időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Jövő év elején nyithat meg a szabadkígyósi kastély

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.05.21. 17:51
Jövő év elején nyithat meg a szabadkígyósi kastély

Kilencven százalékban elkészült a szabadkígyósi kastély felújítása, amit a tervek szerint 2022 első negyedévében nyitnak meg a látogatók előtt – hangzott el ma a helyszínen rendezett bejáráson.

Az épület egyszerre lesz exkluzív rendezvényhelyszín és a historizáló kort XXI. századi eszközökkel bemutató kiállítóhely – mondta Glázer Tamás. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett: a műemléket 3,23 milliárd forintot meghaladó összegből újítják fel, amelyből 1,7 milliárd az uniós és 1,5 milliárd a hazai forrás.

Az Ybl Miklós által tervezett kastély főépülete mintegy 1700 négyzetméteren terül el, szintjeinek összterülete több mint hatezer négyzetméter, amelyből mintegy négyezret fejlesztenek. A felújítás kiterjed a tetőszerkezetre, a homlokzatra és a pincére is. A restaurátori munkálatok – a falképek, stukkók és faszerkezetek felújítása mellett – tartalmazzák a kerti építményeket is.

A felújítás keretében kialakítanak egy recepciót és jegypénztárat, múzeumi boltot és kávézót. Az épületet körülvevő mintegy 25 hektáros parkban parkolót, egyedi gyártású padokat és információs táblákat helyeznek el. Felújítják a Wenckheim-család egykori babaházát és egy játszótér is lesz a legkisebbeknek. Megújul a díszkertben lévő nagy medence is világítással és vízjátékkal.

Az építészeti munkálatok várhatóan június végére befejeződnek, utána kezdődhet a kiállítás berendezése – közölte a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram miniszteri biztosa. Virág Zsolt elmondta: a tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, a látogatók pedig úgy érezhetik majd magukat, mintha időutazáson vennének részt és a grófi család vendégeként érkeznének a helyszínre. Az új turisztikai vonzerő Szabadkígyóst – történelme során először – felhelyezi a turizmus térképére – fogalmazott.

A megújuló kastély, a készülő Wenckheim-kerékpárút (amely négy Wenckheim-kastélyt, a szabadkígyósi mellett a póstelekit, a gyulait és a gerlait köti össze) és a Békéscsabán létrejövő Munkácsy-negyed olyan attrakcióegyüttest jelent majd, amely reményei szerint megsokszorozza a térségbe érkező turisták számát

– közölte Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.

Jövő nyártól várhatja a látogatókat a szabadkígyósi kastély
Fotó: MTI

Takács Árpád, Békés megyei kormánymegbízott közölte: – A megyében 275 országos műemléki védettség alatt álló épület van, amelyből 84 kastély, iskola és városháza; a legtöbb Mezőhegyesen található. Harminckét nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás zajlik Békésben, többek között a szabadkígyósi mellett a geszti kastély rekonstrukciója, a ménesbirtok fejlesztése és a békéscsabai Modern városok program projektjei. A kormánymegbízott hozzátette: remélik, hogy a már elindult programok mellett a jövőben lehetőség lesz a pósteleki, a gerlai, a kondorosi Batthyány–Geiszt- és a szarvasi Bolza-kastély felújítására is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.