Albizottság tárná fel, mi adott lehetőséget a brókercégek visszaéléseire

Az utóbbi 15-20 évet vizsgálnák, egyebek közt azt, miért kellett 2010 előtt fellazítani a pénzügyi ellenőrzést.

MNO
2015. 04. 13. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület hétfői ülésén a kormánypárti képviselők kilenc igen és az ellenzékiek négy nem szavazata mellett döntött az albizottság létrehozásáról. Az új egység hét – négy kormánypárti és három ellenzéki – tagból áll, elnöke pedig a fideszes Szűcs Lajos lesz.

Szűcs kifejtette: az utóbbi 15-20 évet vizsgálnák, így például azt, hogy miért kellett 2010 előtt fellazítani a pénzügyi vállalkozások ellenőrzését, és ebben milyen felelőssége volt a Bajnai-kormánynak, illetve hogy milyen személyi összefüggések voltak a brókerbotrányokban érintett cégek és a Gyurcsány–Bajnai-kormány tisztségviselői között.

A politikus úgy véli, a társadalomnak jogos igénye, hogy a brókerbotrányokat kivizsgálják. Elmondta, hogy a Fidesz-frakció rajta kívül Kerényi Jánost, Boldog Istvánt, valamint Witzmann Mihályt javasolja az albizottságba.

Beszámolt arról, hogy vizsgálnák, hogyan volt lehetséges, hogy a Buda-Cash helyszíni ellenőrzését 2010-ben a Bajnai-kormány alatt működő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete rekordgyorsasággal lefolytatta, valamint hogy ezután a PSZÁF nem tett az ügy lényegére vonatkozó megállapítást. Megvizsgálnák azt is, hogyan volt lehetséges, hogy a Bajnai-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank 17 milliárd forint fedezet nélküli hitelhez juttatta a Quaestor-csoportot, ezzel segítve „a milliárdos csalássorozat folytatását”.

Szűcs Lajos elmondta: a vizsgálati programot ki lehet egészíteni, minden olyan időszakot érdemes vizsgálni, amelyben „meg lehet találni azt a kezdetet, ahonnan ezek a botrányok elindultak”. Időbeli korlát a vizsgálódásra nincs, de a becsapott emberek érdekében szeretnék mielőbb lezárni a munkát.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője szerint 1997 és 2015 között kellene vizsgálni a befektetési szolgáltatókat, és a vizsgálódást nem arra kell leszűkíteni, hogy melyik kormány hol hibázott, hanem sokkal tágabban – brókercégek kapcsolatai, felügyeleti hiányosságok, jogszabályi környezet, állami vagyon befektetési szolgáltatók általi kezelése – szükséges vizsgálni ezt a témát. Azért 1997 lenne a kezdődátum, mert ekkor született meg az új tőkepiaci szabályozás.

Szelényi Zsuzsanna független képviselő kiemelte: alaposan ki kell vizsgálni, mi történt, de ezt nem egy fideszes többségű albizottságban, hanem egy paritásos országgyűlési vizsgálóbizottságban kell megtenni. A képviselő kamu albizottságnak nevezte a hétfőn létrehozott testületet, és úgy vélekedett, hogy a testület nem szolgálja az emberek tisztánlátását a brókerügyekben.

A politikus azt mondta, át kell vizsgálni a Quaestor mögötti offshore céghálót, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF bankfelügyeleti tevékenységét, valamint hogy a közintézmények kockázatos brókercégeknél történt pénzkihelyezési gyakorlata megfelelt-e a jogszabályoknak, különös tekintettel a Külgazdasági és Külügyminisztériumra.

A MSZP-s Burány Sándor az ülés után úgy fogalmazott: a Fidesznek „esze ágában sincs vizsgálni az elmúlt öt év történéseit”. Szerinte az albizottság létrehozása – ha nem is feltétlenül jogilag, de – megakadályozza az Országgyűlést abban, hogy vizsgálóbizottságot állítson fel a témában. A képviselő szerint „ha a Fidesznek mégis az a szándéka, hogy a kettőt együtt engedélyezi”, akkor felesleges az albizottság.

Több módosítást is javasol a Quaestor-károsultak kárrendezését célzó törvényjavaslatban a parlament törvényalkotási bizottsága, egyebek mellett azt, hogy a létrejövő kártalanítási alap ne csak a jegybanktól, hanem más hitelintézettől is vehessen fel kölcsönt, legfeljebb tízéves futamidőre. A jegybanktól továbbra is három hónapos áthidaló kölcsön lenne igényelhető.

Rögzítenék továbbá, hogy a kapcsolt vállalkozások által eladott kötvényekre is vonatkozik a kártalanítás. A bizottság indítványa alapján nemcsak a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt., hanem a kapcsolt vállalkozásai által bonyolított kötvényértékesítési ügyletekre is kiterjedne a törvény hatálya.

Átírnák azt a passzust is, amely szerint a kártalanítási alap – visszafizetési kötelezettséggel – előleget igényelhet a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjaitól az előbb említett hitel törlesztésére, saját forrásainak kiegészítéséhez. Ez előleg megfizetésére a Beva-tagok a tavaly az alap felé fennálló éves díjfizetési kötelezettségük arányában lennének kötelesek.

Folytatódtak az egyeztetések a Magyar Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium között a pénzügyi közvetítő rendszer fejlesztését érintő módosításokról, valamint a Quaestor-vállalatcsoport tevékenységének károsultjaihoz kapcsolódó parlamenti javaslatról – közölte hétfőn a szaktárca.

 

A megbeszélésen a bankok képviselői nem zárkóztak el a brókerbotrány miatt beterjesztett egyes módosításoktól, illetve a Quaestor kártalanítási alap felállítását kezdeményező javaslattól. A bankszövetség ugyanakkor jelezte a Quaestor-törvénnyel kapcsolatos aggályait is.


Az egyeztetésen megállapodtak arról, hogy a Beva nagy összegű kártalanítása nyomán a befektetési szolgáltatói szektorban kialakult helyzetről a gazdasági tárca jelentésben tájékoztatja a kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.