időjárás 11°C Vendel 2021. October 20.
logo

Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás

Csekő - Máté -Hertelendy
2021.09.20. 13:24 2021.09.20. 16:46
Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás

Az oltás működik, Magyarország működik – erősítette meg Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának első napján elmondott beszédében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság repülőrajtot vett, így képesek leszünk elérni az 5,5 százalékos növekedést is az év végére. A gyermekeseknek és a nyugdíjasoknak ígért támogatásokat semmi nem veszélyezteti. – Hiába hátráltatja Brüsszel a helyreállítási alap kifizetését, a kormány már megelőlegezte az újraindítási programokra szánt összeget – magyarázta a kormányfő. Szerinte Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.

A vakcinának köszönhetjük, hogy visszatért az élet a normális kerékvágásba

 – jelentette ki hétfőn a parlamentben napirend előtt felszólalva Orbán Viktor, és hangsúlyozta, a  járványnak lesz negyedik hulláma, ez derül ki a számokból.

– Ma már tudjuk, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. 

A korlátozások nem elegendők, csak az oltás működik

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a negyedik hullámot is az oltással tudjuk kordában tartani. Ha elegen be vagyunk oltva, nem kell visszatérnünk a lezárásokhoz. Ezért is az oltásalapú védekezést folytatjuk – fejtette ki a kormányfő. A harmadik oltás jobb, ha van, mint ha nincs, aki felveszi, védettebb, mint aki nem – vélekedett Orbán Viktor, és ismertette: 525 ezer magyar már fel is vette a harmadik dózist, és 17 millió adag vakcinánk lesz december végéig, így mindenkit be tudunk oltani.

– A magyarok többsége be van oltva, de a többieknek lépniük kellene, vegyék föl, hogy ne kockáztassák az életveszélyt – mondta a kormányfő. 

Az oltás működik, felkészültünk a negyedik hullámra

– tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, az év végéig javasolják a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, hogy az ország cselekvőképességét fenntarthassák a járvány végéig. 

– Az oltás működik, Magyarország működik – fogalmazott a miniszterelnök.

Kilőtt a gazdasági növekedés

Vasárnap repülőrajtot vett a gazdaság, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), amely a legnagyobb növekedésnek számít, 

a gazdaság teljesítménye már most meghaladta a koronavírus előtti szintet, miközben az uniós országok többségéé még nem. 

A gazdasági újraindítás erejét jól mutatja, hogy a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal, a beruházások 10,8 százalékkal, a külkereskedelmi forgalom 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. 

A kormány képes lesz 5,5 százalék fölé emelni a növekedést idén, ha az év hátralévő részében nagyobb baleset nem történik

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt, a rendszerváltás után még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon: Tizenegy év alatt közel egymillió új munkahely jött létre. Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól, a gazdaságban ismét inkább munkaerőhiány van Orbán Viktor szavai szerint. 

Nemzeti konzultációt indítottunk, mert a veszélyek korát éljük, népvándorlások és járvány formájában

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: 1,4 millió választ kaptak vissza, amelyek többsége támogatta a családtámogatások növelését, a hitelmoratórium meghosszabbítását. – A vállalkozások közül azok élhetnek a hitelmoratóriummal, amelyek bevétele a járvány alatt minimum huszonöt százalékkal csökkent – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: jövőre visszatérítik a személyi jövedelemadót a gyermeket nevelő családoknak, ennek felső határát a 2021. évi átlagjövedelem jelenti. A kormányfő elmondta: 

összességében 1,9 millió szülő számára, több mint 600 milliárd forintot térít vissza az állam 2022. február 15-ig. 

– Vissza fogjuk téríteni a befizetett személyi jövedelemadót a családosoknak, a gyermeket nevelő katások és a vállalkozók is visszakapják ezt az összeget – jelentette be Orbán Viktor. Emellett a nyugdíjasok is részesülni fognak a növekedés gyümölcseiből, ezért 2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, amit a Gyurcsány–Bajnai kormányok vettek el. – A nyugdíjprémium összege várhatóan meg fogja haladni az ötvenezer forintot, ezt az infláció miatt fizetik ki – árulta el Orbán.

Bevezetjük a 25 év alatti fiatalok SZJA mentességét, valamint hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi szervek esküt tett tagjai

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a tárgyalások alapján jó esély van arra, hogy kétszázezer forint legyen a minimálbér. A munkát terhelő alacsony adóknak, a családok támogatásának pedig alkotmányos védelmet adna a kormány.

Újabb migránshullám várható

A nyár végén lezárult az afganisztáni misszió, amiben Magyarország az Egyesült Államok felkérésére vett részt. Utólag bizonyítást nyert, hogy az USA rosszul ítélte meg a helyzetet, több hibás döntés vezetett el a kialakult helyzethez. A magyar honvédség sikerrel teljesítette a feladatát, ami abból állt, hogy mindenkit ki tudjunk menekíteni a polgárháborúba süllyedt országból. 

Új migránshullám indulhat, éppen ezért nem szabad Európába hozni az afgánokat

 – mondta a kormányfő. A segítséget kell odavinni. – A magyar határokat is meg kell erősíteni, mert sokan Magyarországon keresztül akarnak bejutni az unióba – tette hozzá. 

Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak első napján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 

a balkáni migrációs útvonal újra megtelt, és a Soros-féle NGO-k továbbra is támogatják a migránsokat. 

Egy év alatt háromszorosára nőtt a határon a nyomás. – A tendencia világos, nem érdemes illúziókba ringatnunk magunkat – mondta a miniszterelnök, aki szerint Brüsszelből és Berlinből rendre hátba lövik hazánkat a migrációs védekezés miatt, de nem engedünk, és a politikai nyomás ellenére is megvédjük a határokat. 

Amit Brüsszel tesz, az árulás,

Európa elárulása – vélekedett a miniszterelnök, és hozzátette: a migrációról szóló vita szétfeszíti az európai egységet. – Ezért minden migrációs hatáskört Brüsszelnek vissza kell adni a tagállamoknak – vélekedett a kormányfő. 

Orbán Viktor kiemelte: 

Brüsszel megtámadta hazánkat, mert nem engedjük a szexuális propagandát a köznevelésben és a médiában. 

– A követeléseik abszurdak és ellenkeznek a magyar fölfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik – mondta a kormányfő. 

Az álláspontunk világos, nem engedünk a nyomásnak, a végső szót a magyar emberek fogják kimondani a népszavazáson

– mondta a miniszterelnök, aki szerint az embereket felháborítja, hogy Brüsszel már most zsarol, és nem kíváncsi a magyarok véleményére. 

– Nálunk a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntenek, Nyugat-Európában viszont nem a nép, hanem az elit döntött. Ezért mondjuk, hogy a jogállamiság és a demokrácia kérdésében söprögessenek a saját portájuk előtt – mondta Orbán Viktor. 

Nincs veszélyben az újraindítás

– Nyolc országgal még nem egyezett meg a brüsszeli vezetés, és ez súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét, amelyen az egész unió nyugszik. Magyarország követeli, hogy a bizottság hagyjon fel a tagállamok megkülönböztetésével – mondta Orbán Viktor az uniós helyreállítási alap kapcsán, hozzátéve: Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba más uniós országokkal szemben, ezért a kormány elindítja a programokat, megelőlegezi az erre szánt összeget. A költségvetés és a nemzetközi pénzpiac a fedezetet már biztosította is. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 

91 tonnára nőtt a hazai aranytartalék a korábbi háromról. 

Az aranytartalék méretét tekintve a nemzetközi rangsor felső harmadába kerültünk. 

Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal október 1-től 15 évre. 

Évi 4,5 milliárdnyi földgázt kapunk, és így sikerül megőrizni a rezsicsökkentés eredményeit. Az Északi Áramlat kettes gázvezeték Szerbiából jön és rajtunk keresztül Ausztriába megy, megkerülve a bizonytalan Ukrajnát

– tájékoztatott a miniszterelnök.

Vita az országgyűlésben

„Az agrárium nemzetstratégiai ágazattá vált”

A dosszié összes cikke

Ezek is érdekelhetik

Félre a tabukkal: a szülés utáni hüvelyszárazság tönkreteheti a szexuális életedet

life.hu

Rendőröket vert egy faléccel a hajléktalan migráns

magyarnemzet.hu

Lopott autóval ment lopni

hirtv.hu

Érik egy újabb politikai vihar az Európai Parlamentben

magyarnemzet.hu

A TÖKÉLETES TÉLI VAKÁCIÓ ALAPJAI – ETTŐL JÓ A SÍELÉS

travelo.hu

Ültessünk jobb levegőt!

life.hu

A legmagasabb ligába jutott a hazai exportfinanszírozás (x)

vg.hu

A legmagasabb ligába jutott a hazai exportfinanszírozás (x)

vg.hu

A TÖKÉLETES TÉLI VAKÁCIÓ ALAPJAI – ETTŐL JÓ A SÍELÉS

travelo.hu

Folytatódik a Heti Hetes szereplőjének botránya - íme a törölt Hernádi Judit videó

origo.hu

Rendőröket vert egy faléccel a hajléktalan migráns

magyarnemzet.hu

Jogerősen elítélték Szilvásy Istvánt

magyarnemzet.hu

Érik egy újabb politikai vihar az Európai Parlamentben

magyarnemzet.hu

Folytatódik a Heti Hetes szereplőjének botránya - íme a törölt Hernádi Judit videó

origo.hu

Félre a tabukkal: a szülés utáni hüvelyszárazság tönkreteheti a szexuális életedet

life.hu

Ültessünk jobb levegőt!

life.hu

Csizmadia László: Aljas provokáció, hogy a baloldal a rendőrterror helyszínén tervezett rendezvényt

origo.hu

Demenciához kapcsolódó érzelmi zavarok

gyogyzona.hu

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

hirtv.hu

Lopott autóval ment lopni

hirtv.hu

Jogerősen elítélték Szilvásy Istvánt

magyarnemzet.hu

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

hirtv.hu

Csizmadia László: Aljas provokáció, hogy a baloldal a rendőrterror helyszínén tervezett rendezvényt

origo.hu

Demenciához kapcsolódó érzelmi zavarok

gyogyzona.hu