Közmunka: elmaradhat a béremelés

Könnyen elképzelhető, hogy idén marad a nettóban kevesebb mint 52 ezer forintos juttatás.

Markotay Csaba
2016. 01. 07. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem döntött még a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér 2016. évi mértékéről a kormány – ezt válaszolta a Belügyminisztérium arra a kérdésünkre, hogy az idén tervezik-e a közmunkások bérének emelését. Ezt a korábbi években a minimálbér-emeléssel nagyjából egy időben, decemberben szokták bejelenteni, és eddig minden alkalommal volt is emelés. Most azonban kérdéses, hogy emelnek-e a közmunkások juttatásán.

A közfoglalkoztatottak bruttó alapbére tavaly 79 155 forint volt (a szakképzettek esetében bruttó
101 480), ez azt jelenti, hogy aki 8 órában dolgozott, az 51 847, szakképzettként pedig 66 469 forintot vihetett haza havonta. Ez jelentősen elmarad a minimálbértől, amelynek nettó összege tavaly 68 775 forint volt, az idei emeléssel pedig nagyjából 72 ezer forintra nőtt. A különbség tehát 17 ezerről 20 ezer fölé emelkedik, amennyiben a kormány nem növeli a 180-200 ezerre bővített közmunkásréteg bérét.

Noha több érdekképviselet is azt szeretné elérni, hogy a közfoglalkoztatási bér a minimálbér szintjére emelkedjen, most úgy látszik, tovább fog nyílni az olló a két bér között. 2011-ben a differencia még csak 13 575 forint volt, egy évvel később 13 886, 2013-ban 14 737, 2014-ben 15 851, tavaly pedig már 16 928 forint volt az eltérés. Fideszes politikusok többször is hangoztatták, hogy a minimálbérnél alacsonyabb, de a különféle segélyeknél magasabb közfoglalkoztatási bér ösztönzőleg hat az emberekre, és segítheti a visszatérést az elsődleges munkaerőpiacra. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára erről az állami televíziónak kedden azt mondta, a versenyszférának a kereskedelem az a területe, ahol a közmunkások a legkönnyebben el tudnak helyezkedni.

Bár a bérek egyelőre nem nőnek, idén a kormány mégis minden eddiginél több pénzt szán a közfoglalkoztatásra. Tavaly 270 milliárd forint jutott erre, és ebből az összegből 213 ezer ember dolgozhatott „egész éven át”, idén pedig már 340 milliárd áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási célra. Ha a béreket nem emelik, akkor a pluszforrásból értelemszerűen a közmunkáslétszámot duzzasztják még tovább.

Mint arra Cseresnyés Péter is utalt keddi tájékoztatóján, csúcson van a foglalkoztatás, és a rendszerváltás óta nem éltek anynyian munkából, mint most. A foglalkoztatottak száma ugyanis eléri a 4,273 milliót, ami 2010-hez képest 563 ezres, míg az egy évvel ezelőttihez viszonyítva majdnem 120 ezres létszámnövekedést jelent. Az államtitkár szerint az említett 563 ezres bővülésből 332 ezer az elsődleges munkaerőpiacnak, illetve a versenyszférának köszönhető, vagyis a közfoglalkoztatás csak részben javította a statisztikát. (A KSH friss adatsora viszont azt mutatja, hogy tavaly szeptember–novemberben átlagosan 118 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, és ehhez a hazai elsődleges munkaerőpiac 51 ezer emberrel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 61 ezerrel bővült, külföldi telephelyen pedig hatezerrel dolgoztak többen. Vagyis a növekedés több mint felét a közmunkások adták.)

A foglalkoztatotti összlétszám bővüléséből már korábban is jelentős részt adott a közfoglalkoztatás. A KSH adatai szerint például 2013 első negyedévében 3,772 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami egy évvel később négymillió fölé nőtt. Ugyanebben az időszakban a közmunkások száma a 2013. januári 33 ezerről 2014. januárra 198 ezerre emelkedett, vagyis a növekedés jóval több mint felét a közfoglalkoztatás adta. Igaz ugyanakkor, hogy miközben 2013 elejétől szinte töretlen a foglalkoztatás emelkedése, addig a közmunkások esetében van némi hullámzás az adatokban. A statisztikák összevetését egyébként nehezíti, hogy a külföldön dolgozók számáról sincsenek pontos adatok, pedig ezeket, illetve e csoport egy részét külföldi telephelyen dolgozóként a KSH szintén az itthoni foglalkoztatotti összlétszámhoz sorolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.