Túl veszélyesek a vízi játékok

Tiltott lágyítószereket találtak egyes felfújható strandeszközökben.

Munkatársunktól
2015. 08. 18. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfújható vízi játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Összesen 33 termék tiltott lágyítószer-tartalmát elemezve megállapították, hogy egy felfújható kenu játékban a megengedett határérték közel 500-szorosa volt az úgynevezett DINP-lágyítószerből – közölte lapunkkal a hatóság.

A szúrópróbaszerűen ellenőrzött termékek között volt 12 úszógumi, 15 felfújható strandlabda, illetve egyéb, felfújható állatfigurák és strandeszközök, továbbá egy strandszett is. Az NFH közölte, a vonatkozó uniós jogszabály szerint nem forgalmazható olyan gyermekjáték, amely 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaz dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP) vagy di- (2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket. Az olyan játékokban, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek a diizononil-ftalát (DINP), di-n-oktil-ftalát (DNOP) és diizodecil-ftalát (DIDP) vegyületek koncentrációja sem haladhatja meg a 0,1 tömegszázalékos értéket.

Kiemelték, hogy a DBP-, BBP- és DEHP-vegyületek olyan, a reprodukcióra, a szexuális működésre, illetve termékenységre káros hatású vegyületeknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban az uniós szabályozás további szigorítást vezetett be. Az idén február 21-től tilos ilyen anyagokat forgalomba hozni és felhasználni bármely termékben, kivéve, ha azt külön kérelem alapján korábban engedélyezték.

A hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltott lágyítószerek kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatók ki, ezért érdemes olyan terméket vásárolni, amelyen szerepel a ftalátmentes, azaz a „NO PHTHALATES” felirat vagy az erre utaló szimbólum. Ha erre valamiért nincs mód, akkor az ilyen játékokat érdemes nem szájjal felfújni, hanem pumpát használni, mert így elkerülhető, hogy a termékekben esetlegesen előforduló lágyítószerek, a nyállal kioldódva, a szervezetbe kerüljenek.

Kuponos átverések

Az NFH-hoz minden évben sok panasz érkezik az akciókkal, kuponokkal kapcsolatban. A vásárlásnál mindig érdemes odafigyelni arra, hogy valóban kedvezőbb áron lehet-e hozzájutni a kiválasztott termékhez, szolgáltatáshoz. Kiss Anita, a hatóság szóvivője a Kossuth Rádióban elmondta: a legtöbb probléma az akciókkal kapcsolatban a megtévesztés, azaz, hogy valamilyen terméket akciósnak hirdetnek meg, a pénztárnál azonban más árat számolnak fel. A kuponokkal is érdemes körültekintőnek lenni, mert általában speciális feltételekkel vehetők igénybe – amit apró betűvel szoktak kiírni. A szóvivő hozzátette, a hatóság tavaly vizsgálta először a kuponos oldalakat, a 19 weboldalból 18-nál találtak szabálytalanságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.