Amerikai olaszok: merlot kell az érleléséhez
Második alkalommal rendezik meg a nemzetek sajtfesztiválját Budapesten. A mai Folyondár utcai egész napos eseményen huszonöt országból több mint négyszázféle sajtot, valamint a hazai borvidékek termékeit lehet kóstolni. Összesen tíz tonna sajt érkezik, Európa huszonnégy országán kívül az Egyesült Államok is képviselteti magát, utóbbi egy olasz származású család merlot-ban továbbérlelt sajtjával – mondta tegnap Gábossy Ádám fő szervező az M1-en. Mint kifejtette, az erősebb aromájú sajtokhoz karakteresebb, teltebb bort javasolnak fogyasztani, a gyengébbhez könnyedebbet, hogy jól harmonizáljanak egymással.
A fesztiválon a hazai sajtmanufaktúrák is ott lesznek termékeikkel. Egy nemzetközi zsűri kiválasztja a nemzet sajtját, amely a közeljövőben részt vehet egy rangos külföldi sajtversenyen. Telefonos applikációval a közönség is szavazhat a részt vevő nemzetek legjobbjaira. A fesztiválon a gyerekeket interaktív programokkal várják: délelőtt minisajtüzemben tapasztalhatják meg, miként lehet a tejből sajtot gyártani, de lesz tehénfejés is. – Magyarországon egyre több sajtmanufaktúra működik, a szabályozás változása is kedvez nekik, forrásokhoz tudnak jutni. Egyre jobb sajtok készülnek Magyarországon – mondta Gábossy Ádám.