Már Gyurcsány emberei is hanyagsággal vádolják a főpolgármestert

Bizonyságot nyert, hogy Budapest fuldoklik a mocsokban, és a jelek szerint Gyurcsány Ferenc polgármestere is megelégelte, hogy a főváros nem végzi el a takarítási feladatait. Niedermüller Péter és baloldali szövetségesei önkényes döntést hoztak: mostantól az erzsébetvárosi önkormányzat takarítja a fővárosi fenntartású járdákat is. A DK-s polgármester mindezt szabálytalanul teszi, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját is.

2021. 09. 22. 16:50
KARÁCSONY Gergely; NIEDERMÜLLER Péter; KÁLMÁN Olga; SZABÓ Tímea
Tarlós István úgy véli, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt (jobbra) elveszítette maradék ítélőképességét is Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelkezésünkre álló információ alapján a Budapest főváros önkormányzata tulajdonában levő járdafelületeken a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Kft. rendszeres takarítást nem végez – áll Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester előterjesztésében, amelyet a múlt héten fogadott el a baloldali többségű képviselő-testület. 

Az előterjesztés kimondja: Erzsébetváros saját takarítócége kiterjeszti takarítási feladatait a fővárosi területekre úgy, hogy erről a fővárossal megállapodás nem született. Ráadásul az erzsébetvárosi önkormányzat saját pénzéből, humán erőforrásainak bevonásával és takarítógépek használatával kívánja végrehajtani.

Többek közt ilyen fővárosi terület a Damjanich utca, a Dózsa György út, az Erzsébet körút, a Károly körút, a Rákóczi út, a Rottenbiller utca, a Thököly út, a Baross tér és a Lövölde tér. Úgy tűnik, hatvanezer négyzetméter fővárosi terület elhanyagolása a miniszterelnök-jelölti kampányával foglalkozó Karácsony Gergely főpolgármesternek nem sürgősen megoldandó feladat.

Veres Zoltán, az erzsébetvárosi Fidesz-frakció vezetője a Magyar Nemzetnek megerősítette: 

Gyurcsány polgármestere azt mondja, hogy Budapest főpolgármestere nem látja el a feladatát, és a fővárosi takarítócég nem takarítja a kezelésében lévő utakat, járdákat.

– Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely egy évvel ezelőtt a fővárosi hulladékgyűjtő-kosarak jó részét leszedette, nyilván spórolás okán, de ettől a szemét nem lett kevesebb. Ennyire koszos Budapest az elmúlt évtizedben sohasem volt, mint most. Rengeteg a hajléktalan és rendkívül koszosak az utcák: lombokkal, csikkekkel és ürülékkel van minden tele – magyarázta lapunknak a frakcióvezető, aki nyomatékosította: a kerületi takarítócég egyébként sem bír el a saját területén lévő szeméttel.

 - Most képzeljük el, ha átcsoportosítják a takarítócég kapacitását a hatvanezer négyzetméter fővárosi területre, ettől biztos nem lesz tisztább a kerület

 – vélekedett Veres Zoltán, aki hangsúlyozta: mindezt úgy teszi az önkormányzat, hogy nem kötött megállapodást a fővárossal, ezért jogi vitákat is okozhat, ugyanis másnak a területén végeznek szolgáltatást, amiért a főváros nem fizet, hozzájárulást nem adott. A frakcióvezető szerint 

ez birtokjogot is sérthet, de felveti a hűtlen kezelés gyanúját is.
 

– Az önkormányzat úgy költi el az önkormányzat pénzét másnak a területén, hogy arra nincs felhatalmazása. Ha a jogi feltételek meglennének, akkor azzal nem lenne probléma, hogy elvégezzük azt a feladatot, amit a fővárosi önkormányzat nem. Az viszont nincs rendben, hogy a fővárosi költségvetésbe ez a pénz be van állítva, a pénz a cég rendelkezésére áll – szögezte le a kormánypárti frakcióvezető. Veres kiemelte: feltételezi, hogy ott egyéb mulasztások is történhettek a cégvezető, a szakbizottság és a főpolgármester részéről, hiszen láthatólag nem végzik el a feladatot.

– A dokumentumok szerint a főváros a takarításon nem spórol, hiszen a FKF költségvetésébe ezek a források be vannak állítva a tevékenység ellátására, de valamiért ez nem történik meg. Az a kérdés, hogy hová tűnik ez a pénz. 

Itt a VII. kerületben az Erzsébetváros Kft. végzi ezt a tevékenységet, a júniusi előterjesztésben azt írták: az elszállított szemét mennyisége ezer köbméterrel nőtt 2020-ban, abban az évben, amikor kijárási tilalom volt. Nem voltak turisták, zárva volt a bulinegyed – mutatott rá Veres.

 – Felmerült bennem, hogy ezek valós adatok-e. Hogyan növekedhetett egyharmaddal a hulládék mennyisége? És mire költik a pénzüket? – tette fel a kérdéseket az erzsébetvárosi Fidesz frakcióvezetője. A helyi politikus emlékeztetett: az előző két ciklusban is előfordult, hogy feladatátvállalási szerződést kötöttek a fővárossal különböző területeken, mint a parkolási vagy a rendészeti feladatokban, majd többoldalú szerződésben a felek rögzítették a jogokat és a feladatokat. Most nem született ilyen megállapodás, ráadásul a helyi képviselő szerint a kerületi utcák így is nagyon koszosak. Ezt a pluszfeladatot úgy húzza magára a kerület, hogy eddig sem tudta megoldani a kerület tisztán tartását. 

Ami még problémás, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat nem rendel több forrást a takarítási feladatok ellátásához, így akarja ellátni a hatvanezer négyzetméterrel megnövekedett terület takarítását.

 Veres Zoltán szerint ez a működési biztonságot is veszélyezteti, azaz még koszosabb lesznek az utcák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.