcsán arra sem volt módja, hogy megkérdezze a titkosszolgálati vezetőket, menyire valós a biztonsági kockázat, illetve mennyiben lehet blöff a figyelmeztetés.

Tanúvallomásában a miniszter felvetette azt is, mennyire lehet életszerű, hogy a rendészeti ágazatért felelős miniszter éppen a legválságosabb órákban nem adott utasításokat. A felelősségre vonás elmaradására vonatkozó kérdés kapcsán a fideszes politikus arra emlékeztetett, hogy az eseményeket követően Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter felajánlotta lemondását, de ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadta el, így Lázár János értelmezése szerint a kormányfő magára vállalta a történtekért a politikai felelősséget.

Lázár János a Quaestor-botrány kapcsolatos délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Államkötvényekbe, és nem rizikós befektetésbe tették a pénzüket egyes állami szervezetek. A tárcavezető szerint a Quaestor-botrány csak megerősítette a miniszterelnök azon döntésének helyességét, hogy az állami forrásokat ki kell vonni a brókercégektől.

A Buda-Cash ügy után a nemzetgazdasági miniszter helyzetjelentéséből kiderült, hogy nem önálló jelenségről van szó, s ekkor került nyilvánosságra, hogy a Honvéd Egészségpénztár – benne ezer titkosszolgálati munkatárs – önkéntes megtakarításai eltűntek. A kormányfő ekkor utasította a tárcákat, nézzék meg, van-e állami pénz, államkötvény, bármilyen vagyontárgy brókercégeknél, s ha igen, akkor azonnal ki kell vonni. Semmi olyan információ nem hangzott el, ami előnybe hozta volna a kormányt vagy annak tagjait, csak nyilvánosan hozzáférhető adatokat elemeztek – emelte ki Lázár János, aki úgy fogalmazott: egyszerűen az életösztön működött a kormányzatban.

Többször is nyomatékosította: semmilyen információval nem éltek vissza, semmilyen tájékoztatási kötelezettséget nem mulasztottak el. A miniszternek – mint azt kérdésre elmondta – nincs tudomása arról sem, hogy a titkosszolgálatnak lett volna bármilyen előrejelzése az ügyben. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozzátette azt is, „a kormány nem rémhírkeltő feladatot lát el”.

Lázár János jelezte: szigorú szabályok vannak az állami pénzek pénzintézeteknél való elhelyezésére, ezeket az állami szervezetek betartották, ugyanakkor tovább kívánják szűkíteni a lehetőségeket. Kiemelte: az érintettek államkötvénybe fektettek, nem rizikós befektetésekbe.

Giró-Szász András azt fűzte hozzá, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium állampapírjainak, illetve az Eximbank tulajdonlásához szükséges nem piacképes kötvényeknek a kivétele nem járulhatott hozzá a Quaestor bedőléséhez. Más tárcák érintettségét még összesítik, ezeket később egyben hozzák nyilvánosságra.

Lázár János világosnak nevezte, hogy a brókerek becsapták az embereket és ezért viselniük kell a felelősséget. Szavai szerint először ki kell derülnie, hogy mi történt valójában, s hogy az érintettek hova tüntették el az emberek pénzét az elmúlt 10 évben. A kormány fő célkitűzésének tartotta, hogy segítsen mindazoknak, akiknek odalett a pénze, vagyis a kisbetéteseknek, betéteseknek, kötvénytulajdonosoknak, valamint a közösségi pénzt veszített önkormányzatoknak, civil szervezeteknek.

A miniszter utalt arra is, hogy a bankárok, uzsorások, brókerek „olyan családba tartoznak”, akik mindent elkövetnek azért, hogy politikusokkal, pártokkal, döntések befolyásolására képes emberekkel kapcsolatba kerüljenek. Ez nem jelenti azt, hogy politikusoknak bármi köze lenne a pénzek ellopásához – szögezte le, visszautasítva a kormánnyal, kormánypártokkal szemben megfogalmazódott feltételezéseket. Azt mondta: érdemes volna inkább azt vizsgálni, hogy ezek a brókercégek hogyan működhettek az elmúlt 10 évben Magyarországon, hogyan kaphattak működési engedélyt, milyen volt az ellenőrzés.

Kétségtelen tény, hogy a cégek nem számoltak el a rájuk bízott pénzzel, a Buda-Cash esetében pedig pontosan tudható, hogy meghamisította a könyveket, számlakivonatokat, félretájékoztatták az embereket – fejtette ki.

Lázár János jelezte: a kormány támogatja a Fidesz javaslatcsomagját, ami értékelése szerint arról szól, hogy aki a pénzt ellopja, az vissza is adja. Az elmúlt 25 évben a bankárok, uzsorások, brókerek, akik ezt tették, mindig megúszták – vélekedett, hozzátéve: most közelebb van az ország ahhoz, hogy a cégek vezetői, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, könyvvizsgálói személyes vagyonukkal is felelősséget viseljenek.

Giró-Szász András a kártalanításokról szólva azt mondta: a Buda-Cash károsultjainak 95 százalékát már kártalanították – ami 110 ezer ember –; a Quaestor ügyében pedig a kormány támogatja a jegybank azon javaslatát, amely 30 ezer érintett közül 22 ezer kártalanítását megoldja.

