időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Rétvári: Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.25. 15:47 2021.08.25. 16:06
Rétvári: Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány

– Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány, amikor a járvány legelején meghozta a szükséges intézkedéseket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Vácon. Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Szakképzésért díjak és miniszteri elismerő oklevelek átadásán vett részt a Piarista Kilátó Központban.

– A kormány a járvány miatt megváltozott gazdasági helyzetre válaszul rugalmasabbá tette a szakképzés rendszerét, átalakította a fenntartói struktúrát, bért emelt, és ezáltal vonzóbbá tette a szakképzést az oktatók és a diákok számára

– közölte. – Ebben az új gazdasági helyzetben a cégek számára fontosabbá vált az önellátás, mint a szerepek világgazdasági elosztása, így nőtt az igény a rugalmas szakképzésre – mondta Rétvári Bence. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta: az, hogy a szakképzés egy új, alakuló minisztérium egyik komoly portfóliója lett a kezdetektől, önmagában üzenetértékű.

– A szakképzés területén bekövetkezett változások nemcsak törvényi jellegűek voltak, hanem olyan feltételeket is biztosítottak, amelyek korábban nem voltak meg, például a béremelések lehetőségeit 

– tette hozzá. Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a szakképzés átalakítását az „idő szava hívta elő”. Kiemelte, hogy az új kihívásoknak csak egy rugalmas rendszer tud megfelelni, ezért próbálták meg a minisztériumban a szakképzés 4.0-ban összefoglalni azokat az elvárásokat, amelyeket a környezet előírt. Ez a stratégia volt az alapja a jogszabályi változások elindulásának – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

„– Kijelenthetjük, ma Magyarország oktatási rendszere három lábból áll: a felsőoktatásból, a szakképzésből és a köznevelésből”

– fogalmazott, hozzátette, ez ad lehetőséget arra, hogy a továbbiakban új utakat kereshessenek. Az összevont 2020–2021-es ünnepségen 29-en részesültek Szakképzésért díjban és 65-en miniszteri elismerő oklevelet kaptak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.