időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Baranyai Gábor
2020.03.19. 11:07
Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Nagy mennyiségű védőeszköz beszerzéséről, újabb gazdaságvédelmi intézkedések lehetőségéről, és a végrehajtások felfüggesztéséről is beszámolt Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az önkéntesség koordinálásáról, a határokon kialakult helyzet kezeléséről és a katonai intézkedésekről is. A kormány sok százezres munkanélküliséggel számol.

 • Az Országgyűlés dönthet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, amely kulcsfontosságú
 • A humanitárius korridor akkor működik, ha átengedik az embereket a román határon
 • Óriási különbség lehet a kimutatottan koronavírusos betegek és a megfertőzöttek között
 • A hitelek törlesztésének idei évre szóló felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik
 • A tegnapi kormányülés is a koronavírus elleni védekezés jegyében telt – kezdte Gulyás Gergely a kormányinfót. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, fontos döntés volt hogy humanitárius korridort biztosítanak a román és bolgár átutazóknak, amihez kellett a bukaresti kormány garanciája is.

  – Az mindenki érdeke, hogy a tranzitforgalom zavartalanul haladhasson, biztonságos legyen az áruforgalom, a lakosság ellátása

  – jelentette ki. Új átkelőket is megnyitott a kormány, a humanitárius folyosókon az ellenőrzött áthaladásra este 9 és hajnal 3 között van lehetősége a román és bolgár konvojoknak, de ennek ellenére a határátkelések nehézsége még egy ideig fennmarad.

  Fertőzöttség kapcsán a látencia nagy mértékéről is szólt a miniszter, aki szerint 10-15-szörös is lehet a vírus fertőzöttek száma. – Ugrásszerűen meg fog nőni a közeljövőben a fertőzöttek szám.

  Mi már 30 betegnél megtettük azokat az intézkedéseket, amelyet az osztrákok csak 500 betegnél hoztak meg

  – tette hozzá.

  – A kormány értékelte a gazdasági hatásokat is – folytatta. A miniszter elmondta: gazdasági akciótervet fogadtak el. – A gazdaság újraindításán kell gondolkodni – mondta. Példának a turizmus teljes leállását hozta fel, 1070 hotel zár be a napokban. Tegnap is egyeztettek a parlamenti frakciókkal, hogy a parlament jövő heti ülésén támogassák a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

  Beszámolt arról, hogy

  újabb akciócsoportot hoz létre a kormány az önkéntesség koordinálására,

  amit Révész Máriusz kormánybiztos vezet. – Sok felajánlás érkezett, például digitális eszközök, magánkórházi kapacitások – tette hozzá.

  Fotó: Facebook

   

  A konkrét gazdasági intézkedések kapcsán elmondta: a banki hitelek törlesztését felfüggesztette a kormány december 31-ig. A fogyasztói hitelek kapcsán a teljes hiteldíj mutatót 5,9 százalékban maximalizálta a kabinet.

  Azonnali segítségre szorul a turizmus, sport, kultúra, szórakoztatóipar, személyszállítás esetében nem lehet a bérelt helyiségeket felmondani, mentesülnek a járulékfizetés alól, kivétel az egészségbiztosítási járulék.

  A moratórium június 30-ig szól. – Közös érdek, hogy minél több munkaviszony fennmaradjon akár fizetés csökkenése mellett is – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy senki se írjon alá közös megegyezésről szóló felmondást.

  Megjegyezte: a kormány sok százezres munkanélküliséggel számol. A Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a jegybankkal egyeztetve újabb intézkedések

  várhatóak a kis- és középvállalkozások megsegítésére. Ez további könnyítéseket és hitelfelvételi lehetőségeket is jelenthet.

  – Az az érdekünk, hogy minél több munkahely maradjon fent a veszélyhelyzet megszűntéig – mondta, hozzátéve, a boltok bezárása napi 140 milliárdos állami bevétel kieséssel jár.

  Arról is szólt, hogy aki tudja, továbbra is törlesztheti meglévő hiteleit, illetve a végrehajtási eljárások kapcsán is döntés várható, az eljárásokat leállíthatják időlegesen. A bankszektor terhei kapcsán elmondta, a pénzintézeteknek tavaly 500 milliárdos nyeresége volt, van terük a segítségnyújtáshoz.

  Felszólította a Bankszövetséget, hogy

  a pénzintézetek ne korlátozzák a babaváró hitelek szerződéseinek megkötését, folyósítását.

  – Az ember élet elsődleges védelme mellett a gazdaság újraindítása is fontos – szögezte le.

  Bejelentette:

  nagyon nagy mennyiségű védőeszköz fog érkezni az országba,

  de a különböző típusú maszkokat a veszélyeztetettségi szintnek megfelelően osztják ki az egészségügyi dolgozók között.

  Az oktatás kapcsán elmondta, mindent megtesz a kormány, hogy idén lebonyolítható legyen az érettségi.

  – A biztonságot, a biztonságérzetet a lehető legnagyobb mértékben növeljük – nyilatkozta annak kapcsán, hogy az utcákra vezényelnek katonákat is.

  A katonai irányítás alá kerülő cégekről azt mondta, a beavatkozás a kritikus infrastruktúra folyamatos működtetéséhez kell.

  Az ellenzéki kritikák kapcsán azt mondta, hogy nem kíván velük foglalkozni, mivel az ellenzék sem foglalkozik az ország sorsával, egy két kivételtől eltekintve.

  – Az ellenzék egy része a vírusnak szurkol

  – jegyezte meg. Az Európai Uniós ügyek kapcsán elmondta, hogy gyakorlatilag leállt az EU költségvetés tervezése, illetve cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy több milliárd eurós segítségről döntött volna Magyarország kapcsán Brüsszel.

  Koronavírus itthon

  Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

  A dosszié összes cikke
  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.