Előválasztás: rengeteg az érvénytelen szavazat, de a szervezők hallgatnak

Az érvénytelen szavazatok aránya az országgyűlési választáson korábban mért 1,5-2 százalékhoz képest is feltűnően magas.

Magyar Nemzet
Forrás: Népszava2021. 09. 30. 11:49
null
20210923 Budapest Széll Kálmán tér Előválasztás illusztrációk Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki előválasztásra leadott szavazatok között nagyon sok az érvénytelen voks – derült ki a Népszava cikkéből. A lap összesítése szerint 

az első nekifutásra összeszámolt  293 771 szavazat közül 16 166 bizonyult érvénytelennek, ami az összes szavazat mintegy 5,5 százalékát teszi ki,

 néhány választókerületben pedig ennek a dupláját vagy akár a többszörösét is meghaladta az érvénytelen szavazatok aránya. A tájékoztatás szerint átlagon felüli számú érvénytelen szavazatot adtak le egyebek mellett a Pest megye 7. körzetében (6,38 százalék), Zala 2. választókerületében (14,52 százalék), Budapest 2. körzetében (6,46 százalék), Komárom-Esztergom megye 1-es választókerületében (11,62 százalék), Pest megye 5. számú választókerületében (9,09 százalék) vagy éppen Pest megye 12. számú körzetében is (19,24 százalék). 

Az érvénytelen szavazatok számát illetően viszont Somogy 3-as számú választókerülete a rekordtartó, ahol az eddigi eredmények alapján a voksok 32,48 százaléka bizonyult érvénytelennek. 

Az érvénytelen szavazatok aránya az előválasztás eredményeit figyelő szavazóknak is szemet szúrt. A Népszava szerint közülük 

többen is rákérdeztek az előválasztás Facebook-oldalán: mivel magyarázható, hogy ilyen sok voks semmissé vált, de semmilyen hivatalos választ nem kaptak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.