Romániában az utolsó töltényig harcolnak a székely petíció ellen

A székely petíció az egyik legsikeresebbnek számít az Európai Unióban eddig indult 76 hasonló kezdeményezés közül.

2021. 04. 27. 16:05
Pesty László
Pesty László szerint óriási erők mozdulnak meg a székelyek kezdeményezése ellen Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székely aláírásgyűjtés, amelynek 2020. február eleje óta kampányfőnöke vagyok, nagyszerű lehetőség arra, hogy úgy Erdélyben, mint az Európai Unió más országaiban, megnyisson egyfajta párbeszédet a többségi és kisebbségi közösségek között – jelentette ki alig tíz nappal a székely petíció végső határidejének lejárta előtt Pesty László. A kampányfőnök kiemelte: természetesen a kontinens őshonos, nemzeti kisebbségeire gondol.

Szerinte az a gondolat, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel ezeket a kisebbségeket, illetve az ezen kisebbségek által lakott úgynevezett nemzeti régiókat, és a kohéziós alapok elosztásánál plusz pénzekkel segítse az ő életüket, nemcsak nekik jó.

– Előnyös a többségi nemzeteknek is, mivel összességében az adott nemzetgazdaság, az adott ország jut ezáltal plusz forrásokhoz. Így a többségi társadalom is szedheti ennek az akciónak a gyümölcseit. Az adott nemzetgazdaság egésze jutna így eddig nem tapasztalt támogatáshoz – hangsúlyozta.

Pesty László szerint óriási erők mozdulnak meg a székelyek kezdeményezése ellen
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Pesty László sajnálatosnak tartja azonban, hogy mint minden uniós országban, úgy Romániában is vannak erők, amelyek fittyet hánynak a többségi és kisebbségi érdekekre. – És nemcsak semmibe veszik azt, de megpróbálják tettleg aláásni annak érvényesülését. Már sok éve dolgoznak a mi kezdeményezésünk ellen is, pereskednek, lobbiznak, rossz hírét keltik, de szerencsére kevés sikerrel teszik.

Emlékeztetett, hogy

a székely kezdeményezés nemcsak a pert nyerte meg annak idején Brüsszellel szemben, de eredményes az aláírásgyűjtésben is.

– Most jóval több mint egymillió online aláírásunk van, és hét helyett pillanatnyilag tíz országot pipáltunk ki. Ez annyit jelent, hogy az Európai Unióban eddig indult 76 hasonló kezdeményezés közül a harmadik legsikeresebbek vagyunk. És a Gerilla.hu munkatársai erre nagyon büszkék – fogalmazott a kampányfőnök. Kiemelte, még van tíz napunk a május 7-i végső határidőig, és ha lehet, meglepetést okoznának. Szavai szerint ígérni felelőtlenség lenne bármit is, de annyit azért elmondott, hogy a Gerilla.hu csapata május 7. éjfélig folytatja a harcot, az utolsó pillanatig küzdenek. Úgy véli, vannak, akik ezt küzdelmet a lokalitás harcának tekintik a globalizmus ellen.

– Megkoronázhatnánk ezt a 15 hónapos munkát azzal, ha Brüsszel asztalára Brüsszelt tennénk le az utolsó pillanatban.

A véghajrában már hetek óta Belgium a célországunk, de nagyon nehéz terep. Egy barátom a minap úgy fogalmazott: a fenevadat a saját barlangjában meglepni látványos gesztus lenne – mutatott rá. Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön, amikor az Európai Bíróság az ügyüket tárgyalni fogja, ő Brüsszelben lesz. – Figyeljünk oda, tartsuk rajta kezünket az események ütőerén, és ne hagyjuk magunkat elásni – kérte Pesty László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.