Senkit sem meneszt Kupper

Felülvizsgálják a vezetői megbízatásokat a Zeneakadémián, de az nem igaz, hogy bárkit is menesztenének.

Csókás Adrienn
2015. 04. 28. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülvizsgálják a vezetői megbízatásokat a Zeneakadémián, de az nem igaz, hogy bárkit is menesztenének – közölte lapunkkal Kupper András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) kancellárja, miután előzőleg a sajtóban megjelent a hír, hogy a kancellár egy tucatnyi vezető megbízását vonta vissza azonnali hatállyal múlt pénteken. A Fidelio.hu portál cikke szerint Kupper András és az intézmény szakmai vezetése (a rektor és a szenátus) között sosem volt felhőtlen a viszony, sőt a szenátus több tagja egyenesen reménytelennek tartja a kancellárral való együttműködést. „Kaotikus helyzetet” emleget cikkében az Index is, igaz ők nem menesztésekről, csak a megbízatások felfüggesztéséről írtak.

Kupper András ugyanakkor azt állítja: a sajtóban megjelent állításokkal szemben egyetlen vezető megbízását sem vonta vissza. – Április 24-én a kancellár személyes egyeztetéseket kezdeményezett minden – nem oktatói, nem művészeti és nem kutatói pozícióban lévő – gazdálkodási és működtetési területen dolgozó vezetővel, tekintettel arra, hogy a felsőoktatási törvény szerint a megbízatástól számított 120 napon belül felül kell vizsgálni a vezetői megbízásokat. Ezen ügyben a döntés meghozatala előtt Vigh Andrea rektor asszonnyal is egyeztetni fog a kancellár, különös tekintettel a törvényben rögzített együttműködési kötelezettségre – fogalmazott lapunknak küldött nyilatkozatában Kupper András, hozzátéve: vezetői megbízásokkal kapcsolatos döntésekre csakis az egyeztetéseket követően kerülhet sor.

A kancellár valótlannak nevezte azokat az állításokat is, amelyek szerint szakmai-művészeti kérdésbe is bele akarna szólni. A Fidelio ugyanis előzőleg azt írta, hogy tanári kinevezések vagy szakmai díjak ügyében magának tartaná fent a döntés jogát a kancellár. – Az oktatói-kutatói terület, tehát a szakmai munka továbbra is a rektor hatásköre. Ezt a felsőoktatási törvény is egyértelműen rögzíti – szögezte le Kupper András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.