Lázár Jánost kérdezték arról is, Tarsoly Csaba, a Quaestor elnök-vezérigazgatója jelezte-e a kormány felé a bedőlést. Azt felelte: Tarsoly Csaba azon a napon, amikor a Magyar Nemzeti Bank felé bejelentette a működésképtelenséget, a jegybanknak küldött tájékoztatással azonos tartalmú levelet írt a kormánynak is.

Mint mondta, a miniszterelnök szigorú utasítást adott arra, hogy ezekkel a „brókerbrigádokkal” semmiféle kapcsolata ne legyen az államnak, tudomása szerint rendőrségi nyomozás zajlik minden egyes ügyben. A kormányfő álláspontja változatlan, „még mindig csodálkozik azon, hogy nem kattan a bilincs” – fogalmazott.

Minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Bizottság, remélhetőleg két héten belül, hozzájárulását adja a magyar-orosz fűtőanyag-szállítási szerződés megkötéséhez a paksi atomerőmű-bővítéssel összefüggésben – erősítette meg Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kormány most azon dolgozik, hogy Szolnokot az M5-ös autópályával kösse össze egy négysávos autóúttal.

A fűtőanyag-szállítás ügye után versenyjogi és közbeszerzési kérdésekkel folytatódnak majd a tárgyalások az Európai Bizottsággal – jelezte Lázár. Szerinte a fő kérdés az állami támogatás ügye, a közbeszerzésekről szólva arra tért ki, hogy az európai, nem pedig a hazai közbeszerzési szabályok vonatkoznak majd a beruházásokra. A miniszter közölte egyúttal: a kormány megbízott egy amerikai fejvadászcéget, hogy a jelenleg működő paksi erőműhöz megtalálja azokat a nemzetközi menedzsereket, akik az erőmű vezetésébe bekapcsolódva a magyar vezetéssel együtt segítik az erősebb átláthatóságot és a működés kiszámíthatóságát.

Lázár János arról is beszélt, hogy a következő hetekben, hónapokban a kormány minden megyei jogú várossal szövetséget köt. A miniszter kitért továbbá arra, hogy a segélyezési rendszer átalakításával összefüggő kételyek az eltelt egy hónap tapasztalatai alapján megdőltek. A rendszer jól, kiszámíthatóan működik, mindenki hozzáfér a korábban kapott segélyhez, és valamennyi önkormányzat elfogadta a vonatkozó rendeletét. Célként jelölte meg, hogy mindenkinek munkalehetőséget biztosítsanak, s minden településen legyen annyi közfoglalkoztatotti hely, amennyi szükséges. Megjegyezte: elég nagy meggyőző erő a 20-30 ezer forintos jövedelempótló támogatás és a legalább 40-60 ezer forinttal járó közfoglalkoztatás között a különbség. A tárcavezető arra kérte a közfoglalkoztatással szemben kritikusokat, hogy hagyják dolgozni az embereket.

A reklámadókulcsot firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője elmondta: legkésőbb április 8-án döntenie kell a kormánynak arról, milyen megoldást javasol az Országgyűlésnek. Megerősítette, hogy a kabinet védeni akarja a kisebb cégek érdekeit.Két lehetséges variációt említett a kulcsra. „Az egyik variáció egy lényegében nullától egy meghatározott összegig, és 5-10 százalék között van a következő sáv. A másik pedig a nulla, az egymilliárd és az 5 százalék közé még sávokat tenne be adott esetben\" – fogalmazott. Lázár János és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szintén kérdésre azt is közölte, hogy nincs semmilyen bojkott a kormány részéről a Hír TV-vel szemben.

Az M4-es autópályával kapcsolatos európai bizottsági elutasítás miatt a kormány most azon dolgozik, hogy Szolnokot az M5-ös autópályával kösse össze egy négysávos autóúttal. A várható megoldás a jelenleg folyamatban lévő beruházás felfüggesztése lesz, és kiírnak egy új közbeszerzési eljárást. Emellett azonban tisztázni kell az M4-es ügyében, hogyan alakult ki a kivitelezési ár, valamint a Brüsszel által felvetett kartellgyanút is – mondta.

Lázár János az M4-esről kifejtette: „régi vágy”, hogy legalább Budapest és Szolnok között közvetlen négysávos autópálya-összeköttetés legyen, de az Európai Bizottság vitatta a projekt helyességét – a Pest megyei szakasz nem is valósulhatott meg –, továbbá sokallta az összeget, a kilométerenkénti 4 milliárd forintos kivitelezési árat. A Miniszterelnökség vezetője megerősítette: a kormány visszavonta az Európai Bizottságtól e projekt EU-s programként való elismertetését.

A Közgép szerint szabályszerűen lefolytatott közbeszerzésen nyerték el az M4-es autópálya egy szakaszának építésére kiírt munkát; a Strabag is azt közölte, hogy szerződésük érvényessége és jogszerűsége megkérdőjelezhetetlen.

 

A Közgép Zrt. konzorciuma nyílt, a jogszabályi előírásoknak megfelelően lefolytatott közbeszerzésen nyerte el legalacsonyabb árú ajánlatával a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektjének, az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakasza egy részének megvalósítását – közölte csütörtökön a társaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.