Nem üzleteltek Tarsollyal

Az egyházak visszautasítják a gazdálkodásukat ért vádakat.

Velkei Tamás
2015. 04. 14. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve megszakadt minden üzleti kapcsolat a Vinum Primatis Zrt. és a Quaestor között, később a tulajdonos a Vinum Primatist is végelszámolásba vitte, mert a vállalkozás fenntartása okafogyottá vált – reagált Tóth János Csaba, az Esztergom–budapesti Érsekség sajtóreferense arra, hogy a Népszabadság nemrég azt írta: „plébánosok szerint a nagyobb adományok, az urnahelyek értékesítéséből befolyó pénzek egy része a Quaestornál landolt, mert ez volt az elvárás”. Az érsekség egyébként régóta nem tartott pénzt a Quaestornál, így nem ragadhatott bent vagyona, miután a cég csődöt jelentett. Az Erdő Péter bíboros által életre hívott Prímási Borrendet is teljesen összemosta a baloldali lap a Vinum Primatis Zrt.-vel, noha az egyesület alapítását a bíboros azzal a céllal kezdeményezte, hogy támogassák a minőségi bortermelést. Felvetésünkre, hogy miért nem kértek a Népszabadságtól helyreigazítást, Tóth János Csaba azt felelte, azért, mert az állításokat a lap fantomszemélyeknek tulajdonította, és már tudomásuk volt arról, hogy a borrend tagjainak kérésére lehoztak egy pontosítást.

A Quaestorral más püspökségek sem ápoltak szorosabb viszonyt. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata azt közölte: nincs és tudomásuk szerint korábban sem volt pénze az MKPK-nak a Quaestor Zrt.-nél. – A jelzett pénzintézettel egyházmegyénknek semmiféle kapcsolata nincsen – válaszolta kérdésünkre dr. Kovács József, a Szeged–csanádi Püspökség általános helynöke is, míg Huszár Nándor, a kalocsai érseki hivatal irodavezetője azt felelte: a Kalocsa–kecskeméti Főegyházmegye nem érintett az ügyben.

A Népszabadság arról is írt, hogy „az egyház közismerten szabadon mozgathatja részben ellenőrizetlen pénzeit”. Az MKPK erre úgy reagált, az egyházban működő belső jogi személyek az adott jogszabályi kereteken belül önállóan gazdálkodnak, az egyház központilag ezt nem vizsgálja, ugyanakkor az illetékes hatóságok minden vonatkozó jogszabály betartását ellenőrizhetik, úgy, mint minden más szervezet esetében. Beer Miklós váci püspök kifejtette: a Váci Egyházmegyében szigorú költségvetésük és elszámolásuk van. Nem tud arról, hogy bárki is brókercégnél tartaná a közösség pénzét.

– A Debrecen–nyíregyházi Egyházmegye nevében kikérjük magunknak ezt az összemosást! – reagált Fodor András a felvetésre. A gazdasági helynök hozzátette, egyházmegyéjüknek nincs és nem is lesz semmiféle bújtatott pénze a hivatalos számlákon kívül. Aláhúzta: az adóhivatalnál bejelentett bankszámláik vannak, nem tőzsdéznek, nem volt a Quaestornál pénzük. – Örülünk, hogy az intézményeinket és egyházközségeinket működtetni tudjuk. Arra igyekszünk használni a pénzt, amire kapjuk – szögezte le a gazdasági helynök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.