Hazugságspirálba került Karácsony Gergely

Hazug üzeneteket küldött szét Karácsony Gergely aznap este, amikor az ellenzéki előválasztási rendszer összeomlott. Kiderült, hogy a párbeszédesek pontosan tudták, a hibát saját hozzá nem értésük okozta, a főpolgármester mégis azzal hitegetett, megtámadták az előválasztást, Orbánék meghekkelték azt.

2021. 09. 25. 11:38
null
20210716 budapest karacsony gergely fopolgarmester sajtotajekoztato havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél nappal azután, hogy az ellenzéki  előválasztási informatikai rendszer csődöt mondott, és 

a Párbeszéd prominensei, köztük Szabó Tímea társelnök is pontosan tisztában volt azzal, hogy a rendszer az üzemeltetők hibájából állt le, 

Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt chatbotján keresztül olyan hazug  üzeneteket küldött szét, miszerint: 

Megtámadták az előválasztást, valakik meg akarnak akadályozni bennünket abban, hogy éljünk demokratikus jogainkkal.

Mindezt azután, hogy a Párbeszéd tagjainak egy belső levelezésében már a rendszer leállása után pár órával arról írtak, hogy egyértelműen a saját informatikusaik szúrták el a dolgot, az előválasztási rendszer az ő hibájukból halt le, mindehhez semmi köze nem volt a kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek vagy a kínaiaknak, miként azt állították már aznap esti kommunikációjukban.

Fotó: Képernyőkép / Facebook

Ezt a hazugságot próbálta meglovagolni Karácsony Gergely is, aki Facebookon terjesztett üzenetében azt is írta: 

Tudjuk, kik azok, akik 11 éve rombolják a demokráciát. Ha Orbánék most azt hiszik, meghátrálunk, nagyot tévednek. […] A változás elkezdődött és semmiféle hekkertámadás nem állíthatja meg

– fogalmazott a főpolgármester, tudva, szó sincs hekkertámadásról.

Ismert, az előválasztási baloldali kampány szeptember 18-án, szombat reggel indult volna, ám a rendszer szinte azonnal összeomlott. A Gyurcsány-koalíció pártjai több dolgot is kommunikáltak a nap folyamán; 

először arról beszéltek, hogy túl sokan akartak egy időben szavazni, majd közös nyilatkozatban állították, Orbán Viktor miniszterelnök parancsára kínai hekkerek támadták meg a baloldal informatikai rendszerét, és az emiatt állt le. 

Az Origó pénteken, a Párbeszéd egy belső levelezését megismerve arról írt, a párt tisztségviselői gyakorlatilag 

az első perctől kezdve tisztában voltak a rendszer hibáival, informatikusaik hozzá nem értésével. 

A portálhoz eljuttatott levelezésben részt vevő aktivisták, választási megfigyelők arról értekeztek: 

Teljes káosz, pár embert tudtunk leszavaztatni 8 óta. Az idő 90 százalékában szét van rohadva a rendszer. Ha a Fidesz ügynökei csinálták volna direkt így nekünk a cuccot, akkor sem lehetne szarabb.

Erre válaszul az egyik szervező azt írta: Nem győzünk elnézést kérni. Nagyon gáz. Egy másik komment: Szar az egész, 

igazán köszönhetjük az Ahang informatikusainak. 

Az egyik hozzászóló arra az álhírre, hogy „a Fidesz részéről terheléses támadás történt”, azt írta: 

Ne már, ez ciki, be kell vallani, hogy lefagyott.

Egy következő üzenet így szólt: Azért, remélem, lesz felelőse annak, aki kitalálta, hogy elég előző nap tesztelni, és csak egyszer. – Megáll az ész! Gyorsan küldjétek el az informatikusokat! Pontosan tudták, hogy nem bírja el a rendszer – írta valaki.

Az üzenetváltás egyik legelképesztőbb része az, amikor az egyik párbeszédes azt javasolta, hazudják azt, hogy „Óriási botrány, a Fidesz meghekkelte az ellenzéki előválasztást!”, mire valaki megkérdezte: 

Kajak ezt hazudjuk?

Végül tényleg ezt hazudták. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.