Karácsony Gergelyt saját alkalmatlansága is idegesíti

Alternatív szavazatszámláló rendszer létrehozását jelentette be tegnap Karácsony Gergely, azt sugallva, hogy ellenőrizni kell vasárnap a választási szervek munkáját. A blöffök sora ezzel nem ért véget: a Zuglót pénzügyileg kivéreztető polgármester tegnap valótlanul állította, hogy Tarlós István 2006-ban adóssággal adta át utódjának a III. kerületet.

Csekő Imre
2019. 10. 10. 6:05
KARÁCSONY Gergely; NIEDERMÜLLER Péter; KÁLMÁN Olga; SZABÓ Tímea
Tarlós István úgy véli, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt (jobbra) elveszítette maradék ítélőképességét is Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budapesten minden szavazókörben lesz ellenzéki delegált – hangoztatta keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, amit azért tart fontosnak az ellenzék főpolgármester-jelöltje, mert – szerinte – így ellenőrizni tudják a voksolás tisztaságát. – Egy olyan alternatív szavazatszámláló rendszert fogunk kialakítani a választás napjára, amely minden kétséget kizárólag, mindenkit megnyugtathat afelől, hogy semmilyen csalásra nincs lehetőség – fogalmazott Karácsony, aki szerint a parlamenti választáson az informatikai rendszer leállása miatt nagyon sokan gyanakodtak. Az ellenzék ezért azt tervezi, hogy amikor elkészülnek a választási jegyzőkönyvek, delegáltjaik nyilvánosságra hozzák azokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ugyanis kérdésünkre megerősítette, hogy a jogszabályok nem tiltják ilyen alternatív szavazatszámláló rendszerek működtetését. Ez pedig azt jelenti, hogy Karácsonyék pontosan úgy tervezik ellenőrizni a választási eredményt, ahogyan azt eddig is mindig megtehették, és nem találtak visszaélést. Az NVI lapunk megkeresésére küldött válaszában azt is megjegyezte: – Természetesen, ha kéri, minden szavazatszámláló bizottsági delegált kaphat egy hiteles jegyzőkönyvi másolatot. Arra is van lehetőség, hogy ezt lefényképezzék – írták, amiből kiderül, Karácsonyék bejelentésének semmi újdonságtartalma nem volt.

Merésznek látszó ötletekkel pótolja a politikai teljesítmény hiányát
Fotó: Bach Máté

– Mivel a főpolgármester-választás rendszere a legtisztességesebb és a leg­átláthatóbb intézmény – azt választják meg, aki a legtöbb szavazatot kapja –, az ellenzék az elmúlt években megszokott kampányeszközét, amelyben a választási rendszerre fogta a politikai teljesítményének hiányát, nem tudja most ősszel alkalmazni – nyilatkozta lapunknak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője. Az elemző szerint amennyiben Karácsony Gergely kikap, a külső körülményeket nem tudja ezért felelőssé tenni. – Ebben a helyzetben a választási csalás mítosza segíthet, s enyhítheti a várható vereség terhét. Az alternatív szavazatszámlálás itt a mítoszépítés eszköze lehet

– fogalmazott.

Tarlós István úgy véli, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt (jobbra) elveszítette maradék ítélőképességét is
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kocsis Máté: Alkalmatlan Zugló polgármestere

Valótlanságnak nevezte a Fidesz frakcióvezetője Karácsony Gergely azon állítását, miszerint Tarlós István adóssággal adta át korábban a III. kerületet utódjának. Kocsis Máté az ellenzéki főpolgármester-jelölt egy korábbi nyilatkozatára reagálva elmondta: példátlan, hogy volt olyan pillanat, amikor a zuglói önkormányzat számláján mindössze ötvenmillió forint volt, és várhatóan a költségvetési egyensúlyhoz 2,5 milliárd fog hiányozni. – Zugló gazdálkodása is Karácsony Gergely alkalmatlanságát bizonyítja – hangsúlyozta a politikus. Tarlós István is cáfolta ellenfele vádjait: – Közismert, hogy Óbudát gyakorlatilag adósság nélkül adtam át 2006-ban. Sajnálom Karácsonyt. A jelek szerint maradék ítélőképességét is elveszítette. Úgy tűnik, mégis igaza lehet Puzsér Róbertnek. Karácsony nagyjából annyiszor hazudik, ahányszor megszólal – fogalmazott közleményében a főpolgármester, akinek állítását Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere is megerősítette.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.