Matolcsy távozását követelte a tömeg

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének lemondását követelő tiltakozást tartott azt MSZP szombaton a jegybank fővárosi székháza előtt.

MTI
2016. 04. 30. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezető-helyettese a mintegy száz demonstráló előtt felszólalva úgy fogalmazott, „Orbán Viktor jobbkeze lebukott”, Matolcsy Györgyről ugyanis kiderült, hogy „enyves a keze”.

Emlékeztetett, egy éve elsőként fordult a jegybank alapítványaihoz annak kiderítésére, mire fordítják a nekik juttatott, összesen több mint 260 milliárd forint közpénzt. A Fidesz ezt követően törvénnyel akarta eltitkolni a költekezést, az Alkotmánybíróság viszont ezt nem engedte, így kerülhetett nyilvánosságra az alapítványok gazdálkodása – fejtette ki Tóth Bertalan. Egyben követelte, hogy a szervezetek hozzák nyilvánosságra azt is, kik azok a magánszemélyek, akik sok százmillió forinthoz juthattak.

Kiemelte, az adatok nyilvánosságra kerülése után megdöbbent, hogy az alapítványok „hogyan nyúlták le a pénzünket”, miként finanszíroztak „rokonokat, haverokat, barátokat: Szemereyt, a Tiborcz családot, Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt”.

Tóth Bertalan szerint Matolcsy Györgynek nincs más választása, mint a lemondás, mivel kuratóriumi elnökként is „asszisztált ehhez a disznósághoz”.

A szocialista politikus közölte, amint teheti a következő napokban személyesen is átadja a jegybankelnöknek „búcsúajándékát”, egy Monopoly társasjátékot. „Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!” – mondta, felmutatva a társasjátékot.

Burány Sándor, az MSZP parlamenti képviselője beszédében aláhúzta, a kormány állításával szemben nem a jegybankot támadó ellenzék vagy az újságírók a felelősek a gyenge forintért, hanem Matolcsy György. Az ellenzéki politikus azt mondta, az MNB akkor lenne fair, ha visszaadná a költségvetésnek azt a pénzt, amelyet a forint gyengülésével keresett. Ezzel szemben a „történelem szégyenlapjaira” kívánkozik, hogy Matolcsy György „luxuscélokra” fordította a hazai fizetőeszköz gyengülésével szerzett pénzeket – fogalmazott Burány Sándor.

A rendezvényen felszólalt Kálmán-Pikó István, a Quaestor-károsultak egyik képviselője is, aki szintén lemondásra szólította fel a jegybankelnököt, és vele együtt az egész kormányt is. Hangsúlyozta, az MNB-nek drága ingatlanok és festmények helyett a bajba jutott hiteleseket és befektetőket kellett volna támogatnia nyereségéből.

Az egyórás demonstráció nagyrészt idősekből álló részvevői a felszólalások alatti bekiabálásokkal és magasba emelt transzparansekkel fejezték ki a jegybankelnökkel szembeni ellenérzéseiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.