– Ennek még egy hetet érnie kell – mutat egy pofás tenyérnyi sajtot Kun Anita, majd elhallgat, és az alaposan becsomagolt camembert oldalát kezdi nyomkodni. – Érzi? Akkor lesz tökéletes, ha a közepe is olyan tapintású lesz, mint az oldala – magyarázza, majd szemléltetésképp kanyarít belőle egy cikket, és a kezembe adja. – A közepén még nem kellőképpen lágy, de ha néhány napig érintetlenül, ebben a speciális érlelőpapírban hagyjuk, meghozza a kívánt eredményt – folytatja, én pedig bólogatok, de már nem tudok rá figyelni, hangosan hümmögni kezdek, ahogy megkóstolom.

Fotók: Bach Máté
Baracskán, egy egészen apró sajtüzemben vagyunk, ahol Kun Anita kilenc éve készít sajtot. Nehéz lenne letagadni, mi készül a családi ház egyik részéből kialakított üzemben, az ember szájában összefut a nyál a tolakodó, de nemes illatokat érezve. Bevallom, arra számítottam, hogy az üzembe lépve ötvenliteres zománcozott lábasok sorakoznak majd, amelyek – és a lobogó tej – felett egy-egy fejkendős nő fáradozik. Ehelyett patikatisztaság és gépek mindenütt.
– Az első perctől kezdve arra törekedtem, hogy profi eszközökkel dolgozzam, a hajdani sajtreceptek lényege ugyanis nem abból ered, hogy hegyekben élő nők fejkendőjébe kell csavarnunk a portékát. Éppen ezért a nálunk található gépek pontosan olyanok, mint a legnagyobb sajtüzemekben, csak néhány mérettel kisebbek, a termék lelke mégis a mi kezünk által kerül bele, hiszen mi ízesítjük, forgatjuk és ápoljuk az elkészült sajtokat. Ahhoz például, hogy ezt az üstöt meg tudjuk venni, a férjem két hónapra kiment külföldre vendégmunkásnak – idézi fel.
A munka egy része mára véget ért, a sajtok az 580 literes, digitalizált üstből a présbe kerültek, ahol most nyolc-tíz órán keresztül formálódnak. A korongokból fehér lé csepeg. – Ez tejsavó – kommentálja kalauzom –, amit összegyűjtünk és újrahasznosítunk. Egy helyi őstermelő viszi el, aki a malacainak adja. – Amikor a sajtkészítést tanultam, olyat szerettem volna készíteni, ami az én szájízemnek megfelelő, így a gouda felé fordultam. Így született a mi specialitásunk és legnagyobb büszkeségünk: a görögszénamagos félkemény sajt – kezdi, miközben lekap a polcról egy hatalmas korong sajtot.