Orbán Balázs: A baloldal lovasrohamot küldött az ellenük tüntetőkre

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a DK-s Arató Gergelyék morális és közjogi ámokfutást folytatnak.

Magyar Nemzet
2021. 09. 20. 16:09
ORBÁN Balázs
Budapest, 2019. június 3. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 3-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője a napirend előtti felszólalásában úgy vélte, hogy a járvány terjedése gyorsul, ám ez eddig a kormányt nem zavarta, mert korlátozás nélkül lehetett részt venni a foci EB-n (a meccsek megtekintéséhez védettségi igazolványra volt szükség) vagy az eucharisztikus kongresszuson. A politikus véleménye, hogy a kormánynak csak azért van szüksége a felhatalmazási törvényre, hogy „kitalicskázhassák” a pénzt. – Emiatt nem jut béremelés a pedagógusoknak – mondta a képviselő. A rendkívüli jogrend meghosszabbítását Arató úgy kommentálta, hogy a kormány másfél éve alkotmányon kívüli jogrendet tart fenn, ami az alaptörvény gyengeségét is mutatja. – Dobrev Klárának és a DK-nak nem fog megremegni a keze, amikor ki kell dobni a kukába az alaptörvényt – közölte a képviselő, hozzátéve: nem bújhatnak a kétharmados törvények mögé. 

Ekkor Kövér László házelnök felhívta a DK-s politikus figyelmét, hogy amit mond, az az alkotmányos rend elleni uszítás. Ugyanakkor Arató szerint ő az alkotmányos kötelességét teljesíti azzal, hogy felhívja a figyelmet arra: az alaptörvényt akár kétharmados többség nélkül is meg kell változtatni.

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára felhívta a DK-s politikus figyelmét arra, hogy tizenöt évvel ezelőtt, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után után a baloldal a népakarattal szemben kormányzott, majd lovasrohamot vezényeltek a tüntetők ellen. Az alaptörvényt ért újabb támadásra reagálva a kormánypárti politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Arató Gergely 2018-ban esküt tett az alaptörvényre, ám az előbb elhangzott felszólalásában ezt megszegte. 

Sok sikert szeretnék kívánni a morális és közjogi ámokfutásukhoz

– tette hozzá Orbán Balázs.

– Mintha két teljesen másik országban élnénk, és az, ami történik, nem viszi előre az ország sorsát – hangzott el Varga László felszólalásában. A szocialista politikus úgy véli, hogy rendkívül nehéz anyagi helyzetben él a magyar társadalom egy jelentős része. A politikus szerint, aki Miskolcon méretteti meg magát a baloldali előválasztáson, ha komoly fejlesztésekről van szó, akkor Miskolcra nem gondol a kormány. – Elvonták a gépjárműadót, elvonták a tömegközlekedés állami támogatását, az iparűzési adónak pedig csak egy részét kompenzálták. Bántóan hiányoznak ezek a források, ám a kormányváltás után mindezt visszaadjuk a miskolciaknak, hogy fejlődhessen a város – mondta el Varga.

– Valóban nem volt egyszerű az utóbbi másfél év. A járvány – mint minden nehézség – kihozta mindenkiből a személyisége lényegét, így az oltásellenes baloldalból is – húzta alá Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, kiemelve: 

a baloldali politikusok leszerepeltek, amikor a vakcinák vagy a járványügyi intézkedések ellen kampányoltak. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzeti-polgári kormány a települések legfőbb szövetségese, míg a baloldal a kormányzása idején adósságcsapdába kergette az önkormányzatokat, amiből a jelenlegi kormányerők mentették ki a településeket. 

– A jövő évi költségvetésben 17 százalékkal nagyobb a települések támogatása 

– rögzítette Schanda, emlékeztetve Varga Lászlót, hogy ezeket az eredményeket nem éri meg elhazudni. Továbbá elmondta az államtitkár, hogy 2021 a védekezés éve volt, és ennek a költségeiből mindenkinek ki kellett vennie a részét, de a települések számíthatnak a kormányra, így Miskolc is. Az államtitkár elmondása szerint a megyei jogú város 1,3 milliárd forintot kapott. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.