Nemzeti sorskérdés, hogy felépüljön az államot szolgálók közössége

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldetése, hogy Magyarország szolgálatára minden tekintetben alkalmas és felkészült fia­talokat bocsásson ki – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Ludovika Campus-projekt részeként felújított Ludovika szárnyépület tegnapi átadóünnepségén. Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is készen áll a városépítő munka folytatására.

Veres László István
2020. 07. 08. 6:05
null
Gulyás Gergely miniszter szerint helyes és indokolt döntés volt a Ludovikát helyreállítani Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány rendkívül büszke azokra a fejlesztésekre, amelyek az egyre növekvő Ludovikán megvalósultak. A beruházás első öt évében nettó 34 milliárd forintot fordítottunk a munkálatokra, amelyek több mint tízezer embernek adtak munkát, és ami által közel hetvenezer négyzetméternyi új épület létesült – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a megújult szárnyépület átadásán. Gulyás Gergely hozzátette, az egyetem mellett lévő, mindenki számára nyitott Orczy-kert szintén megújult, és százezer négyzetméterrel bővült. – Ahogy bővül az egyetem, úgy lesz képes egyre összetettebb feladatellátásra – jelentette ki a tárcavezető, aki úgy fogalmazott: helyes és indokolt döntés volt a Ludovikát helyreállítani. A miniszter hozzáfűzte: a Közszolgálati Egyetem küldetése, hogy Magyarország és a magyar nemzet szolgálatára minden tekintetben alkalmas és felkészült fiatalokat bocsásson ki.

– Azt reméljük, hogy a modern szolgáltató állam azokra támaszkodhat majd, akik itt szerzik meg a diplomájukat – húzta alá Gulyás Gergely, aki úgy véli, a kormány mindehhez megteremtette a feltételeket. A miniszter nemzeti sorskérdésnek nevezte, hogy felépüljön az a közösség, amelynek tagjai hatékonyan lesznek képesek szolgálni a klasszikus európai értékekre, a kereszténységből kinövő kultúrára, a szolidaritásra és szubszidiaritásra épülő szabad és szuverén magyar államot. Hozzáfűzte: amennyiben az itt tanulók, illetve itt tanítók munkája sikeres lesz, akkor az ország is az lesz.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közölte, mától újra az egyetemi életnek ad otthont a több mint 130 esztendős, mintegy kilencezer négyzetméter hasznos alapterületű Ludovika-szárnyépület.

Gulyás Gergely miniszter szerint helyes és indokolt döntés volt a Ludovikát helyreállítani
Fotó: Teknős Miklós

– Az 1944-et követő hetven esztendő az enyészet időszaka volt a Ludovika történetében, hiszen a kommunisták se lenyelni, se kiköpni nem tudták. Pusztult, kallódott és javarészt üresen düledezett, a 18. században létrejött történeti kert pedig 2010-re elhanyagolt, „zűrös hely” lett. Innen indultunk hét éve, amikor közösen nekiláttunk a rendrakásnak és az újjáépítésnek – emlékeztetett Fürjes Balázs, aki külön köszönetét fejezte ki Kocsis Máténak, a kerület korábbi polgármesterének Józsefváros megújításáért. – Az elmúlt tíz év Budapest épülésének és gyarapodásának az ideje is volt. Mi készen állunk a városépítő munka folytatására, így, ha a mostani városvezetés is az együttműködést és a békés építkezést választja, a főváros sikerei folytatódnak. Rajtunk nem múlik, valljuk, hogy Budapest nem csatatér, az itt élők érdeke pedig a kormány és a főváros vezetésének együttműködése, akár vitákkal tarkítva is – üzente Karácsony Gergelynek a főváros fejlesztéséért felelős államtitkár.

Koltay András, az egyetem rektora elmondta: a hazai katonaképzés legmagasabb fokú intézménye, a Ludovika főépülete 1936-ra készült el, felújítása pedig végeredményben nem más, mint a történelem viharkárainak helyreállítása. Hozzátette: a szárnyépület rekonstrukciója során kialakítottak 92 irodát, nyolc szemináriumi termet, három nyelvi labort, egy számítógéptermet és a ludovikás hagyományokhoz hűen két vívótermet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.