Atomerőműveket támadna a globális dzsihád

Új biztonságpolitikai kihívások Paks II kapcsán, ahol sokba kerül a védelem.

Szemán László
2016. 05. 02. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül költséges, de nem spórolható meg az új típusú terrorizmus elleni védelem kidolgozása az atomerőművekben – jelentette ki Kis-Benedek József címzetes egyetemi tanár az Energiaklub legutóbbi, Paks II.-vel foglalkozó rendezvényén. A Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány kurátora, volt tel-avivi katonai attasé Európa és ezen belül Magyarország terrorfenyegetettsége címmel tartott előadásában az atomerőművek és a globális dzsihád összefüggéseit elemezte.

A globális dzsihád stratégiájának lényege, hogy egyéni, kis csoportokban, egymással semmilyen kapcsolatban nem álló sejtekben támadnak. Az Iszlám Állam (IÁ) vezetői határozták meg a stratégiát, ám a végrehajtásra már nincs befolyásuk, hiszen nincs közvetlen irányítás. A globális dzsihád célja, hogy a lakosságban és a kormányokban félelmet keltsenek, bizonytalanságot okozzanak. Ennek érdekében több sejt folyamatosan arra törekszik, hogy mindig történjen valahol valamilyen támadás. Az IÁ közlése szerint 4-600 főt készített fel a sejtekben való támadások végrehajtására, ezek önállóan választanak célt. Minden város potenciális célpontjuk lehet, támadásaikkal, illetve a támadás lehetőségével túlterheltté teszik a biztonsági szolgálatokat. A sejtek nagy területeket fednek le, és átjárnak egymás területére. Fontos elem, hogy az al-Kaida és más terrorszervezetek elfogadták ezt a doktrínát, és alkalmazzák, ez alapján szerveződnek saját sejtjeik és a magányos farkasok is.

Kis-Benedek József leszögezte: a tapasztalatok szerint Európában a konkrét támadásokat nyugati, radikalizálódott személyek hajtják végre, így Franciaországban és Belgiumban is ez történt. Az Európát fenyegető új típusú terrorizmus nem köthető össze a bevándorlással.

Az egyetemi tanár szerint a nukleáris terrorizmus rémképe Barack Obama amerikai elnök politikájának része. Mintegy 1800 tonna fegyverminőségű hasadóanyag található a világban, 24 állam területén. Tény, hogy a terrorista szervezetek próbálnak hasadóanyaghoz jutni, és atomfegyvert előállítani, ám erre egyelőre nem képesek. Ez azonban nincs így a vegyi, biológiai, radiológiai tömegpusztító fegyverek esetében. Sugárzó anyagot tartalmazó piszkos bombát bármikor képesek készíteni, ehhez hasadó-, illetve radiológiai (például gyógyászatban használt) anyagot viszonylag könnyen megszerezhetnek.

A szakértő szerint komoly az atomerőművek fenyegetettsége a terroristák részéről. Jelenleg 440 működő és 32 épülő atomerőmű van a földön. Emellett azonban a kutatóreaktorok, illetve a nukleáris hulladék kezelői, szállítói is komoly fenyegetettségnek vannak kitéve. Egy atomerőmű legvédettebb része a reaktor, ám a tárolóhelyek már kevésbé védettek.

A terroristák saját nukleáris fegyverhez ma még nem juthatnak, ám atomerőművek ellen bármikor támadhatnak. Napjainkban 1266 nukleárisanyag-lopásról van adat, ebből 18 alkalommal dúsított urán tűnt el.

Az atomerőművek működtetése és építése során, így Paks II-nél is nagyon komolyan kell számolni a terrorizmus elleni folyamatos védelem költségeivel. Fizikai védelem mellett a dolgozók kiválasztása és folyamatos biztonsági ellenőrzése is hatalmas feladat és óriási költség. A kockázatelemzés egy pillanatra sem állhat le. Kiderült, hogy a Belgiumban robbantásokat szervező és végrehajtó al-Maghrabi fivérek 12 órán át figyelték a belgák két erőművét is, egy megfelelő szintű vezetőt terveztek elrabolni, akinek a segítségével bejuthatnak, hogy aztán bent robbantsanak. Szerencsére sikertelenül próbálkoztak.

Kis-Benedek szerint az atomerőművek elleni kibertámadások is felélénkülnek, ami a számítógépes rendszerek biztonságának magasabb szintjét követeli meg, ez pedig szintén óriási költséget jelent. A szakértőt igazolta, hogy múlt héten számítógépes vírusokkal fertőzték meg a Németországban található Gundremmingen atomerőművet. Elővigyázatosságból leállították az atomerőművet. Két kártevőt sikerült azonosítani: a W32.Ramnit és Conficker vírusokat az épület B egységében fedezték fel, a fűtőanyag-kezelő hálózat gépein. 18 eltávolítható adattárolót is fertőzöttnek találtak, javarészt pendrive-okat. Emellett olyan irodai gépeket érintett a fertőzés, amelyek az erőmű irányítórendszerétől elkülönítve működtek, ezért kárt nem okoztak annak működésében.

A szakember szerint az atomerőművek számítógépes rendszerébe jutó terroristák nemcsak biztonsági réseket nyithatnak, hanem olyan üzemzavarokat is okozhatnak, például a használt fűtőanyag-tárolókban, ami a védett zónákból sugárzóanyag kijutását eredményezheti, és ezzel sugárszennyezést okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.