időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Tarlós István: Nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása

Bácskai Balázs
2020.12.18. 17:35
Tarlós István: Nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása

Tarlós István korábbi főpolgármester a Magyar Nemzet kérdésére úgy értékelt: ha a főváros elfogadta volna az egy évvel ezelőtti ajánlatot úgy, hogy módosítják az engedélyokiratot és csakis a Lánchíd felújítását kérik, akkor jelen állás szerint 4,9 milliárdot spórolt volna Budapest a beruházáson. A Lánchíd felújításának költségeivel kapcsolatos vitát az élesztette fel, hogy tegnap Karácsony Gergely a Facebook-oldalán arról posztolt: szerinte nyolcmilliárddal olcsóbban újítják fel a hidat.

Tegnap Karácsony Gergely főpolgármester azt állította egy Facebook-bejegyzésben, „az előző városvezetés által kiírt, majd általuk vissza is dobott közbeszerzésen mintegy 35 milliárdba került volna a híd megújulása, az ezzel összevethető legolcsóbb ajánlat a BKK által kiírt közbeszerzésen valamivel 27 milliárd alatt van”. Karácsony lényegében azt mondta tehát, hogy a híd olcsóbban újulhat meg. Az ügy kapcsán az elmúlt napon többen is felszólaltak.

A témában a Magyar Nemzet megkereste Tarlós István korábbi főpolgármestert. – Nem értem, hogy min lehet vitatkozni. Eredetileg a projekt több logikus elemből állt, a Lánchíd, konkrétan a híd felújítása, a Széchenyi téri villamos alagút és felszíni felújítás, valamint a Váralagút felújítása – emlékeztetett Tarlós István. Hozzátette: az ő vezetése alatt beérkezett legkedvezőbb pályázat szerint a Lánchíd, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás legkedvezőbb ajánlata áfával és tartalékkerettel együtt 31 296 775 000 forint volt – fejtette ki a volt főpolgármester.

Tarlós István korábbi főpolgármester Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

– Ezen belül egyértelműen elkülöníthető volt magában a Lánchíd ára – a Széchenyi tér nélkül –, ami áfával és tartalékkerettel együtt 21 803 833 000 forint volt – nyilatkozta, hozzátéve, hogy ezek a pontos számok az akkori kimutatások szerint.

– Most a főváros úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel és csak a Lánchíd felújítására fogadta el a 26,7 milliárd forintot, ha a hírek igazak. És azt állítja valaki, hogy ez nyolcmilliárd forinttal kedvezőbb ajánlat, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt – mondta lapunknak Tarlós István, kiemelve, hogy „a matematika elemi szabályai szerint ez nem igaz, mert a Lánchíd ára, ha összehasonlítjuk a 21,8 milliárdot a 26,7 milliárddal, vagyis a Lánchidat a Lánchíddal, akkor ez nem nyolcmilliárddal olcsóbb, hanem 4,9 milliárddal drágább, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt”.

– Valaki azt csinálta most a fővárosnál – folytatta a korábbi főpolgármester –, hogy a Lánchíd árát összehasonlította a Lánchíd és a Széchényi tér korábbi árának összegével, ami számtanilag svindli, hiszen a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni rendezés ebben az ajánlatban és ebben a 26,7 milliárdban nincs benne – szögezte le.

– Annyit kellett volna tenni pont egy évvel ezelőtt, hogy módosítják az engedélyokiratot csak a Lánchídra és megrendelik csak a Lánchidat, ami így a jelenleginél 4,9 milliárddal olcsóbb lett volna. Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, nem is értem, hogy min lehet vitatkozni – hangsúlyozta Tarlós István.

– Nem is tudom, hogy valakinek hogyan juthat eszébe, hogy két, ilyen eltérő és komoly árkülönbözetű műszaki tartalom közé egyenlőségjelet tegyen – mondta a korábbi városvezető.

Tarlós István hangsúlyozta lapunknak, hogy a Facebook-posztban említett 8 milliárdos különbség sem stimmel, ugyanis így a tavaly beérkezett ajánlatok közül a legdrágábbat vették alapul. – Ez még külön svindli az egészben – tette hozzá a volt főpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.