Altatás nélkül vették ki a beteg tüdejét

Kommunikálni is lehetett a páciensekkel, miközben egy új módszer segítségével műtötték őket.

Kuslits Szonja
2016. 05. 02. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hete elvégezték hazánkban az első, mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. Mindkét beteg, akiket egy eddig szokatlan technikával operáltak, jól van, már el is hagyhatták a pécsi kórházat. Mindkettejüket jóindulatú elváltozás miatt kellett műteni, azonban az egyik páciens esetében el kellett távolítani a tüdő egy nagyobb részét is. Az endoszkópos operációkat Szabó Zoltán aneszteziológus, valamint Szántó Zalán és Szalai Gábor mellkassebész vezetésével végezték el.

– Kommunikálni is lehetett a páciensekkel, miközben operáltuk őket, mert bár egyfajta nyugodt, relaxált állapotba kerültek, nem voltak eszméletlenek – mondta el lapunknak Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a klinika mellkassebészeti osztályának vezetője. Az orvosok a betegek hogyléte felől érdeklődtek az operáció alatt – például megkérdezték tőlük, éreznek-e fájdalmat –, a páciensek pedig értelmes válaszadásra voltak képesek. Egyikük például azt mondta, minimális fájdalma van, ekkor ezt gyógyszerrel tompították az orvosok.

A szakember szerint azért is nagy lépés az altatás nélküli operáció, mert végre a sebészeti műtétek mellett az altatóorvosi módszerek is lépést tartanak a technika gyors fejlődésével, így elkerülhetővé vált a mélyaltatás. – Az endoszkóppal végzett nagyműtétek esetében eddig ugyanúgy zajlott a műtéti érzéstelenítés, mintha egy nagy metszésből nyitottuk volna fel a mellkast. Azért, hogy ne terheljük a betegeket az erős – altatás során használt – gyógyszerekkel, és a gyógyulási folyamat is a lehető legfájdalommentesebb legyen, igyekeztünk megoldást találni erre a problémára. Az altatóorvosoknak is az a céljuk, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljék a beteget a műtét alatt. Ennek a törekvésnek lett az eredménye, hogy jól megtervezett körülmények között, sikeresen végezhettünk el tüdőműtétet, méghozzá mélyaltatás nélkül is – fejtette ki Szántó Zalán.

Az újfajta érzéstelenítésről elmondta, korábban is voltak olyan mintavételi beavatkozások, amelyeket helyi érzéstelenítésben végeztek el, de az új módszernek hála ez végre nagy mellkasi műtéteknél is elérhető. A modern és biztonságos technika lényege, hogy számítógép vezérli a gyógyszeradagolást, amely a műtét alatt végig figyeli a páciens életfunkcióit, állapotát. Így már nem szükséges leállítani az izomműködést, nem használnak lélegeztetőgépet, aminek köszönhetően nem kell számolni e módszer szövődményeivel sem. A betegek a műtét alatt végig éberek, de a gyógyszereknek köszönhetően nyugodtan élik át a beavatkozást, és semmilyen fájdalmat nem éreznek. Az idővel is jobban lehet gazdálkodni, hiszen míg az altatásos érzéstelenítés előkészítése legalább 90 percet vesz igénybe, addig mélyaltatás nélküli beavatkozás esetén ez 25-30 perc alatt is elvégezhető. A műtétek ugyanakkor nem lettek rövidebbek, csupán az előkészületek; az egyik beavatkozás 30 percet vett igénybe, míg a másik 1 óra 45 percet.

Szántó Zalán kitért arra is, hogy a kulcslyuksebészeti technika, amelyet a műtétek során használtak, olyan mellkassebészeti beavatkozást jelent, amelynek során nem egy hagyományosnak számító, hosszú metszéssel műtenek. Helyette egy jóval kisebb seben keresztül vezetnek a betegbe egy kamerát és speciális eszközöket, amelyekkel megoperálható a beteg tüdőrész. E beavatkozás előnye, hogy gyorsabban gyógyul utána a beteg, és hamarabb haza is engedhetik a kórházból. Míg egy operált beteget korábban egy-két hétig is kezelni kellett a kórházban a műtét után, addig ez a kulcslyuktechnikának hála akár 3-4 napra is rövidülhet. – Az új technikával sokat fejlődött a mellkassebészet: már az is lehetséges, hogy nem három, hanem csak egy metszést ejtenek, ilyenkor a kamerát és a műtétet végző speciális eszközt is ugyanott vezetik be – fejtette ki a sebész.

Ezt a technikát egyre szélesebb körben tudják használni, a legtöbb mellkassebészeti műtétnél sikeresen alkalmazható. Természetesen vannak olyan betegségek, amelyek esetében a hagyományos sebészi módszereket kell alkalmazni. A szakember elmondta, hogy a komoly technikai tudást és speciális eszközöket is igénylő kulcslyuksebészeti műtétek tekintetében a magyarországi mellkassebészet az európai országok között is kiemelkedő helyzetben van.

Az, hogy elsősorban a fiatal, vagy az idősebb betegek esetében célszerű ezt a módszert alkalmazni, a betegek és az orvosok tapasztalatai alapján derül majd ki. De akit végül így operálnak, mindenképpen hamarabb hagyhatja el a kórházat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.