Jelölt a szuterénben: DK-s trükközés Rákospalotán

Ejtőernyősként került a XV. kerületbe a Gyurcsány-párt szóvivője, Barkóczi Balázs, aki – bár Isaszegen helyi képviselő – a budapesti városrészben indul a baloldali előválasztáson, helyben népszerű szocialista aspiránst is háttérbe szorítva. Barkóczi most Hajdu Lászlóhoz, a kerület DK-s országgyűlési képviselőjének házába van bejelentve. Mint mondta, nem állnak úgy anyagilag, hogy hirtelen vegyen egy lakást, ezért költöztek be Hajduékhoz, a szuterénbe. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy életvitelszerűen ott lakik-e.

2021. 09. 18. 7:18
null
Budapest Moszkva tér. Ellenzéki előválasztás, aláírás gyűjtés. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebookon közzétett hirdetésben a Demokratikus Koalíció azt hangsúlyozza, hogy jelöltjük, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője az „egyetlen alkalmas jelölt, aki ismeri a helyiek problémáját”. Az Ittlakunk.hu azonban rámutatott: nyilván ez elég kínos olyan jelöltnél, aki nem a kerületben lakik, ezért a képviselőjelöltet „kvázi lakosként” a XV. kerületi Domaháza utcába jelentették be.  

Barkóczi új „lakcíme” Hajdu László DK-s országgyűlési képviselő családi háza, ahol ő lakik hosszú ideje. A DK-s jelölt Isaszegről került a kerületi politikába, miatta még a helyben népszerű szocialista – pestújhelyi – alpolgármestert, Tóth Imrét is visszaléptették.

 A háttérbe szorított alpolgármester utalást tett arra, hogy ő helyi jelöltet fog támogatni. 

Eközben az internetről is igyekeznek eltüntetni a Gyurcsány-párti politikus isaszegi tevékenységének nyomát, ahol egyébként helyi képviselő. Barkóczi Wikipedia-oldalán mindössze annyi olvasható: „lakóhelyén 2006-ban, majd 2019-ben egyéni önkormányzati képviselővé választották”.

Felkerült viszont az oldalra egy új adat, miszerint a XV. kerületben a Rászorulókat Támogató Egyesület tagja lett. Lapunk Barkóczitól meg szerette volna kérdezni, hogy miért tagadta le isaszegi múltját és mikor döntötte el, hogy a XV. kerületet választja új otthonául. A politikus lapunknak nem kívánt nyilatkozni. 
„Kezdeném azzal, hogy Dobrev Klára nem említ engem kerületi lakosként, csak azt írta, hogy »Balázs ismeri a helyiek problémáit«. Egyébként bejelentett lakásom van a XV. kerületben. Amúgy én sohasem tagadtam, hogy isaszegi voltam, ott választottak meg önkormányzati képviselőnek.” 

Amikor elkezdődött az előválasztási kampány, elkezdtem jobban megismerkedni Rákospalotával, és azt mondtam, ez az én politikai hazám

– magyarázkodott az Indexnek Barkóczi. Úgy fogalmazott, felmerült az a „természetes igény”, hogy a választók szerették volna, aki esetleg képviseli őket, helyi lakos legyen. Elmondása szerint nem áll úgy anyagilag, hogy hirtelen vegyen egy lakást, ezért 

Hajdu László felajánlotta, hogy költözzön be a feleségével a házának szuterénjébe. Barkóczi arra a kérdésre, hogy életvitelszerűen él-e a házban, nem adott egyértelmű magyarázatot. 

„Nos, az ember régi életének, egzisztenciájának a felszámolása nem megy egyik napról a másikra, másfelől én a DK szóvivőjeként nem lokális, hanem országos ügyekkel foglalkozom. Be vagyunk jelentve a kerületben, sokat tartózkodunk ott, a költözésünk folyamatban van” – tette hozzá, azt is megemlítve: egy országgyűlési képviselőnek nem is kell a kerületben élnie, mert országos ügyekkel foglalkozik. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.